Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és már jövő hét pénteken benyújthatják a parlamentnek - írja az Origo. A Széll Kálmán Terv 2.0 már tartalmazta a jövő évi költségvetést érintő főbb terveket, azonban mégis lehet számítani meglepetésekre. A kiszivárgott hírek szerint jelentős forrásrendezésekre az önkormányzatok számíthatnak és a tárcák költségvetését is megkurtítanák.

Az Origo hírportál értesülése szerint a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő hét pénteken benyújthassa a parlamentnek.

Amit eddig tudni lehetett

A kormány tervei szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken majd. A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a hiánycél elérését a közszféra működési kiadásainál is érvényesített költségvetési takarékosság, a megtakarítások és a Széll Kálmán Tervben is ismertetett intézkedések biztosítják majd.

A korábbi tervek szerint a kiadások csökkentése a gyógyszertámogatási rendszert is érinti, melynek újbóli felülvizsgálatával 40 milliárd forintos megtakarítás érhető el. A 2012. évi előirányzatoknál előírt közel 45 milliárd forint megtakarítás beépül a 2013. évi tervezés bázisába. A Széll Kálmán Terv szerint a vagyonfejezet kiadásainál 20 milliárd forint megtakarítást eredményez a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok tevékenységének és szervezeti kereteinek racionalizálása és közfeladataik ellátási kötelezettségeinek módosítása, valamint Kutatási és Technológiai Innovációs Alap részére nyújtott állami támogatási kötelezettség helyett uniós források bevonása 25 milliárd forint megtakarítást eredményez majd. A nagyvárosi tömegközlekedés központi költségvetési támogatása 10 milliárd forinttal csökken, mivel az egyéni közlekedési módokat használók jelenleg nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a rendszer működtetéséhez, miközben élvezik az annak révén jelentkező előnyöket, ami felülvizsgálatra kerül.

A bevételek növelése érdekében 2013 január elsejétől vezetnék be a pénzügyi tranzakciós illetéket, más néven sárgacsekk-adót, melytől 130 milliárd forintot remél a kormány. A távközlési illeték jövőre 52 milliárddal növelheti az állam bevételeit, az energiaellátók jövedelemadójának fenntartása és az adóalap szélesítése 55 milliárd forintos bevételt jelenthet.

A kormány korábbi szándékai szerint a biztosítókra jelenleg kivetett három adónem (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) kiváltására új, egységes biztosítási adó kerül bevezetésre, amely 15 milliárd forintnyi adóbevételt eredményez. Valamint jövőre 15 milliárd többletbevétel várható a fordított áfa bevezetésétől a mezőgazdaságban, és 75 milliárddal emelné a bevételeket az e-útdíjból tervezett bevételek emelt szintű indítása.

Jönnek még meglepetések

Az Origo hírportál értesülése szerint jelentős forrásátrendezésre lehet számítani az önkormányzatoknál, melynek oka, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságoktól. A forrásátrendezés része, hogy eddig az önkormányzatoknál hagyott illetékbevételt elvonja a központ, mellyel jövőre 12 milliárd jut majd a központi kormányzathoz. A tervek szerint jövőre a gépjárműadó 60 százaléka is a központi költségvetésbe fog befolyni.

A kormány ezek mellett az iskolai normatívákat is csökkenteni akarja. Ez azért érinti az önkormányzatokat, mert az iskolák félig önkormányzatiak, félig államiak lesznek: központilag intézik a taneszközök beszerzését, az állam lesz a pedagógusok és segítőik foglalkoztatója, de az intézmények működtetése, üzemeltetése, valamint a gyerekétkeztetés marad az önkormányzatok feladata.

Jövőre kormány további 40 milliárdos kiadáscsökkentést akar végrehajtani a gyógyszerkasszáknál, melynek lényege, hogy ha a gyógyszerkassza átlépné a 230 milliárdos limitet, akkor a gyógyszergyártókkal a teljes túlköltést megtérítettnék. Jelenleg a gyógyszergyártóknak csak részlegesen kell állniuk a túlköltést. A költségvetési tervezet a minisztériumok keretösszegeit is megkurtítaná, a tárcáknak tízmilliárdokkal kevesebb pénzből kellene jövőre kijönniük.

A tervekben újabb áfaemelés nem szerepel, ugyanakkor még tartalmazza az evát, holott korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy jövőre már életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó. A 2013-as költségvetési tervezetben szereplő eva feltüntetésének oka lehet, hogy még nincs kormánydöntés az új adóról, így pedig a meglévő szabály alapján lehet összeállítani a büdzsét.

Jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos

A tervek szerint a sárgacsekk-adóból valamivel több, mint 130 milliárdot remél a kormány. A kormány korábbi vállalását teljesítve 2013-ban kell kivezetnie a válságadókat és a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelemében felére csökkentenie a bankadót.  A biztosítókat az új adó, a biztosítási adó fogja terhelni, a bankoknak pedig a költségvetési terv alapján 70 milliárd forintnyi banki különadót kellene utalniuk az államkasszába.

A költségvetési tervből az látszik, hogy a kabinet kitart azon ígérete mellett, hogy jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos személyi jövedelemadó, a tervezet szerint megszüntetik az 1,27-es szorzót 2013-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
hírlevél
depositphotos