<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Állam Számvevőszék szerint felgyorsult a kifizetés, de továbbra is lehet forrásvesztés.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a hazai költségvetésben 2012-re 1567,4 milliárd forint európai uniós forrás felhasználását tervezték, ami 1088,5 milliárd forint összegben, 69,4 százalékban teljesült.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a jelentést bemutató sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kormány intézkedéseket hozott az európai uniós források igénybevételének gyorsítására. Ennek köszönhetően 2013 végéig a rendelkezésre álló mintegy 8200 milliárd forint összegű keret 77 százalékát kötötték le támogatási szerződéssel mintegy 6300 milliárd forint összegben. A teljesített kifizetések aránya a 2011-es 28 százalékról 2012 végére 40,7 százalékra emelkedett - ismertette az adatokat az elnök.

Ahogy az a Privátbankár összeállításából kiderül, Magyarország, a gyorsítás ellenére is csak kevesebb mint a fele pénzt költötte el. Részletek >>

A gyorsítás ugyanakkor 2012-ben csak részlegesen fejtette ki a hatását: az operatív programok egyharmadánál intézkedések hiányában továbbra is fennáll a forrásvesztés kockázata - figyelmeztetett Domokos László, hozzátéve, hogy a 2007 és 2012 között teljesített, több mint 3300 milliárd forintos kifizetés továbbra is jelentősen elmarad az időarányostól.

A mezőgazdaságban csak részben jobb a helyzet

A következő hétéves ciklusban várhatóan ugyanannyi uniós támogatást kapunk, mint a most záruló időszakban. Részletek >>

Az agrár- és vidékfejlesztési uniós támogatásokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) intézkedésein keresztül a 2007-2013-as időszakban - a hazai társfinanszírozással együtt - 1469 milliárd forintnak megfelelő összeg hívható le.

2007-től 2012. év végéig az ÚMVP-re rendelkezésre álló keret 93,6 százalékát kötötték le szerződéssel csaknem 1375 milliárd forint összegben, így a kötelezettségvállalások tekintetében teljesítés meghaladta az időarányost. A kifizetések teljesítése azonban itt is elmarad az időarányostól: 2007-től 2012 végéig a teljes keret 59,4 százalékát érte el - áll a jelentésben.

Az NFÜ nem tudja kiszűrni az offshore-cégeket

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a zárszámadási ellenőrzéshez kapcsolódóan kiegészítő vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy az uniós források pályáztatása és a beérkezett pályázatok elbírálása során az NFÜ a 2012-ben biztosította-e a 2012. január 1-jétől hatályos államháztartási törvény (Áht.) azon rendelkezésének betartását, miszerint támogatásban csak átlátható szervezet részesülhet. Nem minősülnek átlátható szervezetnek az offshore cégek.

A számvevőszéki jelentés szerint az NFÜ belső kontrollrendszere nem nyújt garanciát arra, hogy csak átlátható szervezet részesüljön támogatásban. Ezt támasztja alá, hogy az NFÜ belső eljárásrendje 2012. október 23-ig nem írta elő a tulajdonosi adatok adatbázisokkal történő összevetését, így nem volt biztosított az Áht. vonatkozó rendelkezésének érvényre jutása.

Ezenkívül az ellenőrzött 74 cég közül - az NFÜ adatszolgáltatása alapján - 18 cég nem küldte meg az átláthatóságról szóló nyilatkozatot, ennek ellenére az NFÜ támogatási szerződést kötött velük, összesen mintegy 3 milliárd forint értékben - olvasható a jelentésben.

Az ÁSZ hozzáfűzi: 2013 első negyedévének végéig az érintett cégek részére teljesített kifizetések 854,9 millió forintot tettek ki (a szerződéses összeg 27,8 százalékát). A nyilatkozatok hiányában az NFÜ nem tudta lefolytatni az átláthatósági vizsgálatokat, tehát a pályázók nem feleltek meg a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, így nem voltak jogosultak a támogatásra.

Az ÁSZ azt javasolta az NFÜ-nek, hogy határozza meg az Áht. szerinti átláthatóság egyes szempontjait igazoló dokumentumokat, amelyek alapján fel tudja mérni a pályázó szervezetek követelményeknek való megfelelőségét, valamint hogy alakítsa ki a pályázati támogatások elbírálásához az átláthatósági kockázatokat kezelő kontrollrendszert - mondta el Horváth Margit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG