<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Svédország gazdasága jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, koronavírusos haláleseteinek száma pedig nagy korlátozások nélkül is visszaesett. Halálozási rátája ugyanakkor világviszonylatban is magas – ez a különutas svéd modell eddigi mérlege. Gonda Zsuzsanna stockholmi magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak azt mondta: maszkot már senkin sem lát, de kisebb korlátozások továbbra is vannak.

Gazdaságilag megtérülni látszik a különutas modell, amelyet Svédország választott a koronavírus-járvány kezelésében.

Flower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERYFlower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERY

Mint arról számos cikkben beszámoltunk, a skandináv állam – a világ túlnyomó részével ellentétben – csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a fertőzés ellen. Nem zártak be az óvodák és az alapfokú iskolák, általában nyitva maradtak az üzletek és az éttermek, valamint 50 főig rendezvényeket is lehetett (és lehet) tartani – az élet lelassult, de a járvány csúcspontján sem állt le.

A svéd kormány célja az volt, hogy megóvják a gazdaságot és a társadalmat az összeomlástól, ami az eddigi tapasztalatok alapján sikerült.

Kisebbet zuhant a gazdaság

A második negyedévben a svéd GDP az előző három hónaphoz képest 8,6, 2019 második negyedévéhez képest pedig 8,2 százalékkal esett.

Ez ugyan a legnagyobb csökkenés a vonatkozó statisztikák kezdete, 1980 óta, ugyanakkor

még mindig sokkal jobb eredmény, mint amilyet a szigorú karantént alkalmazó európai országok produkáltak.

Az EU-ban 11,9, az eurózónában pedig 12,1 százalékkal zuhant a gazdaság teljesítménye az év második negyedévében az első három hónaphoz képest az Eurostat előzetes adatai szerint, éves összehasonlításban pedig még ennél is nagyobb, 14,4, illetve 15 százalékos mínuszt regisztráltak.

Nagy-Britannia 20,4, Spanyolország 18,5, Franciaország 13,8, Olaszország 12,4, Belgium 12,2, Németország pedig 10,1 százalékos GDP-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévhez képest, ami a koronavírus ellen bevezetett korlátozások számlájára írható.

Ami a svédeket illeti, a 8,6 százalékos visszaesést nagyrészt az export és a háztartások költésének zuhanása okozta a helyi Statisztikai Hivatal szerint.

A visszaesés részben azért lett relatív kicsi, mert nem voltak olyan szigorú korlátozások, mint máshol

mondta Robert Bergqvist, a svéd SEB Bank vezető közgazdásza a Spiegelnek.

Torbjörn Isaaksson, a Nordea pénzügyi szolgáltató elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Svédországban az üzletek nem zártak be, az emberek többsége pedig továbbra is dolgozhatott.

Szakértők szerint a svéd gazdaság az év egészét is jóval kisebb mínusszal zárja majd, mint a többi uniós állam nagy része.

Sokan haltak meg

A járvány áldozatainak számát tekintve ugyanakkor korántsem áll jól a skandináv állam: szerdáig 5770-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben, azaz 567 haláleset jut egymillió lakosra.

A Financial Times adatbázisa szerint ez a hatodik legmagasabb érték a világon.

A lakosságszámhoz viszonyítva ennél magasabb halálozási mutatót csak Belgiumban (864 haláleset/millió lakos), Nagy-Britanniában (697), Peruban (665), Spanyolországban (610) és Olaszországban (586) jegyeztek fel.

Ezt persze úgy is megközelíthetjük, hogy a fenti négy európai államban a több hónapos, szigorú karantén ellenére is magasabb a halálozási ráta, mint a karanténmentes Svédországban. 

A skandináv államban azért haltak meg ilyen sokan, mert

a hatóságok nem tudták megvédeni a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit.

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, a különutas modell atyja szerint nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed a vírus. (Korábbi adatok szerint a hetven év feletti áldozatok fele lakott ilyen otthonokban.)

Visszaszorult a járvány

A hatóság kimutatása szerint ugyanakkor a halálozások száma április közepe óta jelentősen és csaknem folyamatosan csökken.

A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Míg a járvány csúcsán több mint százan vesztették életüket egyes napokon, május végére ötven alá csökkent ez a mutató, az elmúlt hetekben pedig már „csak” néhány koronavírusos beteg hunyt el naponta.

Mindez arra utal, hogy a járvány súlyos korlátozások nélkül is visszaszorult.

Anders Tegnell szerint Svédország más államoknál holisztikusabban kezeli a válságot – nem csak a járványt magát nézi, hanem annak közép- és hosszútávú gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatásait.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre

- jelentette ki korábban a járványügyi vezető.

Már nem erről beszélnek 

De milyen az élet most Svédországban? Mennyire érezteti még hatását a válság a mindennapokban?

A szabályok nem változtak. Maximum 50 fős összejöveteleket lehet tartani, látogatási tilalom van az idősotthonokban, a betegeknek pedig otthon kell maradniuk. De nem látom, hogy túl sokan stresszelnének a covid miatt

– mondta Gonda Zsuzsanna, Stockholmban élő magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak.

Maszkot már elvétve sem látok senkin. (A svéd hatóságok a maszkviselést továbbra sem kérik, mivel nincsenek meggyőződve a hatékonyságáról – a szerk.) Felháborodott jegyzeteket és közösségi média bejegyzéseket viszont lehet olvasni amiatt, hogy zsúfoltak a tóparti strandok. De nyár van, meleg van, az emberek nem utaztak külföldre. (Számos ország korlátozza a svédek beutazását – a szerk.) Szeretnének fürödni a tavakban, tengerben.

Egyes helyeken, például éttermek előtt, külön embereket alkalmaznak arra, hogy figyelmeztessék az ott lévőket a közösségi távolságtartásra.

Most arról megy a vita, hogy ha a strandokon tömeg van, akkor miért nem engedélyezik a koncerteket is. (...) Grönalund, Stockholm nagy vidámparkja egész nyáron zárva volt. A Furuvik és a Kolmárden (állatkertek és vidámparkok) viszont részben nyitva van. A jegyeket ugyanakkor előre meg kellett venni, mert korlátozták a látogatók számát.

Gonda Zsuzsanna szerint a kempingek is bevezettek covid-szabályokat: a megszokottnál kevesebb látogatót engednek be egyszerre, a közös helyiségekben csak 1-3 ember tartózkodhat. Egyes óvodákban pedig szinte mindig a szabadban vannak a gyerekek tavasz óta.

Egyénileg is próbálja mindenki elkerülni a fertőzést, amennyire tudja vagy amennyire tart tőle

– fűzte hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy mindent összevetve elégedettek-e a svédek a különutas válságkezeléssel, azt mondta:

Úgy gondolom, hogy igen. De erről már tényleg nem esik sok szó.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG