<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt 20-25 év nyerteseinek Európában és Magyarországon is több terhet kell viselniük - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken a Budapesten tartott nemzetközi vezetői konferencián.

A kormány úgy tudja megtartani a társadalmi bizalmat, ha a válság után azt az elvet követi, hogy a közteherviselésből mindenkinek nagyobb részt kell vállalnia, aki erre képes - mondta Lázár János A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola közös rendezvényén.

Az államtitkár kiemelte: ha a pénzzel rendelkező szektorok nem járulnak hozzá növekvő mértékben a terhek viseléséhez, akkor a politikai stabilitás fog gyengülni.

A szabadságharcos párt megdönti a kommunizmust

A Fidesz egy szabadságharcos párt, amely azért jött létre, hogy megbuktassa a kommunizmust - mondta. A Fidesz-kormány ezért minden olyan válságos helyzetben, ahol innovációra, kreativitásra, "szabadságharcos szellemre, némi forradalmi alkotásra", illetve a haza védelmére, és valamilyen régi rendszer lebontására van szükség, kiválóan érzi magát. Egy valódi politikus számára valami réginek, rossznak a lebontása, és valami új felépítése történelmi lehetőséget jelent - vélekedett.

Az államtitkár szerint a 2008-as gazdasági válság után Európa - elsősorban szociális - válságban maradt, annak ellenére, hogy eredetileg épp egy krízis megoldására, a tartós béke és gazdasági növekedés megalapozására jött létre. "Egészen megdöbbentő az, hogy a 20. század legnagyobb problémáinak megoldására létrejött (...) társadalom, szervezet, és struktúra van ma a legsúlyosabb és legkezelhetetlenebb válságban" - mondta Lázár János.

Intelligens államot akar Lázár

Szerinte Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unió (EU), az európai gondolat képes legyen megújulni, "több Európa" legyen abban az értelemben, hogy szociális igazságosság és a források igazságos elosztása valósuljon meg, mert ennek hiányában újabb válságokkal kell szembe nézni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 óta - kevés kivétellel - minden európai kormány megbukott, amely a krízis megoldásával próbálkozott. A válságok kialakulásához Lázár János szerint a tehetetlen, túlterjeszkedő, korrupt, cselekvésképtelen állam nagy mértékben hozzájárult.

Ezért új típusú választ kelé adni arra, hogy az állam milyen legyen. Lázár János szerint erős, bár kicsi államra van szükség, amely aktív, és amelynek a kiegyensúlyozó, cselekvő, beavatkozó szerepére szükség van. Emellett olyan intelligens államra van szükség, amely képes a szerteágazó érdekek összehangolására, és ezzel egyidejűleg korlátozott, stabil, ellenőrizhető és elszámoltatható, illetve amely kezeli a gazdasági és szociális erőforrásokat.

Lázár János annak kapcsán, hogy milyen tartalommal kell megtölteni ezt a formát, hangsúlyozta: ha a politika nem veszít arisztokratikus jellegéből, akkor ez radikalizálódáshoz, a szélsőséges politikai csoportok megerősödéséhez vezet.

Többet kell dolgozni és rosszabbul kell élni

Az elmúlt két év kormányzása talán a terhek elosztásában volt a legerősebb. A válság lehetőséget biztosít arra, hogy átgondoljuk, ki viseli a krízis terheit. Lázár János szerint fontos az az elv, amely a különböző gazdasági szereplők - például a kereskedelmi, bank- és energiaszektor, a multinacionális vállalkozások - közteherviselésbe való bevonását szorgalmazza.

Nehéz helyzetben van a politika - a nyugat-európai országok is küzdenek ezzel -, amikor egy jóléthez szokott társadalmat szembesítenie kell azzal, hogy többet kell dolgoznia, valamint hogy rosszabbul kell élnie mint eddig.

"Magyarországon nekünk azzal kell szembesítenünk a társadalmat, hogy az eddigieknél többet kell dolgozni ugyanazért a bérért, vagy legalábbis bizonytalan, hogy a több munkáért több bért tudunk-e biztosítani" - mondta Lázár János.

Válságban nagyobb az állam felelőssége

A válság fontos tünete, hogy egy átlag választónak azonnal megnő az elvárása az állammal szemben, azt szeretné, hogy az állam és a kormány védje meg őt, vagyis az államnak sokkal nagyobb lesz a felelőssége. A Fidesz-kormányt is az a cél vezérli, hogy a válságban ennek megfeleljen - hangsúlyozta Lázár János. A magyar kormány kifejezetten aktivista, kezdeményező, kifejezetten elöl megy, vállalva minden ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi konfliktust - vélekedett a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kormánynak minőségi szolgáltatást kell nyújtani

Lázár János szerint a kormánynak minőségi szolgáltatást kell nyújtania, a rosszul működő rendszerek helyett hatékony, és finanszírozható struktúrákat kell létrehoznia. A Fidesz kormány ma az oktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben épp ezt teszi - emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy a magyar állam a digitalizációban, az IT szektorban és az infokommunikációs megoldásokban rejlő lehetőségeket még nem használja ki teljesen, ezen kell változtatni, és ez növelheti a szolgáltatások színvonalát is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Csatát nyert a TASZ az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 17:24
Elbukott a kormány népszavazási kérdése a nemátalakító kezelésekről.
Makro / Külgazdaság „Utópikus fantáziák“ – megint tengelyt akasztott Orbán Viktor Brüsszelben
Wéber Balázs | 2021. október 22. 15:13
A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.
Makro / Külgazdaság 2292 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás, de a bevételek is nőttek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 12:04
Megerősítette korábban kiadott adatait a PM.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon
MTI | 2021. október 22. 07:50
A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos