Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és már jövő hét pénteken benyújthatják a parlamentnek - írja az Origo. A Széll Kálmán Terv 2.0 már tartalmazta a jövő évi költségvetést érintő főbb terveket, azonban mégis lehet számítani meglepetésekre. A kiszivárgott hírek szerint jelentős forrásrendezésekre az önkormányzatok számíthatnak és a tárcák költségvetését is megkurtítanák.

Az Origo hírportál értesülése szerint a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő hét pénteken benyújthassa a parlamentnek.

Amit eddig tudni lehetett

A kormány tervei szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken majd. A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a hiánycél elérését a közszféra működési kiadásainál is érvényesített költségvetési takarékosság, a megtakarítások és a Széll Kálmán Tervben is ismertetett intézkedések biztosítják majd.

A korábbi tervek szerint a kiadások csökkentése a gyógyszertámogatási rendszert is érinti, melynek újbóli felülvizsgálatával 40 milliárd forintos megtakarítás érhető el. A 2012. évi előirányzatoknál előírt közel 45 milliárd forint megtakarítás beépül a 2013. évi tervezés bázisába. A Széll Kálmán Terv szerint a vagyonfejezet kiadásainál 20 milliárd forint megtakarítást eredményez a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok tevékenységének és szervezeti kereteinek racionalizálása és közfeladataik ellátási kötelezettségeinek módosítása, valamint Kutatási és Technológiai Innovációs Alap részére nyújtott állami támogatási kötelezettség helyett uniós források bevonása 25 milliárd forint megtakarítást eredményez majd. A nagyvárosi tömegközlekedés központi költségvetési támogatása 10 milliárd forinttal csökken, mivel az egyéni közlekedési módokat használók jelenleg nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a rendszer működtetéséhez, miközben élvezik az annak révén jelentkező előnyöket, ami felülvizsgálatra kerül.

A bevételek növelése érdekében 2013 január elsejétől vezetnék be a pénzügyi tranzakciós illetéket, más néven sárgacsekk-adót, melytől 130 milliárd forintot remél a kormány. A távközlési illeték jövőre 52 milliárddal növelheti az állam bevételeit, az energiaellátók jövedelemadójának fenntartása és az adóalap szélesítése 55 milliárd forintos bevételt jelenthet.

A kormány korábbi szándékai szerint a biztosítókra jelenleg kivetett három adónem (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) kiváltására új, egységes biztosítási adó kerül bevezetésre, amely 15 milliárd forintnyi adóbevételt eredményez. Valamint jövőre 15 milliárd többletbevétel várható a fordított áfa bevezetésétől a mezőgazdaságban, és 75 milliárddal emelné a bevételeket az e-útdíjból tervezett bevételek emelt szintű indítása.

Jönnek még meglepetések

Az Origo hírportál értesülése szerint jelentős forrásátrendezésre lehet számítani az önkormányzatoknál, melynek oka, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságoktól. A forrásátrendezés része, hogy eddig az önkormányzatoknál hagyott illetékbevételt elvonja a központ, mellyel jövőre 12 milliárd jut majd a központi kormányzathoz. A tervek szerint jövőre a gépjárműadó 60 százaléka is a központi költségvetésbe fog befolyni.

A kormány ezek mellett az iskolai normatívákat is csökkenteni akarja. Ez azért érinti az önkormányzatokat, mert az iskolák félig önkormányzatiak, félig államiak lesznek: központilag intézik a taneszközök beszerzését, az állam lesz a pedagógusok és segítőik foglalkoztatója, de az intézmények működtetése, üzemeltetése, valamint a gyerekétkeztetés marad az önkormányzatok feladata.

Jövőre kormány további 40 milliárdos kiadáscsökkentést akar végrehajtani a gyógyszerkasszáknál, melynek lényege, hogy ha a gyógyszerkassza átlépné a 230 milliárdos limitet, akkor a gyógyszergyártókkal a teljes túlköltést megtérítettnék. Jelenleg a gyógyszergyártóknak csak részlegesen kell állniuk a túlköltést. A költségvetési tervezet a minisztériumok keretösszegeit is megkurtítaná, a tárcáknak tízmilliárdokkal kevesebb pénzből kellene jövőre kijönniük.

A tervekben újabb áfaemelés nem szerepel, ugyanakkor még tartalmazza az evát, holott korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy jövőre már életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó. A 2013-as költségvetési tervezetben szereplő eva feltüntetésének oka lehet, hogy még nincs kormánydöntés az új adóról, így pedig a meglévő szabály alapján lehet összeállítani a büdzsét.

Jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos

A tervek szerint a sárgacsekk-adóból valamivel több, mint 130 milliárdot remél a kormány. A kormány korábbi vállalását teljesítve 2013-ban kell kivezetnie a válságadókat és a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelemében felére csökkentenie a bankadót.  A biztosítókat az új adó, a biztosítási adó fogja terhelni, a bankoknak pedig a költségvetési terv alapján 70 milliárd forintnyi banki különadót kellene utalniuk az államkasszába.

A költségvetési tervből az látszik, hogy a kabinet kitart azon ígérete mellett, hogy jövőre valóban egykulcsos lesz az egykulcsos személyi jövedelemadó, a tervezet szerint megszüntetik az 1,27-es szorzót 2013-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Néppártról: útjaink lényegében elváltak
Wéber Balázs | 2021. március 5. 08:23
Erről a Kossuth Rádióban beszélt ma reggel a miniszterelnök. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz kilép a jobbközép pártcsaládból.
hírlevél