TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ahány ház, annyi szokás – így van ez az egyes országok koronavírus-tesztelését tekintve is. Németországban ingyenesen ellenőriztetheti magát, aki „rázós” helyről jött, Ausztriában viszont fizetnie kell. Nagy-Britanniában nincs tesztelés, csak karantén – csupán azok kérhetnek vizsgálatot, akiknek tüneteik vannak. A magyarok alapesetben mindhárom országba szabadon beutazhatnak.

Magyarország szeptember elsejétől minimum egy hónapra lezárta határait a külföldiek többsége előtt a koronavírus-járványra hivatkozva, és ezzel európai szinten drákói szigorú szabályozást léptetett életbe.

A magyar kormány közvetetten saját polgárait is otthonmaradásra ösztönzi – azoknak a magyaroknak, akik nem akarnak két hét karanténba menni külföldi útjuk után, saját zsebből finanszírozott tesztekkel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

De mi a helyzet külföldön? Ezúttal három európai ország tesztelési gyakorlatát néztük meg részletesen.

Koronavírus-tesztre várakozó utasok a frankfurti repülőtéren 2020. augusztus 16-án. EPA/RONALD WITTEK Koronavírus-tesztre várakozó utasok a frankfurti repülőtéren 2020. augusztus 16-án. EPA/RONALD WITTEK

Németország

A németek június 15. óta elvileg ismét szabadon utazhatnak más uniós országokba. Német részről határellenőrzés nincs, ugyanakkor a fogadó országok korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a beutazást.

Azoknak, akik úgynevezett kockázatos régióból érkeznek (Magyarország nem számít annak német megítélés szerint),

két hét otthoni karanténba kell vonulniuk, vagy 72 órán belül koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat.

A német hatóságok a külföldön készült tesztet is elfogadják – feltéve, hogy az 48 órán belül készült, az eredmény pedig német vagy angol nyelven van feltüntetve –, de az érkezők Németországban, például számos repülőtéren is megvizsgáltathatják magukat, áll a helyi Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójában.

A németországi tesztek ingyenesek, külföldiek számára is.

Sőt, egyelőre még azok is ingyenesen vizsgáltathatják meg magukat, akik olyan államból érkeznek, amely nem szerepel a kockázatos országok listáján. Nekik azonban szeptember 15-től már fizetni kell a vizsgálatért.

Ausztria

Azoknak az osztrákoknak (és tartózkodási engedéllyel Ausztriában élő külföldieknek), akik a járvány szempontjából „nem stabil” országból térnek vissza, belépéskor egy három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatniuk.

Magyarország gyakorlatilag stabil országnak számít járványügyi szempontból az osztrákok szerint,

emiatt korlátozás nélkül léphetjük át a határt, és az ingázókra nézve sincs megszorítás.

Határellenőrzés ugyanakkor van: júliusi beutazásunk során például az osztrák határőrök félreállították buszunkat, és minden utasnak ellenőrizték az útlevelét. (Visszafelé, a magyar határon viszont kontroll és megállás nélkül kelhettünk át.)

Visszatérve a tesztelésre, a "nem stabil" országból Ausztriába beutazók teszt hiányában

kötelesek 10 napra karanténba vonulni és a beutazástól számított 48 órán belül teszteltetni magukat.

Ha a vizsgálat negatív eredményt hoz, akkor elhagyhatják a karantént.

A teszteket a beutazóknak kell fizetniük. A bécsi repülőtéren például 120 euróba kerül egy vizsgálat, amit csak kártyával lehet fizetni.

A teszteket reggel hét és este nyolc óra között végzik, az eredményre hétköznapokon mindössze néhány órát (hétvégén pedig egy napot) kell várni.

Bécsben ugyanakkor minden helyi lakos, aki járványügyi szempontból nem veszélyes országból érkezik vissza a nyaralásból, ingyenesen csináltathat tesztet. Ezeknek a vizsgálatoknak a költségét végeredményben az állam állja.

A teszteket egy úgynevezett „tesztutcában” végzik az Ernst Happel stadionnál, de csak azok jöhetnek ide, akiknek nincsenek tünetei. Augusztus végéig egyébként több mint 8000 tesztet végeztek itt, ezek közül 122 lett pozitív.   

Nagy-Britannia

Az érkezőknek – a brit állampolgároknak is – belépéskor meg kell adniuk nagy-britanniai címüket (vagy tartózkodási helyüket), valamint elérhetőségüket.

Azoknak, akik a brit hatóságok által járványügyileg kockázatosnak ítélt államból érkeznek (Magyarország nem tartozik ide),

kötelező a 14 nap házi karantén.

Ez azt jelenti, hogy nem ülhetnek taxiba, nem használhatják a tömegközlekedést, nem járhatnak munkába, iskolába és közösségi helyekre, valamint boltba se mehetnek, amennyiben más módon meg tudják oldani az ellátásukat.

Azok, akik megsértik a karantént, Angliában, Walesben és Észak-Írországban 1000, Skóciában pedig 480 font büntetésre számíthatnak, a többszörös vétkezők pedig 5000 font bírságot is kaphatnak.

A brit kormány a teszt lehetőségét nem kínálja fel az érkezőknek.

Tehát aki járványügyi szempontból problémásnak ítélt országban volt, annak kötelező 14 napra izolálnia magát.

London ezt azzal indokolja, hogy a tesztek nem teljesen megbízhatóak (például azért nem, mert korai szakaszban még nem feltétlenül lehet kimutatni a vírust), egy tévesen koronavírus-mentesnek diagnosztizált ember pedig terjesztheti a fertőzést.

Szerintük tehát közegészségügyi szempontból a karantén a legbiztosabb megoldás.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ugyan felkínálja az ingyenes teszt lehetőségét, ezt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – csak azok vehetik igénybe, akiknek tüneteik (láz, folyamatos köhögés, az ízlelés, szaglás eltűnése vagy megváltozása) vannak, vagy akiknek előírták a tesztet (például orvosok).     

A vizsgálatot családtagnak is lehet kérni, de neki is csak abban az esetben, ha tünetei vannak.

A brit kormány így akarja bebiztosítani, hogy jusson teszt a valóban rászorulóknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél