<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzéseit a Takarékbank. Előrejelzésük bizonytalanságát növeli, hogy még előttünk van a görög választás és hogy még nincs megállapodásunk az IMF-fel. Az intézet elemzői szerint a jövő évet még kihúzzuk különösebb adósságterhelés nélkül, azonban 2014-ben már jelentősen összetorlódnak a kötelezettségek a hitelezők felé, a választások idején 6 milliárd eurót kell törlesztenünk.

Új előrejelzés bizonytalanságokkal

Rontotta korábbi - Magyarországra vonatkozó - előrejelzését a Takarékbank elemzői csapata. Suppan Gergely senior elemző elmondta, hogy legújabb számításaik szerint idén 0,3 százalékkal csökkenhet a gazdaság, jövőre pedig legfeljebb 1,5 százalékos növekedés várható. Míg a háztartások fogyasztása idén 1 százalékkal, a kormányzaté 2,4 százalékkal eshet vissza. A beruházások 2,8 százalékkal csökkenhetnek éves alapon számolva. Bár a belső kereslet továbbra is erősen nyomott marad, az infláció mégis magasan - 5,5 százalék körül - ragadhat, ugyanis az adó és bérintézkedések hosszabb távú árszínvonal-emelkedést okoznak. Az előrejelzéseket azonban bizonytalanság övezi elsősorban a görög választások kimenetele, illetve az IMF-megállapodás bizonytalansága miatt.

Suppan Gergely elmondta, hogy szerintük a Széll Kálmán Terv 2.0 elég ahhoz, hogy az államháztartási hiányt idén és jövőre is a 3 százalékos korlát alatt tartsa, az államadósság azonban nem tud érdemben csökkenni jövőre sem, ugyanis a rendkívül magas deviza államadósság a gyenge forinttal párosulva azt nem teszi lehetővé. A Takarékbank szerint az államadósság a GDP arányában 2013-ban is 75 százaléka fölött lehet. Az elemzés szerint Magyarország olyan adósságcsapdában van, amiből az egyetlen kiút most az lehetne, ha a lakosság 1000 milliárd forintos nagyságrendben növelné a megtakarításait, ez azonban a kedvezőtlen jövedelmi viszonyok miatt gyakorlatilag esélytelen.

Néhány új üzem menti a hazai makropályát

A Nokia gyára Komáromban

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a bizalmi indikátorok túlnyomó többsége további kedvezőtlen folyamatokat vetítenek előre, csakúgy, mint Európában. Idehaza üdítő kivételnek számít a beszerzési menedzser index, ennek a hátterében azonban elsősorban egyszeri tételek, a nemrég átadott új üzemekhez (vegyipar, autógyártás) kapcsolódó friss megrendelések állnak. Az elemzésük szerint ez a mutató is csökkenni fog a következő hónapokban. A elemző felhívta a figyelmet a rendkívül gyenge áprilisi ipari adatra, amely szerintük már tisztán mutatja a Nokia gyár bezárásnak hatását.

Az első negyedéves nagyon gyenge GDP-adatot Suppan szerint egyértelműen a beruházások visszaesése okozta. A második negyedévet ugyan felfújták a most átadott gyárak, termelőüzemek és várhatóan további pozitív hatása lesz a Mercedes-gyár beindulásának, azonban ezen kívül nem várható újabb erő, hacsak "valami csoda folytán" nem pörög fel a külső kereslet. A Takarékbank elemzői egyetértenek abban, hogy Magyarországnak égető szüksége van a megállapodásra az IMF-fel, ennek birtokában ugyanis csökken a kamatfelárunk, az állam kamatfizetési terhe, illetve csökkenhet a jegybanki alapkamat, amivel kapcsolatban ők arra számítanak, hogy a jövő év végére 6 százalékra csökkenhet.

Hozzák a cechet, 2014-ben jöhet a feketeleves

A Takarékbank elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy 2013 egészében nem igazán várható jelentős mértékű fizetési kötelezettség. Az IMF-nek már elkezdtük törleszteni a korábban felvett hitelt, legközelebb 2013 negyedik negyedévében lesz legközelebb egy jelentősebb lejáró adósság, (csaknem 2,5 milliárd euró államkötvény, nagyjából 1 milliárd euró IMF/EU-hitel), aztán 2014első negyedévében példátlanul nagy mértékű, 6 milliárd eurós fizetési kötelezettségünk lesz. Akkor összejön minden, jelentős részben állampapírok, nagy mértékű IMF/EU-hitel és devizakötvény-tartozás. Ez éppen egybeesik az esedékes országgyűlési választásokkal.

A Takarékbank elemzői emlékeztetnek, hogy a korábbi hiányok után most már tartósan többlete van a fizetési mérlegnek. Ennek hátterében kedvezőtlen folyamat, hogy a belső kereslet csökkenése miatt csökken az import, ami arányában növeli az export arányát. A kivitel azonban szintén ki van szolgáltatva a külső keresletnek, így szintén sérülékeny. Az elemzők úgy számolnak, hogy a hétéves uniós költségvetési keretprogram lezárásnak közeledtével intenzívebb beáramlás várható az EU Strukturális és Kohéziós alapjaiból, így az ország finanszírozási képessége mind idén, mind 2013-ban elérheti, illetve meghaladhatja a GDP 4 százalékát, ami hozzájárul a külső adósság további csökkenéséhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló