TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nagy amerikai internetes óriások jó gyorsjelentéseket tettek közzé, a Tesla is tartogatott meglepetést. Ma annyiba kerül euróban, mint tegnap dollárban. Száguld az olaj, Norvégia csökkenti a termelést. A tőzsdeindexek kifulladtak, nulla körül ingadoznak. A BUX viszont szépen teljesít, és a forint is erősebb lett.

Maradt az alapkamat az USA-ban a Fed tegnap esti döntése szerint. Jerome Powell elnök ismét biztosította a piacokat arról, hogy továbbra is marad a lazaság, az alacsony kamat. A piac a jelek szerint ezt is várta, mert maradtak magasan a tőzsdeindexek is, kicsit talán még bele is húztak. A Nasdaq Composite 3,6, az S&P 500 index 2,7 százalékos pluszban zárt.

Ma az európai indexek szerény pluszból kis mínuszba mentek át, a főbb indexek 1-3 ezrelékkel süllyednek. Az USA határidős indexei csekély pluszban állnak.

Facebook mindenhol (Pixabay) Facebook mindenhol (Pixabay)

A BUX index két százalékkal ugrik, miközben az OTP négy, a Mol két százalék feletti emelkedést mutat. A Richter stagnál, a Telekom 1,2 százalékkal esik.

Kissé rontotta Magyarország adósbesorolását tegnap a Standard and Poor’s, pozitívról stabilra. A szervezet négy százalékos gazdasági visszaesést vár erre az évre. Ugyanakkor vidéken már enyhülnek nálunk hétfőtől a kijárási korlátozások. A forint erősödik, 353,20 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Powell figyelmeztet

Jerome Powell ugyanakkor figyelmeztetéseket is leadott. Sürgette a törvényhozókat, hogy folytassanak további fiskális ösztönzést, hogy megvédjék a gazdaságot. A jegybanki eszközök ugyanis nem tudják közvetlenül megsegíteni az alkalmazottakat és a vállalkozásokat. Figyelmeztetett, hogy a kilábalás gyenge lehet, még akkor is, ha a járvány elmúlik.

Az euróövezetből, Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból ma GDP-adatok jönnek, bár a befektetőket vélhetően inkább a folyó negyedév érdekli, nem az előző. Az Európai Központi Bank ma ülésezik, reagálhat a járvány és a válság fejleményeire.

Norvégia csökkenti az olajtermelést

Ma is pluszban van az olaj, de még mindig nagyon alacsony szinten. Főleg ami az amerikai típusú WTI-t illeti, amely megint nagyot ugrott, 14 százalékkal 17,20 dollárra. A Brent pedig nyolc százalékkal 26 dollár fölé érkezett. A változatlanul laza Fed hatása lehet, hogy a nemesfémek újra száguldanak. Az arany egy, az ezüst 3,3 százalékkal ugrik. Megtáltosodtak a kriptodevizák, a bitcoin a nyolcezer és a kilencezer, az ether a 200 dolláros szintet szelte át a napokban. Most 9000, illetve 215 dollár körül járnak. (Egy hete még 7100, illetve 150 dollár körül voltak.)

Nyugat-Európa legnagyobb olajtermelője, Norvégia közel két évtized óra először csatlakozott a kínálat megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez a Bloomberg szerint. Az északi ország júniusban napi 250 000 hordóval, az év második felében pedig 134 000 hordóval csökkenti a termelést – közölte a Kőolaj- és Energiaügyi Minisztérium. A lépés azt jelzi, mennyire brutális nyomás alatt vannak a kőolaj-kitermelők a koronavírus-válságban.

Óriási pénzek a vakcinagyártásra

Donald Trump bejelentette, hogy a Manhattan Project mintájára létrehoznak egy támogatott programot. Ennek célja, hogy a koronavírussal szemben kifejlesszenek egy működő vakcinát, és 100 millió adagot legyártsanak belőle év végéig – írta a KBC Equitas.

A program neve Operation Warp Speed, és a gyógyszercégek, állami szervek, valamint a katonaság bevonásával történne. A hónap elején egyébként Bill Gates hasonló projektet jelentett be, ahol ő maga támogat hét, vakcina elkészítésére alkalmas gyárat. Hogy ha bármelyik projekt sikerrel jár, a gyárak már készen álljanak a tömeggyártásra.

Már 800 a Tesla – euróban is

Továbbra is rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Facebook eredményét jónak értékelte a piac, a felhasználók száma is szépen nőtt a karantén alatt. A cég valósággal válságállónak tűnik. A Microsoft felhő-üzletága a vártnál jobban nőtt gyorsjelentése szerint, egyes üzletágak ugyanakkor rosszabb képet mutattak, mint korábban. Az összkép azonban itt is pozitív. Jelentett a Qualcomm és a Tesla is, mindkettő a várakozások felett teljesített. A Tesla a várt veszteséggel szemben nyereséget mutatott ki.

A németországi Xetra kereskedésben ma a Tesla tíz százalékkal 800 euróra emelkedett, ami 870,6 dollárnak felel meg (az USA-ban tegnap este 800 dollár volt). Ugyanitt a Microsoft négy, a Facebook kilenc százalékkal erősödik.

Részt vehet az oltóanyag-gyártásban a Richter

Bejelentették, hogy a Richter és a Helm közös leányvállalata, a Richter-Helm Biologics megállapodást kötött az amerikai INOVIO nevű céggel a gyártási kapcsolatok bővítése céljából. A cég nagy mennyiségben gyártana az INOVIO által fejlesztett, a COVID -19 kezelésére szolgáló DNS-alapú oltóanyagot. A kísérletek az első klinikai fázison már túl vannak, a második fázis eredményei nyár végére várhatók – írta az Erste Befektetési Zrt.

“Ez számunkra azt jelenti, hogy a harmadik fázis talán már év végére befejeződik, ami jelentős mennyiségű oltóanyag gyártást jelent a jövő évtől. Persze a részletek egyelőre nem ismertek, ennek ellenére a hír pozitív” – tették hozzá.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Friss
hírlevél