TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.

Izrael lakosságának mintegy 12 százalékát teszik ki az ultraortodox zsidók, de ők adják az új koronavírusos esetek 40 százalékát. A 65 év feletti korosztályban pedig több mint 50 százalékos a súlyuk.

Több oka is vannak ennek a felülreprezentáltságnak, így például a rendkívül nagy népsűrűség a közösségeikben. De a legfontosabb, hogy a vezetőik egyszerűen elutasítják azokat a védelmi szabályokat, amelyeket a kormányzat hoz a teljes népesség megvédésére.

Netanjahu árulása

Mivel a fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására a Knesszetben, ezért a kormányzat nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Az elemzőknek rá kellett ébredniük arra, hogy a miniszterelnök érdekei és a nemzeti érdekek nem esnek egybe, így csak a reménytelenül naivak reménykedhetnek kemény hatósági fellépésben.

A koronavírus-járvány kétezer izraeli halálos áldozatának tiszteletére kétezer LED-égőt kapcsolnak fel tüntetők Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi háza előtt 2020. október 12-én. A tüntetők szerint a kormány nem megfelelően irányítja a járvány elleni védekezést. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan) A koronavírus-járvány kétezer izraeli halálos áldozatának tiszteletére kétezer LED-égőt kapcsolnak fel tüntetők Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi háza előtt 2020. október 12-én. A tüntetők szerint a kormány nem megfelelően irányítja a járvány elleni védekezést. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Mi több, Netanjahu még a saját pártjára sem tudja az ügyben rákényszeríteni akaratát – Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter például látványosan megsértette a kijárási korlátozásokat, hazudott a járványügyi vizsgálatkor, és megfertőzte koronavírussal három vezető tanácsadóját. A fundamentalista Sasz párt vezetője pedig kirohant múlt csütörtökön a kormányülésről, amikor kollégái nem támogatták indítványát, hogy akár 200 vendég is megjelenhessen a lakodalmakban.

A főrabbi utasításai

Vasárnap aztán Izrael állam történetének legnagyobb szabású civil engedetlenségi megmozdulását láthatta népesség és a megfigyelők. A kormány ugyanis úgy rendelkezett, hogy az iskolákat zárva kell tartani. De ez nem hatotta meg az ultraortodoxokat, akik mintegy 30 ezer diákot küldtek a vallásos iskolákba az őszi tanév kezdetekor vasárnap reggel.

A családok nagy része a belorusz születésű, 92 éves Chaim Kanievsky vezető rabbi utasítását követte – aki stílszerűen pozitív COVID tesztet produkált két hete. Kanievsky már 2012-ben határozott utasításokat adott híveinek a modern világ mételye ellen: az okostelefonokat csak a vallási hatóság engedélyével lehet használni, a tulajdonosoknak pedig eladni sem szabad azokat, hanem rögtön el kell égetni.

Elszálló amerikai fertőzöttség

Az amerikai hatóságoknak szintén óriási erőfeszítéseket kell tenniük, hogy az ultraortodoxokkal betartassák a COVID szabályokat. Az Egyesült Államok mintegy 6 milliós zsidó közösségében hozzávetőleg 600 ezer ortodoxot találunk. Míg New York városában a COVID-tesztek esetében alig haladja meg az 1 százalékot a pozitívok aránya, ez az ultraortodoxok negyedeiben már meghaladja a 6 százalékot.

New York polgármestere a járvány miatt személyesen tiltotta be a szatmári rebbe unokájának tegnapra tervezett esküvőjét. A rendőrség engedélyezte volna az esküvőt, ha azon kevesebb, mint 50 fő jelent volna meg – de bizony a tegnapi lakodalmon 10 ezren akartak részt venni.

Szatmárnémetiből indultak

A szatmári rebbe megnevezés a szatmári haszidizmus mindenkori vezetőjének (legfőbb vezető rabbijának) kijáró cím. A szatmári zsidók az egykor Magyarországhoz tartozó Szatmárnémetiből származnak; olyan holokauszttúlélők leszármazottai, akik a háború után a New York-i Williamsburgben kezdtek új életet. Nem használják a technikai vívmányokat, nincs tévé, számítógép, mobiltelefonjuk is csak kóser lehet. Vagyis olyan telefon, ami nem okos, nem lehet rajta netezni, és kapcsolatot is csak egymással tarthatnak vele.

A nők nem tanulhatnak tovább, nem dolgozhatnak, az ő életük célja a korai férjhez menés, és minél több gyerek szülése. De a férfiak sem tölthetnek túl sok időt munkával, mert nekik a Tóra tanulmányozása a fő feladatuk. Ennek megfelelően a szatmári közösség meglehetősen szegény, messze itt a legalacsonyabb az átlagos jövedelem egész New Yorkban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél