Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ahány ház, annyi szokás – így van ez az egyes országok koronavírus-tesztelését tekintve is. Németországban ingyenesen ellenőriztetheti magát, aki „rázós” helyről jött, Ausztriában viszont fizetnie kell. Nagy-Britanniában nincs tesztelés, csak karantén – csupán azok kérhetnek vizsgálatot, akiknek tüneteik vannak. A magyarok alapesetben mindhárom országba szabadon beutazhatnak.

Magyarország szeptember elsejétől minimum egy hónapra lezárta határait a külföldiek többsége előtt a koronavírus-járványra hivatkozva, és ezzel európai szinten drákói szigorú szabályozást léptetett életbe.

A magyar kormány közvetetten saját polgárait is otthonmaradásra ösztönzi – azoknak a magyaroknak, akik nem akarnak két hét karanténba menni külföldi útjuk után, saját zsebből finanszírozott tesztekkel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

De mi a helyzet külföldön? Ezúttal három európai ország tesztelési gyakorlatát néztük meg részletesen.

Koronavírus-tesztre várakozó utasok a frankfurti repülőtéren 2020. augusztus 16-án. EPA/RONALD WITTEKKoronavírus-tesztre várakozó utasok a frankfurti repülőtéren 2020. augusztus 16-án. EPA/RONALD WITTEK

Németország

A németek június 15. óta elvileg ismét szabadon utazhatnak más uniós országokba. Német részről határellenőrzés nincs, ugyanakkor a fogadó országok korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a beutazást.

Azoknak, akik úgynevezett kockázatos régióból érkeznek (Magyarország nem számít annak német megítélés szerint),

két hét otthoni karanténba kell vonulniuk, vagy 72 órán belül koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat.

A német hatóságok a külföldön készült tesztet is elfogadják – feltéve, hogy az 48 órán belül készült, az eredmény pedig német vagy angol nyelven van feltüntetve –, de az érkezők Németországban, például számos repülőtéren is megvizsgáltathatják magukat, áll a helyi Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójában.

A németországi tesztek ingyenesek, külföldiek számára is.

Sőt, egyelőre még azok is ingyenesen vizsgáltathatják meg magukat, akik olyan államból érkeznek, amely nem szerepel a kockázatos országok listáján. Nekik azonban szeptember 15-től már fizetni kell a vizsgálatért.

Ausztria

Azoknak az osztrákoknak (és tartózkodási engedéllyel Ausztriában élő külföldieknek), akik a járvány szempontjából „nem stabil” országból térnek vissza, belépéskor egy három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatniuk.

Magyarország gyakorlatilag stabil országnak számít járványügyi szempontból az osztrákok szerint,

emiatt korlátozás nélkül léphetjük át a határt, és az ingázókra nézve sincs megszorítás.

Határellenőrzés ugyanakkor van: júliusi beutazásunk során például az osztrák határőrök félreállították buszunkat, és minden utasnak ellenőrizték az útlevelét. (Visszafelé, a magyar határon viszont kontroll és megállás nélkül kelhettünk át.)

Visszatérve a tesztelésre, a "nem stabil" országból Ausztriába beutazók teszt hiányában

kötelesek 10 napra karanténba vonulni és a beutazástól számított 48 órán belül teszteltetni magukat.

Ha a vizsgálat negatív eredményt hoz, akkor elhagyhatják a karantént.

A teszteket a beutazóknak kell fizetniük. A bécsi repülőtéren például 120 euróba kerül egy vizsgálat, amit csak kártyával lehet fizetni.

A teszteket reggel hét és este nyolc óra között végzik, az eredményre hétköznapokon mindössze néhány órát (hétvégén pedig egy napot) kell várni.

Bécsben ugyanakkor minden helyi lakos, aki járványügyi szempontból nem veszélyes országból érkezik vissza a nyaralásból, ingyenesen csináltathat tesztet. Ezeknek a vizsgálatoknak a költségét végeredményben az állam állja.

A teszteket egy úgynevezett „tesztutcában” végzik az Ernst Happel stadionnál, de csak azok jöhetnek ide, akiknek nincsenek tünetei. Augusztus végéig egyébként több mint 8000 tesztet végeztek itt, ezek közül 122 lett pozitív.   

Nagy-Britannia

Az érkezőknek – a brit állampolgároknak is – belépéskor meg kell adniuk nagy-britanniai címüket (vagy tartózkodási helyüket), valamint elérhetőségüket.

Azoknak, akik a brit hatóságok által járványügyileg kockázatosnak ítélt államból érkeznek (Magyarország nem tartozik ide),

kötelező a 14 nap házi karantén.

Ez azt jelenti, hogy nem ülhetnek taxiba, nem használhatják a tömegközlekedést, nem járhatnak munkába, iskolába és közösségi helyekre, valamint boltba se mehetnek, amennyiben más módon meg tudják oldani az ellátásukat.

Azok, akik megsértik a karantént, Angliában, Walesben és Észak-Írországban 1000, Skóciában pedig 480 font büntetésre számíthatnak, a többszörös vétkezők pedig 5000 font bírságot is kaphatnak.

A brit kormány a teszt lehetőségét nem kínálja fel az érkezőknek.

Tehát aki járványügyi szempontból problémásnak ítélt országban volt, annak kötelező 14 napra izolálnia magát.

London ezt azzal indokolja, hogy a tesztek nem teljesen megbízhatóak (például azért nem, mert korai szakaszban még nem feltétlenül lehet kimutatni a vírust), egy tévesen koronavírus-mentesnek diagnosztizált ember pedig terjesztheti a fertőzést.

Szerintük tehát közegészségügyi szempontból a karantén a legbiztosabb megoldás.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ugyan felkínálja az ingyenes teszt lehetőségét, ezt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – csak azok vehetik igénybe, akiknek tüneteik (láz, folyamatos köhögés, az ízlelés, szaglás eltűnése vagy megváltozása) vannak, vagy akiknek előírták a tesztet (például orvosok).     

A vizsgálatot családtagnak is lehet kérni, de neki is csak abban az esetben, ha tünetei vannak.

A brit kormány így akarja bebiztosítani, hogy jusson teszt a valóban rászorulóknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
hírlevél