4p

Brüsszel az eddiginél jobb koordinációt szeretne a határátlépések korlátozásában, és nem nézi jó szemmel a magyar kormány különutas határlezárását sem.

Az EU szeretné elkerülni a schengeni zónán belül a koronavírus első hulláma során kialakult kaotikus helyzetet, amely abból adódott, hogy számos ország saját kénye-kedve szerint vezetett be határátlépési korlátozásokat vagy zárta le határait a járvány terjedésének megfékezésére.

Autók várakoznak az osztrák-magyar határon Nickelsdorf közelében 2020. szeptember elsején. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Autók várakoznak az osztrák-magyar határon Nickelsdorf közelében 2020. szeptember elsején. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Egyben tartanák Schengent

A Financial Times értesülései szerint a tagállamok uniós nagykövetei szerdán Brüsszelben vitatják majd meg a kérdést. A kiszivárgott tervek szerint öt területen fejlesztenék a határokon átnyúló együttműködést, ide tartozik például a közös karanténszabályok kidolgozása és az adatmegosztás.

Minden tagállam saját felelőssége marad az általa megfelelőnek tartott intézkedések meghozatala. Ugyanakkor a koherens válasz nagyon fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a korábbi széttöredezett fellépést, és megőrizzük a schengeni övezet integritását

- áll az ülésre készült dokumentumban.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője pedig arra kérte a tagállamokat, hogy általános tiltás helyett célzott intézkedéseket hozzanak, amelyek időben és térben is korlátozottak.

Erre azután került sor – jegyzi meg a brit lap –, hogy Magyarország múlt héten bejelentette: lezárja határait a külföldiek előtt szeptember elsejétől.

Ez eredetileg minden külföldi állampolgárra vonatkozott, időközben azonban a szeptemberre Magyarországon már szállást foglalt lengyelek, a csehek és a szlovákok felmentést kaptak a tiltás alól, tehát ők negatív teszteredménnyel beléphetnek Magyarországra.

A Euronews szerint

Brüsszelben kritikusan fogadták a magyar határzárat.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a határok lezárása nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen.

Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője kitért arra is, hogy múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, de nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon. Az értesítés csak később érkezett meg.

(A magyar szigor párját ritkítja Európában – körképünket az egyes uniós tagállamokban érvényes korlátozásokról itt olvashatják.)

A szerdai ülésen az uniós nagykövetek arról is közös álláspontot próbálnak majd kialakítani, hogyan kezeljék az országok az érkező külföldieket, például milyen karantén-intézkedéseket alkalmazzanak és teszteket végezzenek.

Bár az FT szerint nehéz lesz előrelépést elérni, mivel az egyes tagállamok fenntartják a jogot saját intézkedések meghozatalára (számos kérdés nemzeti hatáskör), legalább azonosítani lehet majd azokat a területeket, amelyeken az eddiginél nagyobb együttműködés lehetséges.

Globális helyzet

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európán belül eddig Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: csaknem 42 ezren veszítették életüket. Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren haltak meg.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban mintegy 5800 áldozatot regisztráltak. (Háttéranyagunkat a svéd helyzetről itt olvashatják.)

Európában ugyanakkor az elmúlt hónapokban, az első hullám elmúltával jelentősen csökkent az új halálos áldozatok száma.    

Globálisan a legtöbb áldozat az Egyesült Államokban (184 ezer), Brazíliában (121 ezer), Indiában (65 ezer) és Mexikóban (64 ezer) van.

Világszerte eddig 25,5 millió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. 851 ezren vesztették életüket, 16,8 millióan meggyógyultak.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG