BUX
35 807.06
-0.35%
-125.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 858.00
-0.43%
-8.00
RICHTER
6 665.00
-0.45%
-30.00
MTELEKOM
381.00
+0.00%
+0.00
 
2020. március 23. 10:47

Világszerte csaknem 15 ezerre nőtt a halottak és 100 ezerre a gyógyultak száma. Kínában már alig nő a fertőzések száma, és Olaszországban is a lassulás jelei mutatkoznak. Egy olasz lap tanulmánya szerint az olasz halálozási arány azért magas, mert sok a nem regisztrált fertőzött, és sok az idős ember. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik a koronavírus-járványról.

Biciklis futár a teljesen üres Naviglio Grandén Milánóban március 22-én. EPA/MATTEO CORNER

Az új típusú korona-vírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt ma reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Csaknem 15 ezer halott

A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mivel az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kína: kevés új fertőzött

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 439 esetet tartottak nyilván, 3274-en haltak meg és 72 814-en gyógyultak meg.

A távol-keleti országban – legalábbis hivatalosan – már véget ért a járvány. Ezt látszik alátámasztani, hogy hetek óta már csak minimális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

Miközben február elseje és március elseje között 11 900-ról 79 900-ra – azaz mintegy 68 ezerrel – nőtt a betegek száma, addig március elseje és március 22. között 79 900-ról mintegy 81 400-ra – azaz mintegy 1500-zal –, derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból. Az elmúlt egy hétben körülbelül négyszáz új fertőzöttet regisztráltak.

Elindulhat a csökkenés Olaszországban

A vírus a legtöbb halálos áldozatot már nem Kínában, hanem Olaszországban követelte, ahol tegnap esti adatok szerint 5476-an vesztették életüket. Eközben a fertőzöttek száma 59 ezer, a betegségből kilábaltak száma pedig hétezer fölé nőtt, írja az MTI.

Napi szinten azonban a halottak és az új betegek száma csökkent: 24 óra leforgása alatt az egy nappal korábbinál (793) kevesebben, 651-en veszítették életüket. Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 4821-ről majdnem ezerrel esett vissza, az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz, majd nyolc százalékról 6,4 százalékra mérséklődött.

Működnek az óvintézkedések?

A fertőzés gócpontja továbbra is Lombardia, ahol az utóbbi egy nap alatt 361 személy halt meg. Szombaton még 546-an, pénteken pedig 381-en vesztették életüket. A tartományba orosz orvoscsoport érkezik segíteni. Milánóban pedig lefoglalták az első szállodát, amelyet kórházzá alakítanak át.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője szerint a számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását. Ugyanakkor a hatóságok szerint az olaszoknak továbbra is tiszteletben kell tartani az előírásokat, amelyeket "nem szabad enyhíteni".

Minden leáll, ami nem létfontosságú

Az olasz belügyi tárca eközben betiltotta az egyik városból vagy településről egy másikba történő mozgást. Eddig ez csak ellenőrzött volt, de nem tiltott. Az önkormányzatok közötti helyváltoztatás tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, hacsak nem igazoltan súlyos indok miatt történik.

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szombat éjjel elrendelte a nem létfontosságú termelés leállítását. A kormányrendelet még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, mivel a gyárak, üzemek további 48 órát kértek az átállásra.

Olaszország váratlan és súlyos veszéllyel szállt szembe

- írta Sergio Mattarella államfő üzenetében az MTI szerint. Mattarella hangsúlyozta: a járvány megtizedelte az időseket, akik "viszonyítási pontnak" számítanak az olaszok számára.

Sok a látens beteg, sok az idős

A fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet is hozzájárulhat a koronavírus-fertőzés rendkívüli halálozási arányához Olaszországban – állítja a Corriere della Sera több oldalas vizsgálata.

Az olasz lap a kiemelkedően magas arányszámot mindenekelőtt azzal magyarázza, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb.

Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van. Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer diagnosztizált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabbnak bizonyul és megközelíti a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz lakosság több mint egyharmada 65 év feletti. A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

Csaknem 30 ezer fertőzött a spanyoloknál

Spanyolországban hétfőre virradóra 28 768-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1772-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbították.

Emellett kibővítik a hadsereg eddigi feladatait: a katonák a betegszállításban, a stratégiailag fontos létesítmények védelmében, továbbá az egészségügyi felszerelések szállításában is segédkezni fognak. Forrást biztosítanak ahhoz is, hogy az önkormányzatok házhoz szállított élelmiszerrel lássák el a rászorulókat.

Spanyolországban naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be.

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el.

Német mentőcsomag

Eközben kiderült, hogy a német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány gazdasági következményeit. Előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
hírlevél