1p
Rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzéseit a Takarékbank. Előrejelzésük bizonytalanságát növeli, hogy még előttünk van a görög választás és hogy még nincs megállapodásunk az IMF-fel. Az intézet elemzői szerint a jövő évet még kihúzzuk különösebb adósságterhelés nélkül, azonban 2014-ben már jelentősen összetorlódnak a kötelezettségek a hitelezők felé, a választások idején 6 milliárd eurót kell törlesztenünk.

Új előrejelzés bizonytalanságokkal

Rontotta korábbi - Magyarországra vonatkozó - előrejelzését a Takarékbank elemzői csapata. Suppan Gergely senior elemző elmondta, hogy legújabb számításaik szerint idén 0,3 százalékkal csökkenhet a gazdaság, jövőre pedig legfeljebb 1,5 százalékos növekedés várható. Míg a háztartások fogyasztása idén 1 százalékkal, a kormányzaté 2,4 százalékkal eshet vissza. A beruházások 2,8 százalékkal csökkenhetnek éves alapon számolva. Bár a belső kereslet továbbra is erősen nyomott marad, az infláció mégis magasan - 5,5 százalék körül - ragadhat, ugyanis az adó és bérintézkedések hosszabb távú árszínvonal-emelkedést okoznak. Az előrejelzéseket azonban bizonytalanság övezi elsősorban a görög választások kimenetele, illetve az IMF-megállapodás bizonytalansága miatt.

Suppan Gergely elmondta, hogy szerintük a Széll Kálmán Terv 2.0 elég ahhoz, hogy az államháztartási hiányt idén és jövőre is a 3 százalékos korlát alatt tartsa, az államadósság azonban nem tud érdemben csökkenni jövőre sem, ugyanis a rendkívül magas deviza államadósság a gyenge forinttal párosulva azt nem teszi lehetővé. A Takarékbank szerint az államadósság a GDP arányában 2013-ban is 75 százaléka fölött lehet. Az elemzés szerint Magyarország olyan adósságcsapdában van, amiből az egyetlen kiút most az lehetne, ha a lakosság 1000 milliárd forintos nagyságrendben növelné a megtakarításait, ez azonban a kedvezőtlen jövedelmi viszonyok miatt gyakorlatilag esélytelen.

Néhány új üzem menti a hazai makropályát

A Nokia gyára Komáromban

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a bizalmi indikátorok túlnyomó többsége további kedvezőtlen folyamatokat vetítenek előre, csakúgy, mint Európában. Idehaza üdítő kivételnek számít a beszerzési menedzser index, ennek a hátterében azonban elsősorban egyszeri tételek, a nemrég átadott új üzemekhez (vegyipar, autógyártás) kapcsolódó friss megrendelések állnak. Az elemzésük szerint ez a mutató is csökkenni fog a következő hónapokban. A elemző felhívta a figyelmet a rendkívül gyenge áprilisi ipari adatra, amely szerintük már tisztán mutatja a Nokia gyár bezárásnak hatását.

Az első negyedéves nagyon gyenge GDP-adatot Suppan szerint egyértelműen a beruházások visszaesése okozta. A második negyedévet ugyan felfújták a most átadott gyárak, termelőüzemek és várhatóan további pozitív hatása lesz a Mercedes-gyár beindulásának, azonban ezen kívül nem várható újabb erő, hacsak "valami csoda folytán" nem pörög fel a külső kereslet. A Takarékbank elemzői egyetértenek abban, hogy Magyarországnak égető szüksége van a megállapodásra az IMF-fel, ennek birtokában ugyanis csökken a kamatfelárunk, az állam kamatfizetési terhe, illetve csökkenhet a jegybanki alapkamat, amivel kapcsolatban ők arra számítanak, hogy a jövő év végére 6 százalékra csökkenhet.

Hozzák a cechet, 2014-ben jöhet a feketeleves

A Takarékbank elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy 2013 egészében nem igazán várható jelentős mértékű fizetési kötelezettség. Az IMF-nek már elkezdtük törleszteni a korábban felvett hitelt, legközelebb 2013 negyedik negyedévében lesz legközelebb egy jelentősebb lejáró adósság, (csaknem 2,5 milliárd euró államkötvény, nagyjából 1 milliárd euró IMF/EU-hitel), aztán 2014első negyedévében példátlanul nagy mértékű, 6 milliárd eurós fizetési kötelezettségünk lesz. Akkor összejön minden, jelentős részben állampapírok, nagy mértékű IMF/EU-hitel és devizakötvény-tartozás. Ez éppen egybeesik az esedékes országgyűlési választásokkal.

A Takarékbank elemzői emlékeztetnek, hogy a korábbi hiányok után most már tartósan többlete van a fizetési mérlegnek. Ennek hátterében kedvezőtlen folyamat, hogy a belső kereslet csökkenése miatt csökken az import, ami arányában növeli az export arányát. A kivitel azonban szintén ki van szolgáltatva a külső keresletnek, így szintén sérülékeny. Az elemzők úgy számolnak, hogy a hétéves uniós költségvetési keretprogram lezárásnak közeledtével intenzívebb beáramlás várható az EU Strukturális és Kohéziós alapjaiból, így az ország finanszírozási képessége mind idén, mind 2013-ban elérheti, illetve meghaladhatja a GDP 4 százalékát, ami hozzájárul a külső adósság további csökkenéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG