BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 30. 11:44

A nagy amerikai internetes óriások jó gyorsjelentéseket tettek közzé, a Tesla is tartogatott meglepetést. Ma annyiba kerül euróban, mint tegnap dollárban. Száguld az olaj, Norvégia csökkenti a termelést. A tőzsdeindexek kifulladtak, nulla körül ingadoznak. A BUX viszont szépen teljesít, és a forint is erősebb lett.

Maradt az alapkamat az USA-ban a Fed tegnap esti döntése szerint. Jerome Powell elnök ismét biztosította a piacokat arról, hogy továbbra is marad a lazaság, az alacsony kamat. A piac a jelek szerint ezt is várta, mert maradtak magasan a tőzsdeindexek is, kicsit talán még bele is húztak. A Nasdaq Composite 3,6, az S&P 500 index 2,7 százalékos pluszban zárt.

Ma az európai indexek szerény pluszból kis mínuszba mentek át, a főbb indexek 1-3 ezrelékkel süllyednek. Az USA határidős indexei csekély pluszban állnak.

Facebook mindenhol (Pixabay) Facebook mindenhol (Pixabay)

A BUX index két százalékkal ugrik, miközben az OTP négy, a Mol két százalék feletti emelkedést mutat. A Richter stagnál, a Telekom 1,2 százalékkal esik.

Kissé rontotta Magyarország adósbesorolását tegnap a Standard and Poor’s, pozitívról stabilra. A szervezet négy százalékos gazdasági visszaesést vár erre az évre. Ugyanakkor vidéken már enyhülnek nálunk hétfőtől a kijárási korlátozások. A forint erősödik, 353,20 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Powell figyelmeztet

Jerome Powell ugyanakkor figyelmeztetéseket is leadott. Sürgette a törvényhozókat, hogy folytassanak további fiskális ösztönzést, hogy megvédjék a gazdaságot. A jegybanki eszközök ugyanis nem tudják közvetlenül megsegíteni az alkalmazottakat és a vállalkozásokat. Figyelmeztetett, hogy a kilábalás gyenge lehet, még akkor is, ha a járvány elmúlik.

Az euróövezetből, Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból ma GDP-adatok jönnek, bár a befektetőket vélhetően inkább a folyó negyedév érdekli, nem az előző. Az Európai Központi Bank ma ülésezik, reagálhat a járvány és a válság fejleményeire.

Norvégia csökkenti az olajtermelést

Ma is pluszban van az olaj, de még mindig nagyon alacsony szinten. Főleg ami az amerikai típusú WTI-t illeti, amely megint nagyot ugrott, 14 százalékkal 17,20 dollárra. A Brent pedig nyolc százalékkal 26 dollár fölé érkezett. A változatlanul laza Fed hatása lehet, hogy a nemesfémek újra száguldanak. Az arany egy, az ezüst 3,3 százalékkal ugrik. Megtáltosodtak a kriptodevizák, a bitcoin a nyolcezer és a kilencezer, az ether a 200 dolláros szintet szelte át a napokban. Most 9000, illetve 215 dollár körül járnak. (Egy hete még 7100, illetve 150 dollár körül voltak.)

Nyugat-Európa legnagyobb olajtermelője, Norvégia közel két évtized óra először csatlakozott a kínálat megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez a Bloomberg szerint. Az északi ország júniusban napi 250 000 hordóval, az év második felében pedig 134 000 hordóval csökkenti a termelést – közölte a Kőolaj- és Energiaügyi Minisztérium. A lépés azt jelzi, mennyire brutális nyomás alatt vannak a kőolaj-kitermelők a koronavírus-válságban.

Óriási pénzek a vakcinagyártásra

Donald Trump bejelentette, hogy a Manhattan Project mintájára létrehoznak egy támogatott programot. Ennek célja, hogy a koronavírussal szemben kifejlesszenek egy működő vakcinát, és 100 millió adagot legyártsanak belőle év végéig – írta a KBC Equitas.

A program neve Operation Warp Speed, és a gyógyszercégek, állami szervek, valamint a katonaság bevonásával történne. A hónap elején egyébként Bill Gates hasonló projektet jelentett be, ahol ő maga támogat hét, vakcina elkészítésére alkalmas gyárat. Hogy ha bármelyik projekt sikerrel jár, a gyárak már készen álljanak a tömeggyártásra.

Már 800 a Tesla – euróban is

Továbbra is rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Facebook eredményét jónak értékelte a piac, a felhasználók száma is szépen nőtt a karantén alatt. A cég valósággal válságállónak tűnik. A Microsoft felhő-üzletága a vártnál jobban nőtt gyorsjelentése szerint, egyes üzletágak ugyanakkor rosszabb képet mutattak, mint korábban. Az összkép azonban itt is pozitív. Jelentett a Qualcomm és a Tesla is, mindkettő a várakozások felett teljesített. A Tesla a várt veszteséggel szemben nyereséget mutatott ki.

A németországi Xetra kereskedésben ma a Tesla tíz százalékkal 800 euróra emelkedett, ami 870,6 dollárnak felel meg (az USA-ban tegnap este 800 dollár volt). Ugyanitt a Microsoft négy, a Facebook kilenc százalékkal erősödik.

Részt vehet az oltóanyag-gyártásban a Richter

Bejelentették, hogy a Richter és a Helm közös leányvállalata, a Richter-Helm Biologics megállapodást kötött az amerikai INOVIO nevű céggel a gyártási kapcsolatok bővítése céljából. A cég nagy mennyiségben gyártana az INOVIO által fejlesztett, a COVID -19 kezelésére szolgáló DNS-alapú oltóanyagot. A kísérletek az első klinikai fázison már túl vannak, a második fázis eredményei nyár végére várhatók – írta az Erste Befektetési Zrt.

“Ez számunkra azt jelenti, hogy a harmadik fázis talán már év végére befejeződik, ami jelentős mennyiségű oltóanyag gyártást jelent a jövő évtől. Persze a részletek egyelőre nem ismertek, ennek ellenére a hír pozitív” – tették hozzá.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél