Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Svédország gazdasága jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, koronavírusos haláleseteinek száma pedig nagy korlátozások nélkül is visszaesett. Halálozási rátája ugyanakkor világviszonylatban is magas – ez a különutas svéd modell eddigi mérlege. Gonda Zsuzsanna stockholmi magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak azt mondta: maszkot már senkin sem lát, de kisebb korlátozások továbbra is vannak.

Gazdaságilag megtérülni látszik a különutas modell, amelyet Svédország választott a koronavírus-járvány kezelésében.

Flower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERY
Flower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERY

Mint arról számos cikkben beszámoltunk, a skandináv állam – a világ túlnyomó részével ellentétben – csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a fertőzés ellen. Nem zártak be az óvodák és az alapfokú iskolák, általában nyitva maradtak az üzletek és az éttermek, valamint 50 főig rendezvényeket is lehetett (és lehet) tartani – az élet lelassult, de a járvány csúcspontján sem állt le.

A svéd kormány célja az volt, hogy megóvják a gazdaságot és a társadalmat az összeomlástól, ami az eddigi tapasztalatok alapján sikerült.

Kisebbet zuhant a gazdaság

A második negyedévben a svéd GDP az előző három hónaphoz képest 8,6, 2019 második negyedévéhez képest pedig 8,2 százalékkal esett.

Ez ugyan a legnagyobb csökkenés a vonatkozó statisztikák kezdete, 1980 óta, ugyanakkor

még mindig sokkal jobb eredmény, mint amilyet a szigorú karantént alkalmazó európai országok produkáltak.

Az EU-ban 11,9, az eurózónában pedig 12,1 százalékkal zuhant a gazdaság teljesítménye az év második negyedévében az első három hónaphoz képest az Eurostat előzetes adatai szerint, éves összehasonlításban pedig még ennél is nagyobb, 14,4, illetve 15 százalékos mínuszt regisztráltak.

Nagy-Britannia 20,4, Spanyolország 18,5, Franciaország 13,8, Olaszország 12,4, Belgium 12,2, Németország pedig 10,1 százalékos GDP-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévhez képest, ami a koronavírus ellen bevezetett korlátozások számlájára írható.

Ami a svédeket illeti, a 8,6 százalékos visszaesést nagyrészt az export és a háztartások költésének zuhanása okozta a helyi Statisztikai Hivatal szerint.

A visszaesés részben azért lett relatív kicsi, mert nem voltak olyan szigorú korlátozások, mint máshol

mondta Robert Bergqvist, a svéd SEB Bank vezető közgazdásza a Spiegelnek.

Torbjörn Isaaksson, a Nordea pénzügyi szolgáltató elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Svédországban az üzletek nem zártak be, az emberek többsége pedig továbbra is dolgozhatott.

Szakértők szerint a svéd gazdaság az év egészét is jóval kisebb mínusszal zárja majd, mint a többi uniós állam nagy része.

Sokan haltak meg

A járvány áldozatainak számát tekintve ugyanakkor korántsem áll jól a skandináv állam: szerdáig 5770-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben, azaz 567 haláleset jut egymillió lakosra.

A Financial Times adatbázisa szerint ez a hatodik legmagasabb érték a világon.

A lakosságszámhoz viszonyítva ennél magasabb halálozási mutatót csak Belgiumban (864 haláleset/millió lakos), Nagy-Britanniában (697), Peruban (665), Spanyolországban (610) és Olaszországban (586) jegyeztek fel.

Ezt persze úgy is megközelíthetjük, hogy a fenti négy európai államban a több hónapos, szigorú karantén ellenére is magasabb a halálozási ráta, mint a karanténmentes Svédországban. 

A skandináv államban azért haltak meg ilyen sokan, mert

a hatóságok nem tudták megvédeni a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit.

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, a különutas modell atyja szerint nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed a vírus. (Korábbi adatok szerint a hetven év feletti áldozatok fele lakott ilyen otthonokban.)

Visszaszorult a járvány

A hatóság kimutatása szerint ugyanakkor a halálozások száma április közepe óta jelentősen és csaknem folyamatosan csökken.

A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)
A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Míg a járvány csúcsán több mint százan vesztették életüket egyes napokon, május végére ötven alá csökkent ez a mutató, az elmúlt hetekben pedig már „csak” néhány koronavírusos beteg hunyt el naponta.

Mindez arra utal, hogy a járvány súlyos korlátozások nélkül is visszaszorult.

Anders Tegnell szerint Svédország más államoknál holisztikusabban kezeli a válságot – nem csak a járványt magát nézi, hanem annak közép- és hosszútávú gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatásait.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre

- jelentette ki korábban a járványügyi vezető.

Már nem erről beszélnek 

De milyen az élet most Svédországban? Mennyire érezteti még hatását a válság a mindennapokban?

A szabályok nem változtak. Maximum 50 fős összejöveteleket lehet tartani, látogatási tilalom van az idősotthonokban, a betegeknek pedig otthon kell maradniuk. De nem látom, hogy túl sokan stresszelnének a covid miatt

– mondta Gonda Zsuzsanna, Stockholmban élő magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak.

Maszkot már elvétve sem látok senkin. (A svéd hatóságok a maszkviselést továbbra sem kérik, mivel nincsenek meggyőződve a hatékonyságáról – a szerk.) Felháborodott jegyzeteket és közösségi média bejegyzéseket viszont lehet olvasni amiatt, hogy zsúfoltak a tóparti strandok. De nyár van, meleg van, az emberek nem utaztak külföldre. (Számos ország korlátozza a svédek beutazását – a szerk.) Szeretnének fürödni a tavakban, tengerben.

Egyes helyeken, például éttermek előtt, külön embereket alkalmaznak arra, hogy figyelmeztessék az ott lévőket a közösségi távolságtartásra.

Most arról megy a vita, hogy ha a strandokon tömeg van, akkor miért nem engedélyezik a koncerteket is. (...) Grönalund, Stockholm nagy vidámparkja egész nyáron zárva volt. A Furuvik és a Kolmárden (állatkertek és vidámparkok) viszont részben nyitva van. A jegyeket ugyanakkor előre meg kellett venni, mert korlátozták a látogatók számát.

Gonda Zsuzsanna szerint a kempingek is bevezettek covid-szabályokat: a megszokottnál kevesebb látogatót engednek be egyszerre, a közös helyiségekben csak 1-3 ember tartózkodhat. Egyes óvodákban pedig szinte mindig a szabadban vannak a gyerekek tavasz óta.

Egyénileg is próbálja mindenki elkerülni a fertőzést, amennyire tudja vagy amennyire tart tőle

– fűzte hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy mindent összevetve elégedettek-e a svédek a különutas válságkezeléssel, azt mondta:

Úgy gondolom, hogy igen. De erről már tényleg nem esik sok szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A véltnél több idős ember halt meg, miután beoltották a Pfizer-vakcinával
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 16:21
Norvégiában harminc idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meghaltak. További tizenhat halálesetet is vizsgálnak. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették.
Makro / Külgazdaság Nagy harc dúl Merkel székéért a német jobboldalon
Wéber Balázs | 2021. január 17. 13:16
Bár tegnap új elnököt választott a CDU Armin Laschet személyében, korántsem biztos, hogy ő lesz a jobboldal kancellárjelöltje. A választók ugyanis jobban kedvelik a testvérpárt, a CSU vezérét, Markus Södert.
Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Friss
hírlevél