TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Luxus volt, amikor épült és luxust ígért a jövőre a kormány, de most siralmas állapotban van a koronavírus elleni harc központjának számító Szent László kórház.

Orbán Viktor miniszterelnök és az operatív törzs a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban mindig azt hangsúlyozza, hogy minden eszköz rendelkezésre áll és Magyarország felkészült a járvány kezelésére. Az ellátás központja pedig a Szent László kórház, amely a kormány szerint a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült. Lapunk azonban a helyszínen szemlélte meg, hogy milyen állapotban vannak konkrétan a Szent László kórház épületei. Röviden: lerobbant állapotban és ezt korábban a kormány is elismerte.

Még 2018 nyarán beszélt arról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy a korábban a Szent István és a Szent László Kórházak egyesüléséből létrejött dél-pesti centrumkórház jelenleg igen rossz körülmények között működik, így az intézményt megfelelő, 21. századi színvonalra kívánják fejleszteni. Ez nem történt meg, inkább egy 19. századi színvonalról lehet beszélni. Látványtervek persze készültek. Kásler Miklós korábban azt vizionálta, hogy a kórháznál 190 ezer négyzetméter megépítésétől, átépítésétől azt lehet remélni, hogy az intézmény a sürgősségi betegellátás egyik vezető központja lesz.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke közös sajtótájékoztatójukon jelentették be 2017. októberében, hogy 188 milliárd forintból újul meg a Szent László kórház. Mindez az Egészséges Budapestért Program keretében, ami a tervek szerint a főváros és az agglomeráció teljesen eltorzult kórházi szerkezetét racionalizálná. Tavaly januárban pedig látványterveket is lehetett nézegetni: a többek között korábbi egyesített Szent István-Szent László Kórházból jelentős bővítéssel átalakuló Nagyvárad téri Dél-Pesti Centrumkórház a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján készülhet el - szólt a hangzatos híradás. A szépen hangzó tervek szerint a közvetlenül az M3-as metró vonaláról, a Nagyvárad téri aluljáróból elérhető főépületben rögtön a megfelelő helyszínre irányítják majd a betegeket.

Nos mindebből eddig semmi nem valósult meg, ellenben például a Szent László kórházból is látszódik az FTC nevű focicsapat milliárdokból felépített csodastadionja. "1894. november 9-én fogadta az első beteget az a 200 ágyas kórház, melyet az akut fertőző betegségben szenvedő betegek kezelésére építettek. A kórház története szorosan összefügg az ország járványügyi helyzetével és tükrözi a fertőző betegségek gyógyításának és tudományának a fejlődését. Az új kórházépületek luxus körülményeket biztosítottak a betegek számára" - olvasható a Szent László kórház története.

Most nyoma sincs a luxusnak, inkább szégyenletes és felháborító állapotban vannak a kórház épületei. Mintha 1894 óta hozzá sem nyúltak volna a házakhoz. A kórház területére be lehet menni, de látogatási tilalom van érvényben. A 11-es épület a koronavírus elleni védekezés egyik központja: négy oldalról is rendőrök védik. A vakolata több helyen leomlott, kilátszik az épület vasszerkezete, ami rozsdásodik. A rendszeres beázások nyomai is könnyen beazonosíthatók.

Most nem lehet bemenni, de sima influenza járvány idején már jártunk odabent. Tipikus Kádár-kori berendezés, az orvosi szobákban olyan lestrapált ágyakkal, amiket már lomtalanításkor sem vinne el senki ingyért sem. Ellenben a kertben éppen gereblyézték a leveleket. Az épület tipikusan olyan, mint azok a lerobbant egykori SZOT üdülők, amelyeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő próbál elárverezni a Balatonnál, de nem kellenek senkinek, mert a bontás is százmilliókba kerülne. Viszont vissza nem térítendő állami támogatásból luxusszállodák épülnek magántulajdonosoknak szerte az országban. A bejáratnál molinó biztaja az egészségügyi dolgozókat: Rajtatok az ország szeme, köszönjük, hogy vigyáztok ránk! És ebben lehet is bízni: rossz körülmények között, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával, de felveszik a kesztyűt a járvány ellen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél