3p

A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civilhajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben azonban a többi civilhajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig.

Alessandro Porro, a norvég felségjelzésű Ocean Vikinget fenntartó SOS Mediterranée francia civilszervezet olaszországi igazgatója megerősítette a Radio 105 olasz csatornának, hogy a hajó elhagyta a szicíliai Cataniát.

A civilhajó, amely közel húsz napja van a tengeren, nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban.

Hozzátette, hogy az Ocean Viking szerda délelőtt már a sziget túloldalán, Trapanihoz közel hajózott. A tervek szerint Korzika irányában folytatja az útját, és a célállomás a francia Marseille lehet.

Benoit Payan, Marseilles polgármestere közölte, hogy városa számára a hajó befogadása megtiszteltetés lenne, de a döntés a párizsi kormányra vár.

A római miniszterelnöki hivatal kedd este közleményben fejezte ki megelégedését, amiért Franciaország "úgy döntött, megnyitja kikötőit az Ocean Viking előtt, és átvállal a migrációs vészhelyzet terhéből, amely mostanáig Olaszország vállát nyomta".

A párizsi belügyminisztérium forrása az ANSA olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy a két belügyminiszter, Matteo Piantedosi és Gerald Darmanin egyeztetett egymással, azt azonban nem, hogy megállapodás született a civilhajó befogadásáról, írja az MTI.

A Földközi-tengerből kimentett bevándorlók egy hajón Palermo közelében 2020. április 19-én. EPA/SALVAMENTO MARITIMO HUMANITARIO
A Földközi-tengerből kimentett bevándorlók egy hajón Palermo közelében 2020. április 19-én. EPA/SALVAMENTO MARITIMO HUMANITARIO

Később a francia kormány részéről bírálat érte Rómát "elfogadhatatlan magatartása" miatt, ami arra utal, hogy Párizs szerint az olasz hatóságok megsértették a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

"Semmilyen jogsértés nem történt, ha Franciaország minden négy-öt évben befogad egy hajót, semmi rendkívüli nem történik" - hangoztatta Edmondo Cirielli külügyi államtitkár, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa a Corriere della Sera napilapban.

Kifejtette: "ha a migránsok tudnák, hogy Olaszország nem Európa nyitott kapuja, nem indulnának el". Megjegyezte, hogy Franciaország és Spanyolország "a határokon kíméletlenül elutasítja" a migránsok belépését.

A Szicíliához érkezett NGO-hajók közül egyedül az Ocean Viking nem köthetett ki. A másik három hajó közül a német felségjelzésű Rise Above 89 emberrel a fedélzetén Reggio Calabriában köthetett ki, mivel a kutatási és mentési tengeri övezetben (Sar) nyújtott segítséget.

A nemzetközi vizeken az olasz hatóságok tájékoztatása nélkül tevékenykedő Humanity 1 német és a Geo Barents norvég felségjelzésű hajó a szicíliai Cataniában köthetett ki, de az elsőről 35, a másodikról 211 embert nem engedtek leszállni. Végül egészségügyi állapotuk romlása miatt partra szállhattak.

Jelenleg a város sportcsarnokában azonosítják őket, majd szétosztják az olaszországi táborok között.

A Humanity 1-et működtető SOS Humanity bejelentette, hogy a hajó kész újraindulni.

Ezzel egy időben több mint száz olyan migráns érkezett az éjszaka Lampedusára, akiknek a parti őrség segített a tengeren. Egy nő kihűlési tünetekkel életét veszítette. A sziget háromszázötven fős regisztrációs központjában nyolcszázötvenen vannak.

Év eleje óta több mint 88 ezren érkeztek az olaszországi partokra, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért több mint 56 ezerhez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG