<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
16p

Nincs sok olyan hely a kontinensen, ahol annyira keményre vették volna a figurát a határokon, mint most nálunk. A magyarokat mindeközben az európai országok java kis túlzással továbbra is tárt karokkal várja. Összeszedtük, hogy a leggyakoribb úti céljaink milyen feltételek mellett engednek be minket.

Magyarország zöld, minden más ország vörös.

Így sommázta a szeptember elsején kezdődő új korszakot Gulyás Gergely a múlt pénteki Kormányinfón, ahol a koronavírus-helyzet ismételt súlyosbodása miatt meghozott szigorító intézkedéseket ismertette. Azóta már mindenki tudja, mi a helyzet, de ismételjük át röviden: az utóbbi hetekben meredeken felfelé ível az országban az azonosított koronavírusos fertőzések száma, és ezeket az eseteket minden bizonnyal a külföldi nyaralásról hazatérő magyarok hozták be az országba.

Úgyhogy a határvédelemben visszatértünk az első hullám idéjén alkalmazott szabályokhoz. Szeptember elsejétől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére, ez alól kivétel a katonai konvoj belépése, üzleti célú beutazás, 30 km-es sávban történő belépés és a humanitárius folyosón történő áthaladás. (És a szeptemberre nálunk már szállást foglalt cseh turisták, akiknek Andrej Babis kérésére Orbán Viktor hétfőn külön mentességet adott. Aztán még a lengyelek és a szlovákok is, akik szintén utólag, hétfőn kaptak mentességet, ha már.)

Külföldről hazatérő magyar állampolgárnak 14 nap karanténba kell vonulnia, vagy legalább addig, ameddig két nap különbséggel nem tud két negatív tesztet felmutatni. Ezt a két tesztet itthon kell elvégezni, mert csak ez tekinthető biztonságosnak. (Hétfőn ezt utólagosan azzal egészítették még ki, hogy a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.) A teszt költségét mindenkinek magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végeznek el rajtuk tesztet.

Ezek azok az intézkedések, melyeket Orbán Viktor "satu közeli" szigornak titulált, amikor egy héttel Gulyás bejelentése előtt a Kossuth rádiós interjújában beharangozta őket.

Eközben Európa többi országa még nem ért el odáig, hogy saját magán kívül mindenkit vörösnek nyilvánítson. Összeszedtük a magyarok leggyakoribb közeli úti céljait - azt láttuk, hogy mi tulajdonképpen majdnem mindenhova simán beutazhatunk, az esetek többségében mindenféle korlátozás nélkül. Ha tehát a kormány tanácsa ellenére muszáj mennünk, akkor az alábbiaknak megfelelően könnyű lesz a dolgunk az idegen országba való bejutással - csak hát a hazatérést bonyolítja majd meg a költséges teszteltetés és a kötelező karantén. Fontos megjegyezni, hogy az alábbiak a szeptember elsejei állapotokat tükrözik, és azt is, hogy aki nekiindulna a határnak, előbb tájékozódjon a részletekről is az adott ország konzuli szolgálatánál.

Ausztria

Nyugati szomszédaink és munkaadóink mentesítettek minket valamennyi beutazási korlátozás alól, se orvosi igazolásra se karanténozásra nincsen szükségünk, ha Ausztriába megyünk. Augusztus 17-től viszont a legmagasabb fokú utazási figyelmeztetés, illetve korlátozások vannak érvényben a Horvátországból érkezőknek: 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, ha ilyen nincs, akkor haladéktalanul karanténba kell vonulniuk, és 48 órán belül el kell végeztetniük a tesztelést, amivel adott esetben kiválthatják a karantént. A karantén az osztrákoknál 10 napos.

Csehország

Nem gördítenek akadályt elénk akkor sem, ha a csehekhez indulnánk. Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak Csehországba, nem kell nekünk negatív teszt, karantén és még az úti cél pontos megjelölése sem. A cseheknél él a koronavírus-helyzet komolyságának megfelelő zöld-sárga-piros színkódolás, de Magyarország a zöld, alacsony kockázatú kategóriába kapott besorolást. Viszont a sárga és a piros országokból Csehországba történő beutazásakor szükséges a negatív PCR teszt.

Szlovákia

Sima a helyzet a szlovák határon is. Szlovákiába július 20-tól karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországról az állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Fontos viszont, hogy a szlovák hatóságok hangsúlyozottan nem az állampolgárságot, hanem a területi tartózkodást nézik, tehát annak, aki a (közúton történő) belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a biztonságos országok között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német vagy cseh nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia. Akkor is, ha magyar állampolgár.

A fent említett három szomszédunk egyébként nem is fog minket kizárni, ha csak valami extrém eset nem történik - a szándékuk legalábbis ez. Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában, és a találkozó után Boris Kollár közölte, hogy megvitatták a kérdést, és a határok lezárása az utolsó intézkedés, amelyet meg kívánnak hozni - jelentette a TASR szlovák hírügynökség, melyet az MTI tolmácsolt.

Horvátország

A kormány álláspontja szerint nem szeretnénk Horvátországból ideözönlő embereket, Horvátországnak a fordított felállással viszont továbbra se lenne baja, legalábbis erre utalnak az érvényben lévő beutazási rendelkezéseik. Korlátozások nélkül mehetünk, kötelező karantén a tünetmenteseknek nincs, annyit kérnek, hogy belépés után 14 napig lehetőség szerint kerüljük az embereket, a fizikai érintkezést. Fontos viszont, hogy a horvát hatóságok a beutazásakor az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás megkönnyítéséért rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. Ezeket az adatokat viszont előre, elektronikusan is le lehet adni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon, ezzel el lehet kerülni a torlódást, várakozást a határon.

Torlódás a letenyei határátkelőnél. Ilyesmire most egy darabig nem kell számítani. (Fotó: MTI / Varga György)Torlódás a letenyei határátkelőnél. Ilyesmire most egy darabig nem kell számítani. (Fotó: MTI / Varga György)

Szlovénia

Ők sem izgulják túl a dolgokat, Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás és a tartózkodás. Fontos viszont, hogy Szlovénia még augusztus közepén "vörös listára" helyezte Horvátországot, az onnan érkezők számára két hét karantént rendelt el, amely nem váltható ki negatív koronavírus teszttel sem.

Ukrajna

Még mindig jók lennénk az ukrán határon is, de ott most szeptember végéig satu van. Észak-keleti szomszédunknál még egyszerűbb, csak vörös és zöld országokat tartalmazó színkód-lista van érvényben, itt Magyarország továbbra is a zöldek között szerepel. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában. Kijev ugyanakkor augusztus 28-tól ismét lezárta egy hónapra az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést.

Románia

Nem ütközünk akadályba a román határon sem, még karanténba se kell mennünk, mert Románia Magyarországot jelenleg nem tekinti járványügyileg kockázatos terepnek, vagyis nem vagyunk a "sárga zónában". Az onnan érkezőknek ellenben 14 napos karanténba kell vonulniuk, amikor az országba lépnek. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé.

Viszont néhány határátkelőhely zárva tart, vagy korlátozásokkal üzemel. A Létavértes–Székelyhíd (Sacuieni) határátkelőhely magyar idő szerint 6-tól 22-ig tart nyitva. Itt csak a határ 30 km-es körzetében élő "ingázókat" engedik átkelni.

Összességében pedig beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai.

Szerbia

A fertőzöttségi szint alapján Szerbia három zónába sorolja az országokat: vörös, kék és zöld. Magyarország a zöld zónába került, így onnan érkezve nincs semmiféle beutazási korlátozás. Az ingázóknak a határ átlépéséhez érvényes úti okmányokkal kell rendelkezniük. Emellett be kell mutatniuk a lakcímet igazoló dokumentumot és a munkáltatói igazolást, földtulajdon esetén a tulajdoni lapot vagy a bérleti szerződést. Augusztus 14-én a szerb válságstáb meghatározta azoknak az országoknak a listáját, amelyekből érkezőknek kötelező lesz a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt - Észak-Macedónia, Horvátország, Románia és Bulgária került fel a listára.

Németország

Németország június 15-én megszüntette a járványügyi helyzettel kapcsolatos belső határellenőrzést minden szárazföldi határszakaszán, valamint a Schengen-térségen belüli légiforgalomban. Így tehát Magyarország, a további EU-tagállamok, Izland, Norvégia, Liechtenstein, illetve az Egyesült Királyság és Svájc állampolgárai, valamint a szűkebb értelemben vett családtagjaik (házastárs, gyermek) beutazhatnak  Németországba. Ugyanígy beutazhatnak továbbá azon harmadik országok állampolgárai is, akik a felsorolt államok valamelyikében állandó tartózkodásra jogosultak. A beutazási korlátozások alól mentesült országok listáját kéthetente vizsgálják felül a fertőzöttségi adatokat figyelembe véve. A beutazási szabályok esetén a kiindulási ország, és nem az állampolgárság az irányadó. 

Németországban minden tartománynak külön karanténszabályai vannak, így a pontos úti célunknak megfelelően tájékozódjunk erről, ha menni kell. Egységes szabály ugyanakkor, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott. Magyarország jelenleg nem képezi a rizikóövezet részét, ezért – ha az érintett személy a beutazását megelőző 14 napban más rizikóövezetként nyilvántartott országban nem tartózkodott – Magyarországról beutazhat Németországba karantén-kötelezettség nélkül. Egységes kivétel továbbá, hogy a karantén kötelezettség nem vonatkozik azon személyekre, akik tranzitálnak, azaz átutaznak Németországon.

Franciaország

Franciaország határa június 15. óta áll nyitva az európai polgárok, így a magyar állampolgárok előtt is, alapból nekünk nem kell sem negatív koronavírus-teszteket bemutatnunk, sem karanténba vonulnunk. Viszont ha a Franciaország területére történő érkezést megelőző egy hónapban a vírus aktív terjedési területén tartózkodtunk, akkor kell egy darab, az utazást megelőző 72 órában készült negatív teszt, annak hiányában pedig szükséges karanténba vonulni. A vírus aktív terjedési területe a franciák szerint minden Európán kívüli ország, kivéve: Andorra, Ausztrália, Kanada, Georgia, Izland, Japán, Liechtenstein, Monaco, Montenegró, Marokkó, Norvégia, Új-Zéland, Ruanda, Saint-Marino, Szentszék, Svájc, Szerbia, Dél-Korea Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

Olaszország

A nyugati féltekén sokáig a vírus által a legdurvábban sújtott ország volt Olaszország, de a beutazni vágyók előtt jelenleg nincsenek érvényben utazási korlátozások, ha innen jönnek:

  • EU tagállamok (kivéve Horvátország, Görögország, Málta, Spanyolország, Románia és Bulgária)
  • Schengeni tagállamok
  • Egyesült Királyság, Észak-Írország
  • Svájc, Izland
  • Andorra, Monacói Hercegség
  • San Marino, Vatikán

Magyar állampolgár tehát Magyarországról korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok. Az olaszoknál fontos a kocsin belüli maszkviselés. Az egy háztartásban élőknek a kocsiban nem kell maszkot hordaniuk, de ha nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet. 

Augusztus 31-től már nemcsak a repülőtereken, hanem a forgalmasabb kikötőkben és vasútállomásokon is tesztelik az érkezőket. A vizsgálat kötelezőnek számít az európai országok között a Horvátországból, Görögországból, Spanyolországból, Máltáról, Nagy Britanniából, Romániából és Bulgáriából érkezők számára, de a magas esetszámú Szardínia szigetéről érkezőknek is. A római egészségügyi tárca kölcsönösségi alapon megkezdi a Franciaországból érkezők tesztelését is.

Spanyolország

Június 21-től az országon belüli (tartományok és megyék közötti) mozgás szabaddá vált Spanyolországban, valamint megnyíltak a határok az EU-tagok és a schengeni térség államai előtt, szóval attól fogva mi is mehettünk. A spanyolországi légi és vízi kikötők viszont háromlépéses vizsgálatot végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: 

  • formanyomtatvány kitöltése 
  • lázmérés
  • „szemrevételezés".

Az országba beutazáskor mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi formanyomtatványt, amit a légitársaság is átad, s a határátkelőhelyeken is hozzáférhető. Lehetőség van előre is kitölteni elektronikusan (ekkor kap az illető egy QR-kódot, melyet belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Egyesült Királyság

Július 10-én élesedett a britek listája a beutazási korlátozásoktól alól mentesülő országokról, ezen Magyarország is szerepel. Beutazhatunk tehát minden közlekedési eszközön, és a 14 napos karantént sem kell tartanunk, kivéve, ha a beutazást megelőző 14 napban nem kerestünk fel más, a kivételek közé nem sorolt országot vagy területet.

A beutazást megelőzően ki kell tölteni egy formanyomtatványt, és azt vissza kell igazolni az országba való belépéskor - akár mobiltelefonról. A Passenger Locator Form a https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk honlapon érhető el. Ezt kitölteni minden külföldről beutazó személynek kötelező, függetlenül attól, hogy mentesül-e a karantén-kötelezettség alól. 

Írország

2020. július 22-től magyar állampolgároknak nem kell karanténba mennie az Írországba utazást követően.

Hollandia

Személyforgalomban a Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást. A hollandiai repterekre viszont csak maszkban és COVID-tünetek nélkül lehet belépni, illetve előzetesen ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, amelyet az utasnak magával kell vinnie. Aki bármelyik kérdésre igennel válaszol, nem repülhet. A reptereken szúrópróbaszerűen speciális fizikai vizsgálatokat is végeznek.

A skandináv országok

A járvány kezelése szempontjából különutas Svédországban semmilyen korlátozást nem hoztak az EU-s, EGT-s polgárokra. De még reptéri ellenőrzés sincs, sem pedig karantén-kötelezettség.

Norvégia alkalmaz korlátozásokat, de Magyarország szerepel azon - az egyébként nem túl népes - listán, mely az ezek alól is mentesülő országokat tartalmazza. Ők is a vörös-sárga-zöld kódot alkalmazzák, és szerintük most épp egy ország sem zöld Európában, de Magyarország legalább még sárga, ezért nem kell negatív teszt, se karantén beutazáskor. Viszont ha valaki piros országból utazik be, annak akkor is karanténba kell vonulnia, ha negatív tesztet lobogtat a határon. A színkódos listát kéthetetne frissítik, itt követhető.

Dánia továbbra is úgy ítéli meg, hogy a Magyarországról érkező személyek nem jelentenek járványügyi szempontból magasabb kockázatot. Magyarországról érkezők tehát összességében továbbra is alapos indok és karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be Dániába. 

Finnország: azon személyek, akik Magyarországról, mint kiindulási országból utaznak Finnországba határellenőrzés és karantén intézkedések nélkül léphetnek be Finnországba. Ez vonatkozik a Magyarországon élő magyar állampolgárokra, a Magyarországon élő külföldiekre, valamint a Finnországban élő és turista útról, Magyarországról visszatérőkre. Ezen a listán látható, hogy a kevés teljesen zöld ország egyike vagyunk.

Az országba - Oroszország kivételével - minden irányból be lehet lépni. Be lehet utazni a Helsinki-Vantaa repülőtéren át vagy hajóval a Baltikum felől. 

Azon magyar állampolgárok, akik szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, hanem valamely olyan ország, amellyel szemben Finnország határellenőrzési kötelezettséget vezetett be, nem mentesülnek a belépéskori ellenőrzés és a karantén szabályok alól. Ugyanez vonatkozik azon magyar állampolgárokra, akik Finnországban élnek és ellátogatnak járványveszélyesnek minősített országba. Az ilyen, járványveszélyesnek minősített országokból érkezőkre várhatóan napokon belül kötelező karantént vezetnek be és kötelező COVID-tesztnek vethetik őket alá. A kötelező karantén időtartama Finnországban két hét.

Satu közeli, de még nem satu

A fentiekből is látszik, hogy Orbán Viktor nem túlzott, amikor azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy szeptembertől "satu közeli" szigor lesz a határokon (a V4-es társainkkal szembeni puhításról akkor még nem volt szó). Ennél satubb rendelkezéseket jellemzően a Magyarországnál - nem csak a koronavírus szempontjából - sokkal rázósabb országokban hoztak meg. Erős példa mondjuk a Dél-Afrikai Köztársaság, ahol a szeptember elsejei állapot szerint több mint 625 ezer esettel a világon a hatodik legmagasabb, Afrikában pedig a legmagasabb az igazolt fertőzöttek száma. Itt március 26-án éjféltől ki- és beutazási tilalom, tehát országos zárlat van érvényben, a határok határozatlan ideig le vannak zárva, a dél-afrikai vízumkiadás szünetel.

Ugyancsak kemény a helyzet a Fülöp-szigeteken, itt a vízummentes beutazást felfüggesztették, a korábban kiadott vízumokat visszavonták. Egyelőre továbbra sem engedélyezett a külföldiek beutazása, indokolt esetben egyedi engedélyt lehet kérni a Fülöp-szigetek budapesti nagykövetségén keresztül. Kiutazási tilalom szintén érvényben van itt is, ez alapján csak a külföldiek és a külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező filippínók hagyhatják el az országot.

De például rövid távra Kambodzsába se lehet beutazni, az e-vízum és a határon történő vízumkiadás határozatlan időre felfüggesztésre került minden külföldi állampolgár esetében, vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. Az ország szárazföldi határait is lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés. Valami ilyesmi tehát az, amikor már nem csak a satu közelében ólálkodunk, hanem határozottan odalépünk, és izomból elkezdjük tekerni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG