3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   

Elképesztő mértékben, 97,7 százalékkal csökkent a Spanyolországba érkező turisták száma idén júniusban 2019 azonos hónapjához képest, derül ki a spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet adataiból.

Csaknem teljesen üres kávézó Barcelonában 2020. július 31-én. EPA/Marta Perez
Csaknem teljesen üres kávézó Barcelonában 2020. július 31-én. EPA/Marta Perez

Történelmi mértékű zuhanás

Az év hatodik hónapjában alig több mint 200 ezer utazó lépett be a dél-európai országba, akik 133 millió eurót költöttek. Ez mindössze 1,4 százaléka a tavaly júniusi költésnek.     

Az év első felében összesen 10,8 millió turistát regisztráltak, ami szintén óriási,

több mint 70 százalékos zuhanás az egy évvel korábbi időszakhoz képest, és egyben a legalacsonyabb érték a vonatkozó statisztikák kezdete óta.

Ebben az időszakban több mint 70 százalékkal, 11,8 milliárd euróra estek a turisztikai költések.

A spanyol turisztikai szektor összesen 27,3 millió turistát és 28,4 milliárd euró bevételt veszített az idei első hat hónapban. A járvány első hullámának csúcsán, márciusban és áprilisban gyakorlatilag egyetlen turista sem lépte át a határt.      

Bár az ország július elejétől kitárta kapuit az európai utazók nagy része, köztük a magyarok előtt is, a második félévben sem várható lényeges javulás.

Az elmúlt hetekben ugyanis ismét növekedésnek indult a regisztrált új fertőzöttek száma – igaz, még messze nem olyan súlyos a helyzet, mint tavasszal  – , újabb gócpontok jelentek meg, ami miatt

számos ország ismét utazási korlátozásokat vezetett be a Spanyolországból érkezőkkel szemben.

Így tett például Svájc, Belgium, Csehország, Hollandia, Norvégia, Finnország, Dánia, az Egyesült Királyság, Görögország és Magyarország is.  

Besárgult ország

A magyar kormány Spanyolországot a zöldből a sárga zónába sorolta át a járványügyi skálán. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóság megítélése szerint az aktuális fertőzöttség mértéke már nem "alacsony", hanem "kevésbé súlyos" az országban. Az ottani nyaralásból hazatérőkre rosszabb esetben karantén és tesztek várnak.

 Ez a legkatasztrófikusabb nyári szezon az elmúlt ötven évben

– mondta az El Paísnak José Luis Zoreda, az Exceltur turisztikai lobbiszervezet elnökhelyettese. Becslések szerint több mint 40 milliárd euró veszteség érheti a szektort, és 750 ezer ember veszítheti el állását a második félévben.  

   

A turizmus létfontosságú Spanyolország számára:

az ágazat adja a GDP mintegy 12 százalékát, és 2,5 millió embernek biztosít munkát.    

A dél-európai ország tavasszal Európa egyik legszigorúbb karanténját vezette be, április végétől azonban fokozatosan lazított a korlátozó intézkedéseken az élet újraindítása és a gazdaság megmentése érdekében.  

Spanyolországban a diagnosztizált fertőzöttek száma mintegy 310 ezer, és összesen 28,5 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Nagy-Britanniában 46,5 ezren, Olaszországban 35 ezren, Franciaországban több mint 30 ezren hunytak el a legfrissebb adatok szerint.

Világszerte eddig 19,1 millió vírushordozót diagnosztizáltak. 715 ezren vesztették életüket, 11,5 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG