<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Széll Kálmán Terv 2.0
Makro / Külgazdaság A végső szót nem a közgazdászok mondják ki, hanem a politikusok (interjú)
Gáspár András | 2012. június 28. 06:20
Nem az eurózóna szenvedi meg igazán, ha Görögország elbukja a közös pénzt – a csődre már elég ideje volt felkészülnie a piacoknak. A válságból kivezető utat talán az írek találták meg elsőként, az ő megoldásuk viszont nem feltétlenül működne a spanyoloknál. Magyarországon sosem a tervekkel volt baj, inkább a megvalósítással vannak problémák. Barcza György a Privátbankárnak elmondta: talán 10-15 év elég lesz, hogy hozamszintekben utolérjük a cseheket, és 5-6, hogy a lengyeleket. Interjú a K&H Bank vezető elemzőjével.
Pénzügyi szektor Szijjártó próbálta menteni Orbán és Matolcsy ellentmondásos nyilatkozatait
Privátbankár.hu | 2012. június 16. 09:57
Alacsony mértékű tranzakciós adóról beszélt Szijjártó Péter egy televízió interjúban. Orbán Viktor szóvivője szerint nincs ellentmondás a miniszterelnöknek és a nemzetgazdasági miniszternek az ügyben tett nyilatkozatai között. Míg korábban Orbán Viktor az adóteher kivezetéséről, addig Matolcsy György a növeléséről beszélt. Szijjártó szerint más témáról beszéltek.
Pénzügyi szektor Ezúttal egész szépen egyetértettek a Monetáris Tanács tagjai
Privátbankár.hu | 2012. június 13. 16:47
A monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat hét százalékon való tartására az MNB Monetáris Tanácsának május 29-i ülésén, Cinkotai János külső tanácstag immáron sokadszor 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt. A jegybank magas inflációval számol és óvatos a gazdasági növekedés kérdésében.
Adó Mire jó a kétharmad? Nem sok követője van az unortodox adóinknak
Nagy Ádám | 2012. június 13. 08:33
A szakértő szerint az országunkat jellemző adójogi innováció lassan egyedülállóvá válik Európában, kevés követője van a speciális ágazati adóknak. Az adórendszer ilyen mértékű átalakításához ugyanis rendszerint komoly parlamenti többségre van szükség, a kétharmados túlsúly pedig ritka, mint a fehér holló. Van azért példa máshol is különleges sarcra.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas lenne az IMF-hitel elmaradása
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 10:10
A Költségvetési Tanács a növekedési kockázatok mellett finanszírozási kockázatokat is lát a jövő évi költségvetési tervben, mivel az IMF/EU-hitellel a büdzsé bevételeiben ugyan nem számol a gazdasági tárca, de a makropálya tervezésében igen. Kovács Árpád szerint ha mégsem születik meg a megállapodás, az több száz milliárd forinttal rontja a költségvetés finanszírozási helyzetét.
Vásárló Minden negyedik patika veszteséges
Privátbankár.hu | 2012. június 9. 14:09
Olyan árrés-kompenzációt szeretne a gyógyszerészi kamara, amely nem növeli a betegek terheit, de megnyugtatóan kezeli a Széll Kálmán Terv miatti forráskiesésüket - hangzott el a Magyar Gyógyszerészi Kamara által rendezett XIV. gyógyszerészi napok rendezvényén Székesfehérváron.
Makro / Külgazdaság Pont a 2014-es választáskor jön majd a nagy számla
Borbély Péter | 2012. június 7. 12:06
Rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzéseit a Takarékbank. Előrejelzésük bizonytalanságát növeli, hogy még előttünk van a görög választás és hogy még nincs megállapodásunk az IMF-fel. Az intézet elemzői szerint a jövő évet még kihúzzuk különösebb adósságterhelés nélkül, azonban 2014-ben már jelentősen összetorlódnak a kötelezettségek a hitelezők felé, a választások idején 6 milliárd eurót kell törlesztenünk.
Makro / Külgazdaság Jövő hét pénteken megismerhetjük a 2013-as költségvetést
Privátbankár.hu | 2012. június 5. 10:05
A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és már jövő hét pénteken benyújthatják a parlamentnek - írja az Origo. A Széll Kálmán Terv 2.0 már tartalmazta a jövő évi költségvetést érintő főbb terveket, azonban mégis lehet számítani meglepetésekre. A kiszivárgott hírek szerint jelentős forrásrendezésekre az önkormányzatok számíthatnak és a tárcák költségvetését is megkurtítanák.
Adó Nem csak adót vet ki, egyet meg is szüntet a kormány!
Privátbankár.hu | 2012. május 22. 12:24
Az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező előterjesztés célja a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás és a különadótörvény közötti összhang megteremtése, a Széll Kálmán-terv 2.0 megvalósulását szolgáló egyes lépések végrehajtása, valamint a szociális szövetkezetek létrehozásának és működésének megkönnyítése érdekében elfogadott törvényhez kapcsolódó kedvező adózási szabályok kialakítása - mondta Cséfalvay Zoltán a javaslat általános vitájában kedden a parlamentben.
Adó Telefonadó: vagy a gazdaságnak fog ártani, vagy mi fizetjük meg az árát
Privátbankár.hu | 2012. május 18. 08:30
A Telenor az új perc alapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik. A Vodafone szerint kevesebb lesz a bevételük, visszafogják a beruházásokat is. A Telekom-vezér bízik a kompromisszum létrejöttében. mert a távközlési szektor fontos húzóágazat Magyarországon is.
Makro / Külgazdaság Puhítanak a Széll Kálmán Terven, osztalékokra hajt az állam
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 13:48
Enged a minisztériumok büdzséjének szorításán a kormányzat, "csak" 40 milliárdot kell zárolniuk, a fejlesztési minisztériumnak 1,5 milliárdnyi "levegőhöz" jut például, ezt az államot megillető osztalékbevételekkel pótolnák - döntött a kormány a Széll Kálmán Terv 2.0-val összhangban.
Makro / Külgazdaság 2013-as költségvetés: június közepén minden eldőlhet
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 11:55
A kormány június 15-ig tervezi benyújtani a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatát - mondta György Bálint, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülését követően.
Pénzügyi szektor Hegedüs Éva: az IMF-megállapodás lejjebb viheti a hitelkamatokat is
Zsiborás Gergő | 2012. május 17. 06:50
Demján Sándor bankja már idén nyereségbe fordulhat, ha megfelelő tőkeinjekcióhoz jut a pénzintézet, a menedzsment több befektetővel is tárgyal erről. Interjú Hegedüs Évával, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Széll Kálmán tovább kalapálta az MTelekomot
Privátbankár.hu | 2012. május 10. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 137,85 pontos, 0,80 százalékos emelkedéssel, 17.361,38 ponton zárt csütörtökön - az index a héten először tudott pluszban zárni. A délelőtt folyamán az MTelekom árfolyama történelmi mélypontra jutott, pedig a cég negyedéves gyorsjelentése nem igazán izgatta a befektetőket.
Adó 30%-os adót kapnak a nyakukba a hulladékkezelők is
Privátbankár.hu | 2012. május 10. 17:35
A 30 százalékos társasági adót a villamos energiáról szóló, továbbá a földgázellátásról szóló jogszabályban meghatározott egyetemes szolgáltatók, elosztói engedélyesek, a víz-, és csatornaszolgáltatók, illetve a települési hulladékkezelési közszolgáltatóknak kell megfizetniük - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére csütörtökön.
Adó Nincs mese: nem a cégek, hanem mi fizetjük majd az új különadókat
Privátbankár.hu | 2012. május 10. 11:58
A végső fogyasztók felé mozduló adóteher, valamint az ágazati különadók egy részének továbbélése a társasági adózás rendszerében – röviden így összegezhetők a kormány által tegnap elfogadott, az adórendszert érintő módosítások.
Pénzügyi szektor Az állam nem szeretné, ha elfelejtenénk a sárga csekket
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 08:03
Egy hétfőn elfogadott módosító javaslat értelmében nem számolhatnak fel pótdíjat a közműszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját. Bár sok szempontból örvendetes lenne, ha leszoknánk a készpénzezésről, az állam nem szívesen bukná el azt a bevételt, amit a posta nyer a sárga csekkek kezelésén.
Makro / Külgazdaság Honnan lett hirtelen 289 milliárdos többlete az államnak?
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 15:30
Áprilisban az államháztartás központi alrendszere jelentős többlettel zárt, melyre az utóbbi években nem volt példa, az előző hónapok jelentős hiánya után igencsak meglepő volt az adat. A Privátbankár által megkérdezett szakértő szerint sajnos nem arról van szó, hogy váratlanul sok adót fizetnek a magyar állampolgárok és vállalkozások, inkább az időzítés alakult jól.
Adó Nem kiszámítható bevételi forrás a percalapú telefonadó a távközlési cégek szerint
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 18:09
A percalapú telefonadó a költségvetés számára nem jelentene kiszámítható bevételi forrást, miközben a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös álláspontja szerint jelentősen megváltoztatná a telefonálási szokásokat, így a várt adóbevételt nem biztosítaná és csökkentené a távközlésből származó áfabevételt is.
Makro / Külgazdaság Ilyet is tudunk: hatalmas többlettel zárt áprilisban az államháztartás
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 16:16
Áprilisban az államháztartás központi alrendszerének többlete 289,3 milliárd forintban alakult, jelenleg a hiánycél 39,6 százalékánál tart a deficit. Ilyen nagy méretű többletre az elmúlt években nem volt példa. Az előző év azonos időszakához képest jelentősen megemelkedtek az államháztartás adóbevételei elsősorban az áfából és a jövedéki adóból származó bevételek esetében - tájékoztat az NGM.
Pénzügyi szektor Simák: jó lenne végre olyan megállapodást kötni a kormánnyal, amit betart mindenki
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 13:50
Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója arra számít hogy a bank 2013-14-től újra nyereséges lehet. Simák Pál az MTI-nek azt is kifejtette, hogy a bankok tartják magukat a kormánnyal tavaly decemberben kötött megállapodáshoz, így új lépésekhez új tárgyalások kellenek, az IMF-hitelről pedig úgy vélte, mindenki számára a gyors megállapodás lenne a legkedvezőbb.
Adó Nem látnak tisztán adóügyben a hulladékkezelők
Privátbankár.hu | 2012. május 5. 05:54
Eddig nem került szóba az illetékes nemzetgazdasági tárcával folytatott egyeztetések során, hogy a kormány 2013-tól a települési hulladékkezelési közszolgáltatókra is kiterjesztené az eddig csak az energiaellátókat sújtó jövedelemadót - írta a Népszabadság Nagy Györgyre, az érintett hulladékos cégek érdekeit képviselő Köztisztasági Egyesülés igazgatójára hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Jön az e-útdíj - tízszeresen megtérülő befektetés?
Privátbankár.hu | 2012. május 4. 09:34
Megjelent a második Széll Kálmán Tervben szereplő, a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer bevezetésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben. Évi 150 milliárd forintot remél a kormány a rendszer bevezetésétől, míg a kiépítés, üzemeltetés 10 éven át 214,5 milliárd forintba kerülne, aminek egy része kötelezettségvállalás.
Adó Telefonálási szokásainkat kutatják Matolcsyék - millió kérdőjel a telefonadó körül
Privátbankár.hu | 2012. május 3. 10:18
Értesítették a távközlési szolgáltatókat a legújabb telefonadó-elképzelésekről: az adó mindenképpen percalapú lesz, és augusztus végétől akarják bevezetni. A kormány és a szolgáltatók képviselői között minderről pénteken lesz újabb egyeztetés.
Makro / Külgazdaság Cséfalvay: idén kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól
Privátbankár.hu | 2012. május 3. 07:59
Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának szerdai ülésén elmondta: van esély arra, hogy Magyarország még az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Véleménye szerint a konvergenciaprogram az unió korábbi, a kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó döntését is megváltoztatja.
Adó Faragna Matolcsy a telefonadón - csak tíz perc után kellene fizetni
Privátbankár.hu | 2012. május 3. 07:42
Sajtóértesülés szerint Matolcsy György a kormánypártok frakcióülésén azt javasolta, hogy csak tízpercnyi telefonbeszélgetés után kezdjék felszámolni a telefonadót, amely ne haladhassa meg a havi 700 forintos összeghatárt. A miniszter a kedvezményt állítólag az nagymamája telefonálási szokásaival támasztotta alá. A kormány korábbi tervei szerint az adó a megkezdett percek és sms-ek után 2 forint lett volna.
Makro / Külgazdaság Orbán már nyár előtt költségvetési sarokszámokat és új adótörvényeket akar
Privátbankár.hu | 2012. május 2. 18:01
Arra kérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. Szólt arról is, támogatja, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó, a tervezett tranzakciós illetékről pedig azt állította, azt a pénzintézetek fizetik majd, „nem az emberek”.
Utazás 3-6 utas miatt nem tartanak fent szárnyvonalakat
Privátbankár.hu | 2012. április 28. 14:17
Az utasszámlálási felmérések azt mutatják, indokolt volt a forgalom optimalizálása a vasúti mellékvonalakon - írja a Magyar Hírlap szombati száma.
Makro / Külgazdaság Széll Kálmán beindul: amin csak lehet, spórol az állam
Privátbankár.hu | 2012. április 26. 13:17
Megjelent a kormány határozata a Széll Kálmán Terv kiterjesztése keretében megvalósítandó egyes intézkedésekről a Magyar Közlöny szerdai számában.
KKV E-útdíj: honnan tudja majd az állam, hogy mennyit autóztunk?
Privátbankár.hu | 2012. április 26. 12:03
GPS-szel figyelik majd az autópálya-forgalmat vagy kapukat emelnek: hogyan ellenőrzi majd az állam, hogy mennyi kilométert autóztunk le? Jövő nyártól jön az e-útdíj, a tervek szerint később a személyautók is választhatják ezt a fizetési módot a matrica helyett.
Biztosítás Ki spórolhat majd sokat az új biztosítási adóval?
Zsiborás Gergő | 2012. április 26. 08:50
A biztosítók, az állam vagy az ügyfelek járnak majd jól az új biztosítási adóval? Többet fizetnek majd be vagy kevesebbet a biztosítók az államkasszába mint eddig? A szakértő szerint megindulhat az árverseny, de ha olcsó biztosítások öntik el a piacot, az nem biztos, hogy jót tesz majd a szektor stabilitásának.
Makro / Külgazdaság Rogán: június végére megszülethet a megállapodás
Privátbankár.hu | 2012. április 26. 08:18
Rogán Antal reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások, és úgy vélte a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő 5 új adót a politikus azzal indokolta, hogy csupán kiadás csökkentő intézkedésekkel nem lehetett volna a kívánt költségvetési hatást elérni.
Adó Növekvő terheket hozott Széll Kálmán adócsomagja
Privátbankár.hu | 2012. április 25. 17:03
A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő adócsomagban egyszerre jelenik meg a terhek növekedése és az egyszerűsítés. Az evát felváltó pénzforgalmi típusú adó bevezetése könnyítést jelenthet a vállalkozásoknak, ugyanakkor egyes része uniós direktívába ütközhet. A telefonadó esetében nem jelent kizáró okot az "adó adója", a pénzügyi tranzakciós adó pedig nem minősül áfához hasonló adónak.
Vásárló Kapkodhatnak a mobilcégek, nem olyan egyszerű megsarcolni a népet
Privátbankár.hu | 2012. április 25. 09:47
A távközlési vállalatoknak nemcsak a hívások és az üzenetek után fizetendő 2 forintos adó kivetési alapja és beszedése okoz majd gondot, hanem az is, hogy a rendszer működtetéséhez át kell alakítaniuk a tarifacsomagjaikat, illetve jelentős informatikai fejlesztéseket kell végrehajtaniuk, s mindezt rövid idő alatt.
Makro / Külgazdaság Széll Kálmán Terv 2.0: a vállalkozások és a lakosság számára is megszorítás
Privátbankár.hu | 2012. április 25. 08:41
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint megszorítás az új adócsomag, és az új adókkal immár több adó van, mint a kis adók 2010-es kivezetése előtt, melyek növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az ÁFEOSZ-Coop Szövetség ugyanakkor üdvözli a kereskedelmi szektort is érintő különadók kivezetését.
Adó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a kisadókat alig fogjuk észrevenni
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 17:51
Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a kormány kisebb adók bevezetésével, periferiális területekről szedi be a szükséges pénzt, ami nem növeli jelentősen az adózók terheit, az új kisadók "szinte alig észrevehetőek". Az adószakértő helyesli, hogy a társasági adóhoz nem nyúlnak hozzá, "legalább ez legyen befektetésösztönző".
Makro / Külgazdaság Nagyon borús kilátásokról beszélt Simor András jegybankelnök
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 15:39
Emelkedő inflációt, csökkenő gazdasági teljesítményt és megtakarításokat, növekvő munkanélküliséget vár a Magyar Nemzeti Bank 2013-ban is. Simor András jegybankelnök egyelőre nem kommentálta részletesen a Széll Kálmán Terv 2.0-t, de szerintük az tovább növeli az inflációt és csökkenti a keresletet is.
Makro / Külgazdaság Orbán-Barroso: a kormányfő szerint közel az áttörés
Zsiborás Gergő | 2012. április 24. 14:14
Orbán Viktor informális találkozón egyeztetett a magyar ügyekről José Manuel Barrosóval. A kormányfő szerint lényegében elhárultak az akadályok az IMF-tárgyalások elől, az áttörés nagyon közel van. Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilatkozott a találkozóról. Ha Orbán meggyőzte Barrosót, hogy csak a pénzügyi feltételeket vizsgálja Brüsszel, akkor közel lehet a megállapodás.
Részvény / Deviza / Áru Mit találnak a tőzsdei vállalatok a Széll Kálmán téren?
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 12:29
Az Equilor szerint a Széll Kálmán 2.0 intézkedéseinek többsége nem, vagy csak közvetve érinti a vállalati szektort, de néhány döntés közvetlen hatással bír a magyar tőzsdei vállalatokra. A legfájdalmasabb pont, hogy a 2010-es válságadókkal szemben a mostani felállás nem tartalmaz konkrét kivezetési időpontot az új terhekre. A terv készítői nem számolnak az IMF-megállapodás kedvező hatásával.
Makro / Külgazdaság Idén még biztosan nem fogunk költekezni
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 11:36
Az elemzői vélemények szerint februárban a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, a csökkenő reálbérek és a kiigazító intézkedések miatt az év hátralevő részében sem várható változás. Az elemzők mellett a kormány is a fogyasztás csökkenésével számol az idei évre.
KKV Nyomás alatt: kínaiak szállhatnak be az e-útdíj bevezetésébe
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 09:43
Az e-útdíj bevezetése eleve csúszásban van, az abból származó bevételekre viszont nagy szüksége lesz a kormánynak.
Makro / Külgazdaság 600 milliárdos kiigazítás: mi nem fog tetszeni az IMF-nek és az EU-nak?
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 07:13
A Széll Kálmán Terv 2.0 leggyengébb pontja a lassan, pontatlanul és nem teljesen végrehajtott első terv volt, London szerint jelentős végrehajtási kockázatai lehetnek a programnak, bár a deficitcélt így is elérhetjük. Az EU és az IMF is nehezményezheti, hogy az intézkedések alig harmada érinti a kiadási oldalt.
Makro / Külgazdaság Cséfalvay: Széll Kálmán felgyorsítja az IMF-tárgyalásokat is
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 17:44
Magyarország még az idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, miután a kormány közzétette a Széll Kálmán Terv második részét.
Részvény / Deviza / Áru Széll Kálmán elintézte a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 17:29
A kormány ma bejelentette megszorítócsomagját, a Széll Kálmán Terv 2.0-át. A megadóztatott szektorok papírjai nagyot estek ma a pesti parketten.
Makro / Külgazdaság Széll Kálmán-terv: ez nagyon fog fájni (videó)
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 15:45
Helyet kapott a banki tranzakciós- és a távközlési adó is a kormány friss programjában, mondta Tóth Gergely elemző a Gazdaságtv-nek.
Makro / Külgazdaság A tranzakciós adón áll vagy bukik a Széll Kálmán Terv 2.0
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 15:29
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makroelemzője szerint a kiadási oldalon fontos szerkezeti reformintézkedéseket tartalmaz a hétfőn közzétett Széll Kálmán Terv 2.0 című program, amelynek sikere ugyanakkor attól is függ, hogy az Európai Unió jóváhagyja-e a pénzügyi tranzakciós adót.
Makro / Külgazdaság Itt a Szél Kálmán Terv 2.0: 600 milliárdos csomagot készít elő a kormány (frissítve)
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 14:02
A Magyar Kormány elfogadta a „Következő lépés, Széll Kálmán Terv 2.0” programot, amelynek része a Brüsszelbe mai napon elküldött Konvergencia Program és Nemzeti Reform Program. Jön a Széll Kálmán Terv 2.0 - és jön januártól a tranzakciós adó, és néhány hónapon belül a telefon-adó, hiszen Máltán is van olyan. Lesz egységes biztosítási adó is.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG