Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Világszerte csaknem 15 ezerre nőtt a halottak és 100 ezerre a gyógyultak száma. Kínában már alig nő a fertőzések száma, és Olaszországban is a lassulás jelei mutatkoznak. Egy olasz lap tanulmánya szerint az olasz halálozási arány azért magas, mert sok a nem regisztrált fertőzött, és sok az idős ember. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik a koronavírus-járványról.

Biciklis futár a teljesen üres Naviglio Grandén Milánóban március 22-én. EPA/MATTEO CORNER

Az új típusú korona-vírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt ma reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Csaknem 15 ezer halott

A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mivel az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kína: kevés új fertőzött

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 439 esetet tartottak nyilván, 3274-en haltak meg és 72 814-en gyógyultak meg.

A távol-keleti országban – legalábbis hivatalosan – már véget ért a járvány. Ezt látszik alátámasztani, hogy hetek óta már csak minimális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

Miközben február elseje és március elseje között 11 900-ról 79 900-ra – azaz mintegy 68 ezerrel – nőtt a betegek száma, addig március elseje és március 22. között 79 900-ról mintegy 81 400-ra – azaz mintegy 1500-zal –, derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból. Az elmúlt egy hétben körülbelül négyszáz új fertőzöttet regisztráltak.

Elindulhat a csökkenés Olaszországban

A vírus a legtöbb halálos áldozatot már nem Kínában, hanem Olaszországban követelte, ahol tegnap esti adatok szerint 5476-an vesztették életüket. Eközben a fertőzöttek száma 59 ezer, a betegségből kilábaltak száma pedig hétezer fölé nőtt, írja az MTI.

Napi szinten azonban a halottak és az új betegek száma csökkent: 24 óra leforgása alatt az egy nappal korábbinál (793) kevesebben, 651-en veszítették életüket. Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 4821-ről majdnem ezerrel esett vissza, az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz, majd nyolc százalékról 6,4 százalékra mérséklődött.

Működnek az óvintézkedések?

A fertőzés gócpontja továbbra is Lombardia, ahol az utóbbi egy nap alatt 361 személy halt meg. Szombaton még 546-an, pénteken pedig 381-en vesztették életüket. A tartományba orosz orvoscsoport érkezik segíteni. Milánóban pedig lefoglalták az első szállodát, amelyet kórházzá alakítanak át.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője szerint a számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását. Ugyanakkor a hatóságok szerint az olaszoknak továbbra is tiszteletben kell tartani az előírásokat, amelyeket "nem szabad enyhíteni".

Minden leáll, ami nem létfontosságú

Az olasz belügyi tárca eközben betiltotta az egyik városból vagy településről egy másikba történő mozgást. Eddig ez csak ellenőrzött volt, de nem tiltott. Az önkormányzatok közötti helyváltoztatás tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, hacsak nem igazoltan súlyos indok miatt történik.

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szombat éjjel elrendelte a nem létfontosságú termelés leállítását. A kormányrendelet még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, mivel a gyárak, üzemek további 48 órát kértek az átállásra.

Olaszország váratlan és súlyos veszéllyel szállt szembe

- írta Sergio Mattarella államfő üzenetében az MTI szerint. Mattarella hangsúlyozta: a járvány megtizedelte az időseket, akik "viszonyítási pontnak" számítanak az olaszok számára.

Sok a látens beteg, sok az idős

A fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet is hozzájárulhat a koronavírus-fertőzés rendkívüli halálozási arányához Olaszországban – állítja a Corriere della Sera több oldalas vizsgálata.

Az olasz lap a kiemelkedően magas arányszámot mindenekelőtt azzal magyarázza, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb.

Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van. Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer diagnosztizált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabbnak bizonyul és megközelíti a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz lakosság több mint egyharmada 65 év feletti. A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

Csaknem 30 ezer fertőzött a spanyoloknál

Spanyolországban hétfőre virradóra 28 768-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1772-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbították.

Emellett kibővítik a hadsereg eddigi feladatait: a katonák a betegszállításban, a stratégiailag fontos létesítmények védelmében, továbbá az egészségügyi felszerelések szállításában is segédkezni fognak. Forrást biztosítanak ahhoz is, hogy az önkormányzatok házhoz szállított élelmiszerrel lássák el a rászorulókat.

Spanyolországban naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be.

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el.

Német mentőcsomag

Eközben kiderült, hogy a német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány gazdasági következményeit. Előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
hírlevél