TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az egészségügyi magánszolgáltatók ledermedtek Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentésétől, miszerint a koronavírus-tesztek árait hatósági árasítani kell. Egyelőre tájékozódnak a témában. 

Ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor úgy nyilatkozott: „a minisztert arra kértem, hogy az influenza elleni védőoltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsuk, a teszteket pedig később hatósági árassá tegyük."

Gulyás Gergely a ma délelőtti Kormányinfón már többet is elárult. A kormány napokon belül dönt a tesztek hatósági áráról. Az biztos, hogy 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz, mert a piaci érdek helyett, az egészségügyinek kell érvényesülnie.

Hatósági árasítja a magán koronavírus teszteket az állam. Fotó: Pixabay Hatósági árasítja a magán koronavírus teszteket az állam. Fotó: Pixabay
Információink szerint a magán egészségügyi szolgáltatók az első döbbenet után azonnal elkezdtek tájékozódni a témában, nevezetesen arról, mit is jelent pontosan rájuk nézve a hatósági árképzés egyáltalán?

„Olyan esetekben, amikor a versenypiac nem létezik, és ezért nem alakulhat ki határköltség-alapú ár, vagy az adott nemzeti, helyi közösség nem kíván egy szolgáltatást piaci alapra helyezni, hatósági ármegállapításra vagy árszabályozásra kerülhet sor” – írja a Wikipédia.

Magyarországon árszabályozó hatóság lehet az állam (a kormány egyik tagján vagy kvázi-autonóm árszabályozó hatóságon keresztül) vagy az önkormányzat. Magyarországon államilag megállapított hatósági ára van például a gyógyszereknek, a földgáznak, az elektromos áramnak és a cigarettának.

Mivel a hatósági ár jellemzően alacsonyabb az addig kialakított piaci áraknál, tehát minden valószínűség szerint a magán egészségügyi szolgáltatók nagykereskedelmi áron beszerzett koronavírus-tesztjeire rátett nyereségtől esnének el.

Van, aki azt pedzegeti, hogy talán a háttérben már ott van egy olyan állami cég, amely centralizálná a koronavírus-tesztek piacát, kihúzva a magán egészségügyi szolgáltatók egyik lábát, amely kétségtelenül a járvány miatt jött létre.

Még a járvány első szakaszában, márciusban a Gazdasági Versenyhivatal például azt javasolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy hatósági árasítsa a szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket, de azt Orbán Viktor nem támogatta. Mint mondta:

„A piacon kapható védőeszközök mind importból származnak, nincs eszközünk a tényleges beszerzési ár befolyásolására – vázolta a helyzetet akkor Orbán Viktor. „Félünk attól, hogyha hatósági árat vezetünk be, mondjuk a maszkokra, akkor azon az áron, amit mi meghatározunk, egyetlen patikus se fogja behozni, és nem fogja árulni, és akkor egyetlen maszk sem lesz kapható az üzletekben”.

Úgy tűnik, most ettől nem tart a kormány, pedig ha hatósági árat alakítanak ki, akkor a magán szolgáltatók sem fogják behozni és kínálni a koronavírus-teszteket, így teljes egészében állami feladat marad a minél szélesebb igényt mutató tesztelés. Sokan megjegyezték már ezzel kapcsolatban egyébként, hogy a lakosság PCR-tesztelése egyébként is állami feladat lenne. 

Lapunk úgy tudja, hogy ma, a második hullám meredeken felfelé ívelő szakaszában a napi PCR-tesztek felét magánlaboratóriumok végzik el, így elég nagy feladat vár az államra, ha ezeket átvállalja a hatósági árképzéssel.

Július végén egyébként megnéztük, hogy a magán szolgáltatók mennyiért kínálják PCR- és egyéb koronavírus-tesztjeiket. 23 000 forinttól 39 900 forintig lehet ma Magyarországon magán úton koronavírustesztet végeztetni, az átlagár tehát 30 000 forint körül mozog. Az, hogy a magánszolgáltatóknak a teszteken mennyi nyereségük van, amelytől a hatósági árasítás nyomán elesnének, természetesen nehéz lenne megmondani, hiszen még ha azonos cégektől is szerzik be tesztjeiket, elképzelhető, hogy más-más árakon szerződtek le velük.

Külföldi példákat egyelőre nem találtunk arra vonatkozólag, ahol hatósági árképzésre került volna sor a PCR-teszteket illetően, viszont a környező országok tesztárait illetően igen, s kiderült: a magyar árak ugyan nem a legalacsonyabbak, de nem kirívóan magasak.

A pénzcentrum  szerint Ausztriában 35 000-66 500 forint, Horvátországban 23 000-32 000, Szlovéniában 35 000, Szlovákiában 17 000, Olaszországban 3 500-31 500, Görögországban 24 500, Romániában 15-25 000, míg Spanyolországban 17 500-48 000 forint között mozognak a gyors- és PCR-tesztek árai.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél