6p
Világszerte csaknem 15 ezerre nőtt a halottak és 100 ezerre a gyógyultak száma. Kínában már alig nő a fertőzések száma, és Olaszországban is a lassulás jelei mutatkoznak. Egy olasz lap tanulmánya szerint az olasz halálozási arány azért magas, mert sok a nem regisztrált fertőzött, és sok az idős ember. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik a koronavírus-járványról.

Biciklis futár a teljesen üres Naviglio Grandén Milánóban március 22-én. EPA/MATTEO CORNER

Az új típusú korona-vírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt ma reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Csaknem 15 ezer halott

A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mivel az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kína: kevés új fertőzött

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 439 esetet tartottak nyilván, 3274-en haltak meg és 72 814-en gyógyultak meg.

A távol-keleti országban – legalábbis hivatalosan – már véget ért a járvány. Ezt látszik alátámasztani, hogy hetek óta már csak minimális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

Miközben február elseje és március elseje között 11 900-ról 79 900-ra – azaz mintegy 68 ezerrel – nőtt a betegek száma, addig március elseje és március 22. között 79 900-ról mintegy 81 400-ra – azaz mintegy 1500-zal –, derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból. Az elmúlt egy hétben körülbelül négyszáz új fertőzöttet regisztráltak.

Elindulhat a csökkenés Olaszországban

A vírus a legtöbb halálos áldozatot már nem Kínában, hanem Olaszországban követelte, ahol tegnap esti adatok szerint 5476-an vesztették életüket. Eközben a fertőzöttek száma 59 ezer, a betegségből kilábaltak száma pedig hétezer fölé nőtt, írja az MTI.

Napi szinten azonban a halottak és az új betegek száma csökkent: 24 óra leforgása alatt az egy nappal korábbinál (793) kevesebben, 651-en veszítették életüket. Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 4821-ről majdnem ezerrel esett vissza, az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz, majd nyolc százalékról 6,4 százalékra mérséklődött.

Működnek az óvintézkedések?

A fertőzés gócpontja továbbra is Lombardia, ahol az utóbbi egy nap alatt 361 személy halt meg. Szombaton még 546-an, pénteken pedig 381-en vesztették életüket. A tartományba orosz orvoscsoport érkezik segíteni. Milánóban pedig lefoglalták az első szállodát, amelyet kórházzá alakítanak át.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője szerint a számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását. Ugyanakkor a hatóságok szerint az olaszoknak továbbra is tiszteletben kell tartani az előírásokat, amelyeket "nem szabad enyhíteni".

Minden leáll, ami nem létfontosságú

Az olasz belügyi tárca eközben betiltotta az egyik városból vagy településről egy másikba történő mozgást. Eddig ez csak ellenőrzött volt, de nem tiltott. Az önkormányzatok közötti helyváltoztatás tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, hacsak nem igazoltan súlyos indok miatt történik.

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szombat éjjel elrendelte a nem létfontosságú termelés leállítását. A kormányrendelet még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, mivel a gyárak, üzemek további 48 órát kértek az átállásra.

Olaszország váratlan és súlyos veszéllyel szállt szembe

- írta Sergio Mattarella államfő üzenetében az MTI szerint. Mattarella hangsúlyozta: a járvány megtizedelte az időseket, akik "viszonyítási pontnak" számítanak az olaszok számára.

Sok a látens beteg, sok az idős

A fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet is hozzájárulhat a koronavírus-fertőzés rendkívüli halálozási arányához Olaszországban – állítja a Corriere della Sera több oldalas vizsgálata.

Az olasz lap a kiemelkedően magas arányszámot mindenekelőtt azzal magyarázza, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb.

Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van. Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer diagnosztizált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabbnak bizonyul és megközelíti a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz lakosság több mint egyharmada 65 év feletti. A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

Csaknem 30 ezer fertőzött a spanyoloknál

Spanyolországban hétfőre virradóra 28 768-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1772-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbították.

Emellett kibővítik a hadsereg eddigi feladatait: a katonák a betegszállításban, a stratégiailag fontos létesítmények védelmében, továbbá az egészségügyi felszerelések szállításában is segédkezni fognak. Forrást biztosítanak ahhoz is, hogy az önkormányzatok házhoz szállított élelmiszerrel lássák el a rászorulókat.

Spanyolországban naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be.

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el.

Német mentőcsomag

Eközben kiderült, hogy a német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány gazdasági következményeit. Előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG