TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pénzintézeteket, nagyvállalatokat kérdeztünk arról, hogy az újrainduláskor tesztelik-e dolgozóikat, s ha igen, milyen költséget ró ez a költségvetésükre. Hiszen vidéken már május 4-től életbe léptek a veszélyhelyzetet feloldó enyhítések, Pest megyében május 14-től, míg Budapesten május 18-tól indult újra a vérkeringés.

MOL CSOPORT: több, mint 3 milliárd forintot költött a koronavírus elleni védekezésre. Azokon a kollégákon, akik a karantén alatt is be jártak dolgozni, folyamatosan végezték és végzik jelenleg is a teszteket, jelenleg is folyamatban van a fizikai dolgozókon egy teszt-kör végrehajtása. A pozitív tesztek után kontaktkutatást végeztek, és újra letesztelik azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a pozitív kollégákkal. Magyarországon eddig több mint 5000 kollégán közel 19000 tesztet végeztek. 4 kolléga tesztje lett pozitív, ők karanténba kerültek, és szerencsére már meggyógyultak. Mindössze egy ezrelék alatt volt a fertőzöttek száma a MOL hazai telephelyein, jelenleg nem tudnak aktív fertőzöttről. A teszt kiválasztásának szempontjainál azt mondták, „hatékony, eredményes, könnyen használható tesztre volt szükség”.

MOL: folyamatosan tesztelnek. Fotó: mti MOL: folyamatosan tesztelnek. Fotó: mti

A MOL több, mint 5000, fizikai állományban lévő dolgozója a karantén alatt is bejárt dolgozni, hiszen az ő munkájuk a finomítókban, telephelyeken elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Magyarországon folyamatos és zavartalan maradjon az energiabiztonság és az üzemanyagellátás. Az irodaépületekbe a tegnaptól kezdődött visszatérésnél pedig az a cél, hogy egy hét alatt az irodai állomány legalább 50 százaléka újra a munkahelyéről dolgozzon. Az 1960-nál korábban születetteknek (vagyis a 60 évnél idősebbeknek), a várandósoknak és krónikus betegséggel élőknek továbbra sem kell bejárni az irodákba – ők a vezetőjükkel való egyeztetés alapján folytathatják a távoli munkavégzést.

A legnagyobb magyar vállalatnál -, mely a mai sajtóközleményük szerint bekapcsolódik a hazai koronavírus-kutatásba -, kiemelt biztonsági és higiéniai intézkedések vannak érvényben: rendszeres kézmosás és fertőtlenítés a közös használatú helyiségekben, a 2-3 fős irodákban egyszerre csak egy kolléga tartózkodhat, a nagyobbakban 2 méteres távolságot kell tartani, vagy szájmaszkot felvenni. A cég több százezer maszkkal több mint egymillió pár kesztyűvel, és saját MOL Hygi fertőtlenítőjével segíti kollégáit ebben. Éttermeiket még zárva tartják. A tárgyalókban legalább egy szék kihagyásával szabad ülni, a megbeszélés ideje alatt maszkot kell viselni. Külsős partnerek egyelőre nem mehetnek MOL-os irodákba.

FUNDAMENTA-LAKÁSKASSZA: Mivel a cég a járvány hazai megjelenésével szinte egy időben állt át az otthonról történő munkavégzésre, nem tesztelte tömegesen a munkavállalókat, s nem is tervezi, ugyanakkor Pandémiás Bizottságuk folyamatosan vizsgálja és mérlegeli a járványügyi helyzetet, akár a járvány esetleges második hullámának kialakulását is. A távmunka feltételeinek megteremtésével és üzleti folyamataik újragondolásával már közel két hónapja zökkenőmentesen működnek, s úgy látják, ez mozgásteret ad arra, hogy a korlátozások feloldása után sem kell azonnal visszaállnia a teljes csapatnak az irodai munkára. Első lépésként Ügyfélpontjuk nyitvatartási idejét hosszabbították meg. Május 18-tól 8-15 óra között várják ügyfeleiket, azonban a 65 év feletti ügyfeleinknek továbbra is a 10-12 óra közötti időszakot javasolják ügyeik intézésére.

OTP BANK NYRT.: nem számszerűsítették, mennyit kellett áldozniuk a járvány miatti védekezésre, csak annyit közöltek: „komoly erőforrásokat mozgósítanak annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen átvészelni ezt a kihívásokkal teli időszakot.”

Az OTP Bank a fokozott kockázatnak kitett munkatársak számára koronavírus-tesztet (PCR) biztosít, közülük eddig 10 000 fölötti mennyiségben éltek ezzel, mely tesztek közül csak pár lett pozitív. Ezen túlmenően a bank antitestes gyorstesztek biztosítását is elérhetővé tette dolgozói számára.

A veszélyhelyzet alatt több csatornán keresztül is segítették ügyfeleiket az online csatornáik használatában, hogy minél ritkábban kelljen a fiókokat felkeresniük. Mindeközben megkezdték a teljes irodai munkavégzés újraindításának előkészületeit. Külön protokollt alakítottak ki az ügyfélkezelésre és a munkarendre, védőfelszereléssel látták el a fióki munkatársakat, plexi falat szereltettek fel.

BONAFARM CSOPORT: az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó üzemeiben és a mezőgazdasági telepeken kollégáik többsége az elmúlt 2 hónapban is a szokásos ütemezésnek megfelelően dolgoztak, ennek ellenére tömeges teszteket nem végeztettek rajtuk, csupán a gyanús esetek felmerülésekor tájékoztatták az egészségügyi hatóságot. Kollégáik között nem volt pozitív eset.

GRÁNIT BANK: a bank összes bejáró, illetve arra igényt tartó dolgozó tesztjének költségét állta, s nem volt közöttük pozitív eredmény.

A számszerű adatokat firtató kérdésünkre azt mondják: „ebben a kérdésben nem a pénz számít”.

Az ismételt tesztelésről az egészségügyi információk alapján döntenek majd. A teszt kiválasztásánál a legfontosabb számukra a megbízható, felkészült orvosi szakszemélyzet számított.

A kijárási korlátozások megszűnésével a héten dolgozzák ki a munkatársak fokozatos visszatérésének ütemtervét. A bank dolgozóinak eddig 90 százaléka – köztük az ügyintézők egészségének védelmében a videóbankos ügyfélszolgálat egy része is - otthonról végezte munkáját, és a home office –ban végzett munka hatékonysága, szervezettsége a bank tapasztalatai szerint a korábbi magas színvonalú maradt.

Takarék Csoport: a bejáratnál hőmérőzik a dolgozókat. Fotó: mti Takarék Csoport: a bejáratnál hőmérőzik a dolgozókat. Fotó: mti

TAKARÉKBANK CSOPORT: több mint 100 millió forintot költött tesztelésre és komplex egészségvédelmi megoldások finanszírozására. A kulcspozícióban lévő munkavállalók közül azokat tesztelte rendszeresen a bank, akiknél nem volt megoldható a home office, így ez többszáz kollégát jelent. Egyetlen teszt sem lett pozitív.

A beléptetésnél minden nap folyamatosan mérik a szakaszosan visszatérő kollégák testhőmérsékletét reggelente. Akinek láza van, nem mehet be az épületbe.

Az irodákban kézfertőtlenítőket helyeztek el, maszkot kell viselni, igény szerint a bank kesztyűt is biztosít. A tárgyalókat, közös helységeket sűrűbben takarítják, a személyes megbeszélések létszámát és gyakoriságát korlátozzák.

AUDI HUNGÁRIA: mivel dolgozóik tesztelésére vonatkozóan azt felelték, hogy minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el és az egészségügyi óvintézkedéseket betartják, arra lehet következtetni, hogy a tesztelést nemigen építették be a büdzsébe, ezzel együtt „vállalatuk számára munkatársaik egészsége a legfontosabb.” A munkavégzés során, ahol nem lehetséges a távolság megtartása, ott speciális megoldásokat vezettek be (elválasztó plexifalak felállítása bizonyos munkaállomások közé, munkaszervezési intézkedések, védőfelszerelés, maszk használata).

De május 18-án végre elindult a második műszak a járműgyártásban, a motorgyártás is fokozatosan áll át a kétműszakos munkarendre, s időközben egy műszakban elkezdődött az elektromos hajtások sorozatgyártása is.

MKB PÉNZÜGYI CSOPORT: hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy saját megelőzési rendszerüknek nem lesz része a munkatársak szűrése, hanem egyéb komplex monitoring rendszerrel biztosítják ügymenetük folyamatosságát és zavartalanságát. Egy munkatársukról sem derült ki vírus-érintettség. Az egészségügyi helyzet normalizálódásával párhuzamosan a jövőben is fenntartják a home office fokozott alkalmazását.

Azokra a munkatársakra, akik visszatérnek az irodai munkába, rotációs tervet készítenek, és esetükben az összes szükséges egészségügyi megelőző intézkedést kötelezővé teszik és ehhez minden feltételt biztosítanak is.

Erste Bank: nem tömegesen, csak szükség szerint tesztelnek. Fotó: mti Erste Bank: nem tömegesen, csak szükség szerint tesztelnek. Fotó: mti

ERSTE BANK: tömeges tesztelés nincs, de minden olyan esetben költenek rá, ahol kollégáról vagy kolléga hozzátartozójánál felmerül a megbetegedés gyanúja. Ilyenkor az érintettek izolálásán túl, mindenkin a lehető leghamarabb - információnk szerint 12 ezer forintos - PCR tesztet végeztetnek, amit az egészségpénztárukon keresztül intéznek. A banknál a pandémiás helyzetet figyelemmel kísérve júniustól áll fokozatosan vissza az irodai munkavégzés. A visszatérésnél figyelembe veszik az egyéni élethelyzeteket és érzékenységet, ezért az irodai munkavégzésbe való visszatérés önkéntes alapú, tehát aki akar és tud otthonról dolgozni, az továbbra is megteheti.

Minden szervezeti egységet - további döntésig - a vezetők 3-3 csoportra osztanak fel. Adott héten mindig csak az egyik csoport dolgozik az irodában (már amennyiben nem úgy dönt, hogy ő is otthonról dolgozik), a másik kettő otthonról, majd cserélnek. A különböző csoportok tagjai így nem találkoznak egymással. A különböző szervezeti egységek, illetve csoportok tagjai egymással személyesen csak nagyon indokolt esetben egyeztethetnek, erre telefonon vagy video chaten van lehetőség.

CIB BANK: csupán néhány kolléga esetében merült fel a fertőzöttség gyanúja, esetükben biztosították a tesztelés lehetőségét, de szerencsére mind negatívak lettek. Az irodákba való visszatérésre vonatkozó terv kialakítás alatt van, igyekeznek megtalálni a lehető legjobb megoldást, figyelembevéve számos szempontot, természetesen a kormányzati intézkedéseket is. Az biztos, hogy a székházakba való visszatérés mindenképpen korlátozott létszámban történik majd, hogy folyamatosan biztosítani tudják a minimum 2 méteres távolságtartást a kollégák között – ez a bankfiókokban azok kialakítása miatt nem jelent akadályt. Ezen kívül számos egyéb biztonsági intézkedést fognak bevezetni a kollégák egészségvédelme érdekében, melyeket a bankfiókokban már a járványhelyzet eleje óta alkalmaznak, például folyamatos fertőtlenítést, plexifalak felszerelését a munkaállomásoknál, stb.

ALLIANZ HUNGÁRIA ZRT: Épp felmérik a piacon elérhető teszteket és felvették a kapcsolatot a potenciális szolgáltatókkal, s több tízmillió forintos nagyságrendű költséggel számolnak. A teszt kiválasztásánál a megbízhatóság lesz a fő szempont. A kollégák közel 100 százaléka otthonról dolgozik, ezért a tesztelés akkor lesz időszerű, amikor az első önkéntes kollégák visszatérnek az irodaházba. Június előtt biztos nem kerül sor az irodai jelenlétre, most mérik fel, kik azok, akik önként az elsők között visszatérnének. Ezzel párhuzamosan felkészülnek arra is, hogy amennyiben a vírus hullámokban visszatér - például ősszel, - akkor ismét visszaváltanak otthoni munkavégzéses üzemmódra.

Allianz Hungária: több tízmilliós tétel lesz a dolgozók tesztelése. Fotó: Wikipedia Allianz Hungária: több tízmilliós tétel lesz a dolgozók tesztelése. Fotó: Wikipedia

Német anyavállalatuk három ütemben már elkezdte az irodák megnyitását, az itthoni teendőkről úgynevezett Krízis Csoportjuk rendszeresen egyeztet. Az alapvető szabályok mellett vizsgálják a légkondicionáló berendezés biztonságosságát is, több parkolóhelyet biztosítanak, többször használható maszkokat szereznek be a kollégáknak, valamint COVID19 tesztek elérhetőségét is tervezik biztosítani számukra. Természetesen van részletes kidolgozott tervük is arra vonatkozóan, hogy mi a teendő, amennyiben kiderül, hogy minden óvintézkedésük ellenére mégis fertőzött személy járt az épületben.

K&H BANK: saját hatáskörében dolgozóin nem végeztek koronavírus tesztet, de a koronavírus által érintett dolgozóinak folyamatos távmunka lehetőséget biztosítanak. A járvány ideje alatt a K&H Bank összes lakossági fiókja nyitva tartott. Ebben az időszakban a központi területek minden funkciója maximálisan működött, és mintegy 3000 munkavállaló teljes mértékben online, otthonról végezte a munkáját. Az enyhítéseket követően vidéken május 2. hetétől a vállalati üzleti központok és biztosítói képviseleti irodákban, Budapesten és Pest megyében mától, május 19-től dolgoznak irodáikban osztott csoportokban.  

ALTEO CSOPORT: külön koronavírus-tesztet nem végeznek a dolgozókon, viszont a március elején létrehozott Pandémiás Irányító Testület közleménye szerint a home office-ban el nem látható munkakörökben a tömegközlekedés elkerülése érdekében a kollégák autós költségét állták. Az ALTEO Igazgatóságának döntése szerint idén nem javasolják a közgyűlés osztalékfizetésének megszavazását, felkészülve a rendkívüli helyzetre, hogy a talpra állás idején is energikus szereplői lehessenek az energia- és hulladékgazdálkodás piacának.  

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél