<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Svédország gazdasága jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, koronavírusos haláleseteinek száma pedig nagy korlátozások nélkül is visszaesett. Halálozási rátája ugyanakkor világviszonylatban is magas – ez a különutas svéd modell eddigi mérlege. Gonda Zsuzsanna stockholmi magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak azt mondta: maszkot már senkin sem lát, de kisebb korlátozások továbbra is vannak.

Gazdaságilag megtérülni látszik a különutas modell, amelyet Svédország választott a koronavírus-járvány kezelésében.

Flower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERYFlower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERY

Mint arról számos cikkben beszámoltunk, a skandináv állam – a világ túlnyomó részével ellentétben – csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a fertőzés ellen. Nem zártak be az óvodák és az alapfokú iskolák, általában nyitva maradtak az üzletek és az éttermek, valamint 50 főig rendezvényeket is lehetett (és lehet) tartani – az élet lelassult, de a járvány csúcspontján sem állt le.

A svéd kormány célja az volt, hogy megóvják a gazdaságot és a társadalmat az összeomlástól, ami az eddigi tapasztalatok alapján sikerült.

Kisebbet zuhant a gazdaság

A második negyedévben a svéd GDP az előző három hónaphoz képest 8,6, 2019 második negyedévéhez képest pedig 8,2 százalékkal esett.

Ez ugyan a legnagyobb csökkenés a vonatkozó statisztikák kezdete, 1980 óta, ugyanakkor

még mindig sokkal jobb eredmény, mint amilyet a szigorú karantént alkalmazó európai országok produkáltak.

Az EU-ban 11,9, az eurózónában pedig 12,1 százalékkal zuhant a gazdaság teljesítménye az év második negyedévében az első három hónaphoz képest az Eurostat előzetes adatai szerint, éves összehasonlításban pedig még ennél is nagyobb, 14,4, illetve 15 százalékos mínuszt regisztráltak.

Nagy-Britannia 20,4, Spanyolország 18,5, Franciaország 13,8, Olaszország 12,4, Belgium 12,2, Németország pedig 10,1 százalékos GDP-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévhez képest, ami a koronavírus ellen bevezetett korlátozások számlájára írható.

Ami a svédeket illeti, a 8,6 százalékos visszaesést nagyrészt az export és a háztartások költésének zuhanása okozta a helyi Statisztikai Hivatal szerint.

A visszaesés részben azért lett relatív kicsi, mert nem voltak olyan szigorú korlátozások, mint máshol

mondta Robert Bergqvist, a svéd SEB Bank vezető közgazdásza a Spiegelnek.

Torbjörn Isaaksson, a Nordea pénzügyi szolgáltató elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Svédországban az üzletek nem zártak be, az emberek többsége pedig továbbra is dolgozhatott.

Szakértők szerint a svéd gazdaság az év egészét is jóval kisebb mínusszal zárja majd, mint a többi uniós állam nagy része.

Sokan haltak meg

A járvány áldozatainak számát tekintve ugyanakkor korántsem áll jól a skandináv állam: szerdáig 5770-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben, azaz 567 haláleset jut egymillió lakosra.

A Financial Times adatbázisa szerint ez a hatodik legmagasabb érték a világon.

A lakosságszámhoz viszonyítva ennél magasabb halálozási mutatót csak Belgiumban (864 haláleset/millió lakos), Nagy-Britanniában (697), Peruban (665), Spanyolországban (610) és Olaszországban (586) jegyeztek fel.

Ezt persze úgy is megközelíthetjük, hogy a fenti négy európai államban a több hónapos, szigorú karantén ellenére is magasabb a halálozási ráta, mint a karanténmentes Svédországban. 

A skandináv államban azért haltak meg ilyen sokan, mert

a hatóságok nem tudták megvédeni a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit.

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, a különutas modell atyja szerint nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed a vírus. (Korábbi adatok szerint a hetven év feletti áldozatok fele lakott ilyen otthonokban.)

Visszaszorult a járvány

A hatóság kimutatása szerint ugyanakkor a halálozások száma április közepe óta jelentősen és csaknem folyamatosan csökken.

A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Míg a járvány csúcsán több mint százan vesztették életüket egyes napokon, május végére ötven alá csökkent ez a mutató, az elmúlt hetekben pedig már „csak” néhány koronavírusos beteg hunyt el naponta.

Mindez arra utal, hogy a járvány súlyos korlátozások nélkül is visszaszorult.

Anders Tegnell szerint Svédország más államoknál holisztikusabban kezeli a válságot – nem csak a járványt magát nézi, hanem annak közép- és hosszútávú gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatásait.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre

- jelentette ki korábban a járványügyi vezető.

Már nem erről beszélnek 

De milyen az élet most Svédországban? Mennyire érezteti még hatását a válság a mindennapokban?

A szabályok nem változtak. Maximum 50 fős összejöveteleket lehet tartani, látogatási tilalom van az idősotthonokban, a betegeknek pedig otthon kell maradniuk. De nem látom, hogy túl sokan stresszelnének a covid miatt

– mondta Gonda Zsuzsanna, Stockholmban élő magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak.

Maszkot már elvétve sem látok senkin. (A svéd hatóságok a maszkviselést továbbra sem kérik, mivel nincsenek meggyőződve a hatékonyságáról – a szerk.) Felháborodott jegyzeteket és közösségi média bejegyzéseket viszont lehet olvasni amiatt, hogy zsúfoltak a tóparti strandok. De nyár van, meleg van, az emberek nem utaztak külföldre. (Számos ország korlátozza a svédek beutazását – a szerk.) Szeretnének fürödni a tavakban, tengerben.

Egyes helyeken, például éttermek előtt, külön embereket alkalmaznak arra, hogy figyelmeztessék az ott lévőket a közösségi távolságtartásra.

Most arról megy a vita, hogy ha a strandokon tömeg van, akkor miért nem engedélyezik a koncerteket is. (...) Grönalund, Stockholm nagy vidámparkja egész nyáron zárva volt. A Furuvik és a Kolmárden (állatkertek és vidámparkok) viszont részben nyitva van. A jegyeket ugyanakkor előre meg kellett venni, mert korlátozták a látogatók számát.

Gonda Zsuzsanna szerint a kempingek is bevezettek covid-szabályokat: a megszokottnál kevesebb látogatót engednek be egyszerre, a közös helyiségekben csak 1-3 ember tartózkodhat. Egyes óvodákban pedig szinte mindig a szabadban vannak a gyerekek tavasz óta.

Egyénileg is próbálja mindenki elkerülni a fertőzést, amennyire tudja vagy amennyire tart tőle

– fűzte hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy mindent összevetve elégedettek-e a svédek a különutas válságkezeléssel, azt mondta:

Úgy gondolom, hogy igen. De erről már tényleg nem esik sok szó.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló