<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Továbbra is hullámzó az építőipar teljesítménye. Éves alapon nőttek, az előző hónaphoz képest csökkentek a mutatók.

Egy év alatt 10,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - derül ki a KSH idei augusztusi adatokat tükröző számaiból.

Most augusztusban az épületek építése 16,3, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a 2020. augusztusinál. Az előző év azonos hónapjához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 32,4 százalékkal bővült a termelés, az egyéb építmények építésében 0,3 százalékkal csökkent. A speciális szaképítésé 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A megkötött új szerződések volumene 39,9 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,3 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 138,4 százalékkal nagyobb volt a 2020. augusztusi bázisnál. Utóbbi kiugró növekedés azzal magyarázható, hogy míg erős lemaradásban van például a lakásépítés, addig a különféle mélyépítési munkák miatt (ezek főleg a kormány által előnyben részesített vállalkozók államilag is támogatott beruházásai) az egyéb kategóriában folyamatosan fejezik be az infrastrukturális fejlesztéseket.   

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 22,1 százalékkal meghaladta a 2020. augusztus végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 24,0, az egyéb építményeké 20,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.2021 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,8 százalékkal emelkedett.

A szerződésállomány már hónapok óta növekvő pályán van, de még nem érte el a 2019-es szintet. Több jelentős beruházást is előrébb hozott a kormány, bizonyos pénzeket így előbb kifizethetnek, mint tervezték, s ez megjelenik a rendelésállományban. Az év végéig további bővülés várható ezen a téren, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az év végén elérheti, vagy kicsit meg is haladhatja a járvány előtti magas értéket. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
Makro / Külgazdaság A Fehér Ház állítja, nem tudott előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:13
A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG