TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai munkanélküliségi adat rosszabb lett a vártnál, ami eséseket okozott az amerikai tőzsdéken. Az EKB ülése után is csalódottság volt érezhető Európában. A BUX azon kevés index egyike, amely pluszban tudott maradni. Az olaj szépen emelkedik, de nem fizet osztalékot a Mol.

A tőzsdék a nap első részében inkább kivártak, nem is csoda, mert fontos hírek következtek. Megjelentek a heti munkanélküliségi adatok az USA-ban, 3,84 millió új kérelmet adtak be. Az elemzők csak 3,5 millió új kérelmet vártak a Bloomberg szerint. Így az amerikai tőzsdék esnek, az S&P 500 1,3, a Nasdaq indexe 0,7 százalékkal.

Európában az EKB nem nyúlt a kamatokhoz és egyéb kondíciókhoz mai ülésén, bár biztosította a piaci szereplőket, hogy bővíti eszközvásárlási programját, ha szükséges. Ez valószínűleg nem jelentett semmi újdonságot a piaci szereplőknek, a részvénypiac némileg csalódottan vette tudomásul mindezt. Úgy tűnik, kicsit többet vártak.

A francia, spanyol és az eurozóna GDP-adatai sem lettek jók, bár az olasz inkább pozitív meglepetést okozott. Az európai indexek a nap eleji minimális pluszokról egész nap lefelé csorogtak. A német DAX végül 2,2, a brit FTSE 100 3,5 százalékos mínuszban végzett.

Az OTP állta a sarat

Ehhez képest a Budapesti Értéktőzsde indexe egész nap felülteljesítő volt Európához viszonyítva. Végül kissé lejjebb süllyedt ugyan a nap közepi szépp magasságból, de így is egy százalékos pluszban búcsúzott. Ez kizárólag az OTP 3,6 százalékos emelkedésének volt köszönhető. A Mol 0,4 százalékkal süllyedt, a Richter és a Telekom pedig lényegében stagnált. A forint erősödött, 1,3 forinttal lejjebb került az euró, 353 forintra.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Május elseje egyébként a legtöbb európai országban munkaszüneti nap és tőzsdeszünnap lesz, de az amerikai kontinensen és Ázsia néhány országában nem. Japánban a jövő hét elején lesz pár ünnepnap.

Egyelőre nem fizet osztalékot a Mol

Az amerikai olaj most is 18 százalékos pluszban van (17,80 dollár körül), az északi-tengeri Brent viszont mérsékelt, hat százalékos emelkedést mutat (25,80).

A koronavírus miatt a Mol éves rendes közgyűlése helyett “rendhagyó közgyűlést tartott, amelyen a napirendi pontokról a vállalatcsoport Igazgatósága döntött” – tette közzé  a társaság. Jóváhagyták a vállalatcsoport osztalékra vonatkozó válságjavaslatát, a helyzet normalizálódásáig a cég visszatartja a 2019-ben keletkezett teljes adózás utáni nyereséget. Esetlegesen kifizetheti később, részben vagy egészben, ha a részvényesek úgy döntenek. Ezen kívül jóváhagyták a 2019-es pénzügyi jelentést és konszolidált pénzügyi beszámolót.

Twitter, Facebook és társaik (Pixabay.com) Twitter, Facebook és társaik (Pixabay.com)

Jól szerepelt a Twitter is

Egymás után jelentenek a technológiai nagyágyúk, ma reggelre jött a Facebook, a Microsoft, a Tesla és a Qualcom. (Erről itt írtunk.) A Twitter negyedéves jelentése is jól sikerült, a felhasználók száma és az eredmény is nőtt. Ám a hirdetési trendek nem voltak túl biztatóak, a jövő miatt aggódó befektetők eladásai nyolc százalékkal nyomták le a részvény árát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél