BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 30. 19:03

Az amerikai munkanélküliségi adat rosszabb lett a vártnál, ami eséseket okozott az amerikai tőzsdéken. Az EKB ülése után is csalódottság volt érezhető Európában. A BUX azon kevés index egyike, amely pluszban tudott maradni. Az olaj szépen emelkedik, de nem fizet osztalékot a Mol.

A tőzsdék a nap első részében inkább kivártak, nem is csoda, mert fontos hírek következtek. Megjelentek a heti munkanélküliségi adatok az USA-ban, 3,84 millió új kérelmet adtak be. Az elemzők csak 3,5 millió új kérelmet vártak a Bloomberg szerint. Így az amerikai tőzsdék esnek, az S&P 500 1,3, a Nasdaq indexe 0,7 százalékkal.

Európában az EKB nem nyúlt a kamatokhoz és egyéb kondíciókhoz mai ülésén, bár biztosította a piaci szereplőket, hogy bővíti eszközvásárlási programját, ha szükséges. Ez valószínűleg nem jelentett semmi újdonságot a piaci szereplőknek, a részvénypiac némileg csalódottan vette tudomásul mindezt. Úgy tűnik, kicsit többet vártak.

A francia, spanyol és az eurozóna GDP-adatai sem lettek jók, bár az olasz inkább pozitív meglepetést okozott. Az európai indexek a nap eleji minimális pluszokról egész nap lefelé csorogtak. A német DAX végül 2,2, a brit FTSE 100 3,5 százalékos mínuszban végzett.

Az OTP állta a sarat

Ehhez képest a Budapesti Értéktőzsde indexe egész nap felülteljesítő volt Európához viszonyítva. Végül kissé lejjebb süllyedt ugyan a nap közepi szépp magasságból, de így is egy százalékos pluszban búcsúzott. Ez kizárólag az OTP 3,6 százalékos emelkedésének volt köszönhető. A Mol 0,4 százalékkal süllyedt, a Richter és a Telekom pedig lényegében stagnált. A forint erősödött, 1,3 forinttal lejjebb került az euró, 353 forintra.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Május elseje egyébként a legtöbb európai országban munkaszüneti nap és tőzsdeszünnap lesz, de az amerikai kontinensen és Ázsia néhány országában nem. Japánban a jövő hét elején lesz pár ünnepnap.

Egyelőre nem fizet osztalékot a Mol

Az amerikai olaj most is 18 százalékos pluszban van (17,80 dollár körül), az északi-tengeri Brent viszont mérsékelt, hat százalékos emelkedést mutat (25,80).

A koronavírus miatt a Mol éves rendes közgyűlése helyett “rendhagyó közgyűlést tartott, amelyen a napirendi pontokról a vállalatcsoport Igazgatósága döntött” – tette közzé  a társaság. Jóváhagyták a vállalatcsoport osztalékra vonatkozó válságjavaslatát, a helyzet normalizálódásáig a cég visszatartja a 2019-ben keletkezett teljes adózás utáni nyereséget. Esetlegesen kifizetheti később, részben vagy egészben, ha a részvényesek úgy döntenek. Ezen kívül jóváhagyták a 2019-es pénzügyi jelentést és konszolidált pénzügyi beszámolót.

Twitter, Facebook és társaik (Pixabay.com) Twitter, Facebook és társaik (Pixabay.com)

Jól szerepelt a Twitter is

Egymás után jelentenek a technológiai nagyágyúk, ma reggelre jött a Facebook, a Microsoft, a Tesla és a Qualcom. (Erről itt írtunk.) A Twitter negyedéves jelentése is jól sikerült, a felhasználók száma és az eredmény is nőtt. Ám a hirdetési trendek nem voltak túl biztatóak, a jövő miatt aggódó befektetők eladásai nyolc százalékkal nyomták le a részvény árát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél