TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és már jövő hét pénteken benyújthatják a parlamentnek - írja az Origo. A Széll Kálmán Terv 2.0 már tartalmazta a jövő évi költségvetést érintő főbb terveket, azonban mégis lehet számítani meglepetésekre. A kiszivárgott hírek szerint jelentős forrásrendezésekre az önkormányzatok számíthatnak és a tárcák költségvetését is megkurtítanák.

Az Origo hírportál értesülése szerint a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő hét pénteken benyújthassa a parlamentnek.

Amit eddig tudni lehetett

A kormány tervei szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken majd. A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a hiánycél elérését a közszféra működési kiadásainál is érvényesített költségvetési takarékosság, a megtakarítások és a Széll Kálmán Tervben is ismertetett intézkedések biztosítják majd.

A korábbi tervek szerint a kiadások csökkentése a gyógyszertámogatási rendszert is érinti, melynek újbóli felülvizsgálatával 40 milliárd forintos megtakarítás érhető el. A 2012. évi előirányzatoknál előírt közel 45 milliárd forint megtakarítás beépül a 2013. évi tervezés bázisába. A Széll Kálmán Terv szerint a vagyonfejezet kiadásainál 20 milliárd forint megtakarítást eredményez a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok tevékenységének és szervezeti kereteinek racionalizálása és közfeladataik ellátási kötelezettségeinek módosítása, valamint Kutatási és Technológiai Innovációs Alap részére nyújtott állami támogatási kötelezettség helyett uniós források bevonása 25 milliárd forint megtakarítást eredményez majd. A nagyvárosi tömegközlekedés központi költségvetési támogatása 10 milliárd forinttal csökken, mivel az egyéni közlekedési módokat használók jelenleg nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a rendszer működtetéséhez, miközben élvezik az annak révén jelentkező előnyöket, ami felülvizsgálatra kerül.

A bevételek növelése érdekében 2013 január elsejétől vezetnék be a pénzügyi tranzakciós illetéket, más néven sárgacsekk-adót, melytől 130 milliárd forintot remél a kormány. A távközlési illeték jövőre 52 milliárddal növelheti az állam bevételeit, az energiaellátók jövedelemadójának fenntartása és az adóalap szélesítése 55 milliárd forintos bevételt jelenthet.

A kormány korábbi szándékai szerint a biztosítókra jelenleg kivetett három adónem (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) kiváltására új, egységes biztosítási adó kerül bevezetésre, amely 15 milliárd forintnyi adóbevételt eredményez. Valamint jövőre 15 milliárd többletbevétel várható a fordított áfa bevezetésétől a mezőgazdaságban, és 75 milliárddal emelné a bevételeket az e-útdíjból tervezett bevételek emelt szintű indítása.

Jönnek még meglepetések

Az Origo hírportál értesülése szerint jelentős forrásátrendezésre lehet számítani az önkormányzatoknál, melynek oka, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságoktól. A forrásátrendezés része, hogy eddig az önkormányzatoknál hagyott illetékbevételt elvonja a központ, mellyel jövőre 12 milliárd jut majd a központi kormányzathoz. A tervek szerint jövőre a gépjárműadó 60 százaléka is a központi költségvetésbe fog befolyni.

A kormány ezek mellett az iskolai normatívákat is csökkenteni akarja. Ez azért érinti az önkormányzatokat, mert az iskolák félig önkormányzatiak, félig államiak lesznek: központilag intézik a taneszközök beszerzését, az állam lesz a pedagógusok és segítőik foglalkoztatója, de az intézmények működtetése, üzemeltetése, valamint a gyerekétkeztetés marad az önkormányzatok feladata.

Jövőre kormány további 40 milliárdos kiadáscsökkentést akar végrehajtani a gyógyszerkasszáknál, melynek lényege, hogy ha a gyógyszerkassza átlépné a 230 milliárdos limitet, akkor a gyógyszergyártókkal a teljes túlköltést megtérítettnék. Jelenleg a gyógyszergyártóknak csak részlegesen kell állniuk a túlköltést. A költségvetési tervezet a minisztériumok keretösszegeit is megkurtítaná, a tárcáknak tízmilliárdokkal kevesebb pénzből kellene jövőre kijönniük.

A tervekben újabb áfaemelés nem szerepel, ugyanakkor még tartalmazza az evát, holott korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy jövőre már életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó. A 2013-as költségvetési tervezetben szereplő eva feltüntetésének oka lehet, hogy még nincs kormánydöntés az új adóról, így pedig a meglévő szabály alapján lehet összeállítani a büdzsét.

Jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos

A tervek szerint a sárgacsekk-adóból valamivel több, mint 130 milliárdot remél a kormány. A kormány korábbi vállalását teljesítve 2013-ban kell kivezetnie a válságadókat és a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelemében felére csökkentenie a bankadót.  A biztosítókat az új adó, a biztosítási adó fogja terhelni, a bankoknak pedig a költségvetési terv alapján 70 milliárd forintnyi banki különadót kellene utalniuk az államkasszába.

A költségvetési tervből az látszik, hogy a kabinet kitart azon ígérete mellett, hogy jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos személyi jövedelemadó, a tervezet szerint megszüntetik az 1,27-es szorzót 2013-ban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél