3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot mutatott be szerdán, amely megerősített szabályokat tartalmaz a korrupciós cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítására, a korrupcióért kiszabható szankciók uniós szintű harmonizálására, valamint egy célzott, közös külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer létrehozására.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a javaslat bemutatásakor elmonda, az uniós bizottság egységes jogiszabályt kíván bevezetni a korrupciós bűncselekmény minden fajtájára és a vonatkozó szankcióra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság harmonizálná a korrupcióellenes fellépést a hatékonyság növelésére. Fotó: Depositphotos
Az Európai Bizottság harmonizálná a korrupcióellenes fellépést a hatékonyság növelésére. Fotó: Depositphotos

Ennek érdekében a korrupcióként üldözendő bűncselekmények definíciójának harmonizálását tűzte ki célul, amely nemcsak a vesztegetést, hanem a jogtagalan elsajátítást, a befolyással üzérkedést, a funkcióval való visszaélést, valamint a korrupciós bűncselekményekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás akadályozását és a jogellenes gazdagodást is bűntetendő cselekményként foglalná magában.

"Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját" - emelte ki a belügyi biztos.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a részleteket ismertetve elmondta: az új intézkedések megerősítik a végrehajtási eszközöket, nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és a feddhetetlenség kultúrájának kialakítására, amelyben - mint mondta - a korrupció semmilyen formája sem fogadható el. A szabályok növelik a természetes és jogi személyek büntetőjogi szankcióinak mértékét, harmonizálják a súlyosbító és enyhítő körülményeket - mondta az uniós biztos.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón közölte: az uniós bizottság hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyekben való nyomozást azáltal, hogy előírná a tagállamoknak: biztosítsák, hogy a bűnüldöző szervek és az ügyészek megfelelő vizsgálati eszközökkel rendelkezzenek a korrupció elleni küzdelemhez. Továbbá minimális szabályok bevezetését sürgeti az elévülésre vonatkozóan, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a korrupciós bűncselekmények bíróság elé viteléhez.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő arról tájékoztatott, hogy az EU globális szankciós eszközrendszer bevezetésével kívánja büntethetővé tenni a világban bárhol feltárt súlyos korrupciós cselekményeket. A külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer segíteni fogja az EU olyan kulcsfontosságú célkitűzéseinek elérését, mint a béke megőrzése, a nemzetközi biztonság megerősítése, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítása és támogatása a világban - emelte ki.

A "súlyos korrupciós tevékenységekben" érintettek vagyonuk befagyasztásával, kiutasítással, illetve uniós beutazás megtagadásával számolhatnak - tájékoztatott.

Az új jogszabályok ki fogják egészíteni és javítani fogják az EU belső és külső korrupcióellenes eszközeit, és megmutatják az EU eltökéltségét, hogy bármilyen eszközt kész használni a korrupció elleni küzdelemben - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A irányelvjavaslatot most az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell tárgyalnia, majd el kell fogadnia.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG