5p
Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint akár 274 ezer forint is lehet egy pedagógus bére. Folyamatosan zajlik közben a Klik átalakítása: visszakerülnek egyes jogok az iskolákhoz.

Az eddiginél több forrással számolhat jövőre a költségvetés, de rosszul teszi, aki csak számokban gondolkodik. Azt kell nézni, hogy a célként kitűzött prioritások meg tudnak-e valósulni - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Kiemelte: a 2014. szeptember 1-jei, minden pedagógust érintő alapilletmény-emelést követően január 1-jétől több mint 22 ezer pedagógus léphet sikeres minősítése eredményeképpen Pedagógus II. vagy a Mesterpedagógus fokozatba. Emellett a pedagógus-életpályához tartozó béremelés 2015. szeptember 1-jétől vonatkozik azokra a nevelő-oktató munkát segítőkre - például pedagógiai asszisztensekre - is, akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. Kiemelte: a 2015-ös költségvetésben pedagógusbérekre 38 milliárd forinttal több jut, mint 2014-ben. Példaként említette, hogy szeptembertől a pedagógus I. fokozatban, egy fővárosi, főiskolai végzettségű kollégium nevelőtanár, 16 éves gyakorlattal 248 ezer forint kereshet, míg a pedagógus II. fokozatban ez az összeg 274 ezer forintra nő. Egy szombathelyi középiskolai tanár, egyetemi végzettséggel és nyolc éves gyakorlattal jövő ősszel közel 246 ezer forintra számíthat. Szólt arról is, hogy 2015. január 1-jétől közel 6 ezer, minősítésen és a feladatra történő felkészítésen átesett szakértő és szaktanácsadó pedagógus kezdi meg munkáját.

A jövő szeptemberben életbe lépő kötelező óvodáztatásról és férőhely-bővítésről elmondta: állami költségvetésből, pályázaton keresztül 20 település 897 új óvodai férőhely létesítéséhez 850 millió forintos támogatás van. 2010-től jövő márciusig 5850 új óvodai férőhelyet hoznak létre. A Klikről azt mondta, az elmúlt két év tapasztalata alapján szükséges a finomhangolás, a szervezet racionalizálása. A Klik Hanesz József elnök személyében új vezetőt kapott és a működés kiszámíthatóbbá vált, megindult az átalakítás - jelezte. Kiemelte: nagyobb feladat- és hatáskört delegálnak a Klik megyeközponti tankerületeihez, ezzel biztosítva a feladtok hatékonyabb ellátását és az intézmények fenntartásának hatékonyabb megszervezését. Az átszervezéseknek köszönhetően jogosultságok kerülnek közelebb az iskolákhoz, így gyorsabb döntések várhatók - jelezte. Kitért arra is, hogy a benyújtott köznevelési törvénymódosításnak megfelelően a pedagógiai szakmai szolgáltatások feladata kikerül a Klik feladatköréből, átkerül az Oktatási Hivatalhoz, így a Klik egy átláthatóbb, tisztán fenntartói feladatok ellátását végző szervezetté válik.

Szólt arról is, hogy a térítésmentes tankönyvellátás a köznevelési törvény értelmében folytatódik felmenő rendszerben, azaz a 2015/2016-os tanévben összesen 750 ezer diák jut majd ingyen tankönyvhöz. Az idei tanév számadatait összevetve mintegy 100 ezerrel több gyermek részesül ingyenes tankönyvellátásban, amely egyre nagyobb segítséget és megtakarítást jelent a családoknak. Arról, hogy a korábbi hibák eredményeképpen több olyan tankönyv került az iskolákba, amelyek tartalmilag vitatott elemeket tartalmaznak, azt mondta: ez is azt mutatja, hogy szükség van az állami szerepvállalásra és az állam minőségi garanciájára. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben a tankönyvfejlesztés széles társadalmi és szakmai egyeztetéseken alapul, az észrevételek feldolgozását követően alakul ki a végleges tankönyv. A három évig tartó fejlesztésnél minden észrevételt figyelembe vesznek, minden hibát javítanak. Ugyanakkor nem feltétlen cél az, hogy a jövő tankönyveiben minden ugyanúgy szerepeljen, mint az elmúlt 20 évben - jegyezte meg.

A köznevelési államtitkár az elkövetkező időszak teendőit áttekintve szólt arról, hogy 2014/2015-ös tanévben fejeződik be a mesterpedagógusi és kutatótanári fokozatba kerülés szakmai követelményrendszerének, minősítési eljárásrendjének a véglegesítése. Ezen a projekten számos felsőoktatási intézmény és több mint ezer gyakorló pedagógus vesz részt 2015 őszéig. Az érettségi vizsgaszabályzat és az érettségi vizsga követelményrendszerének az új Nemzeti alaptantervvel való összhangjának megteremtését célzó módosítások is elindultak - emelte ki.

Tart a szakképzési rendszer átalakítása is, ami azért is szükséges, mert az elmúlt években a szakiskolai képzésre jelentkezők alacsony tanulmányi átlaggal rendelkeztek és sokan hagyták el az iskolát. A kormány ezt a folyamatot akarja fékezni és a társadalomnak is elismertté tenni a fizikai munkát, annak megbecsülését - hangsúlyozta, hozzátéve: fontosnak tartják, hogy az alapfokú képzésből felkészült, közismereti tudással felvértezett tanulók kerüljenek ki. Jelezte: a szakképzési rendszerben a kollégiumok lesznek az esélyteremtés legfőbb eszközei. Számos további intézkedést is előkészítettek, amelyek a háttérintézmények racionalizálását, átláthatóbb, hatékonyabb munkavégzést, az egyes eljárások - például az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés és a pedagógus-minősítési eljárás - egyszerűbbé, gyorsabbá válását célozzák, s az Oktatási Hivatal közvetlenebbül támogatja majd a köznevelési feladatok ellátását - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG