<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kormányinfó van, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig ajnározta Orbán Viktort Paks 2 kapcsán, megvédik az új bevándorlási törvénycsomagot és támogatják Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élén. Lázár János elfelejtette a nőnapot, viszont megsarcoltatná keményen a multikat.

Bevándorlási törvénycsomag: Orbán Viktor megvédi Brüsszelben az új migrációs törvénycsomagot - közölte Lázár János a fő prioritást a következő napokra az eheti Kormányinfón. Az új törvényről mi is írtunk, szabad mozgásukban korlátozzák a bevándorlókat és az ország területéről bárhonnan vissza lehet őket hurcolni a határra, ahol meg kell várni a menekültjogi kérelmek elbírálását. Május elsejéig kell elkészülni a második frontos kerítéssel. 143 km-en zajlik a magyar-szerb határon az építkezés.

ET-elnökválasztás: Orbán Viktor az Európai Néppárt döntése alapján Donald Tusk jelöltségét támogatja az Európai Tanács elnökének megválasztásakor. Egyébként majdnem biztos, hogy Tuskot választják újra az ET élére, bármennyire is tiltakozik a lengyel kormány ez ellen.

Paks 2: minden uniós jogi akadály elhárul Paks 2 előtt "az elmúlt 30 év diplomáciájának legnagyobb eredménye" - értékelte ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ehhez kellett Orbán Viktor bátorsága is. Szerinte kevés olyan államférfi van Európában, aki így végig tudja vinni az akaratát. Lázár ismertette Brüsszel vizsgálatát, amelynek a végén zöld utat adtak a paksi bővítésnek. Az orosz technológia szerinte kiemelkedő és a tiltott állami támogatás esete sem áll fent az Európai Bizottság vizsgálata szerint. A kormány számításba veszi, hogy mi van, ha nem veszik fel az orosz hitelt. A miniszter szerint a cél az, hogy csökkenjen hazánk energiafüggősége. Vajon a kormány felismerte, hogy egy orosz gigahitel is függőségi helyzetet teremt?

A miniszter szerint Paks ügye nemzeti, a kispártok megpróbálnak politikai kérdést csinálni belőle és népszavazást indítani. Lázár megint elmondta, hogy a nép akkor döntött az új blokkról, amikor megválasztották újra a Fideszt.

A bizottság döntése Lázár szerint azért fontos, mert ők is profitról és megtérülésről beszélnek. A történet azonban nem ért véget, az engedélyezés szakaszában Ausztria biztos támadni fog más EU-s tagországokkal együtt, de szerinte az építkezés még idén megkezdődhet. "Magyarország így 60 évre rendezte" az áramellátás kérdését.

További bejelentések:

  • az erdősült területek arányát 20-ról 27 százalékra növelik
  • a titkosszolgálati mágnesszalagok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülnek
  • 700 millió forintot kapott az agrárkamara
  • kutatócsoportok fejlesztésére első körben 9 milliárdot, majd évente 3 milliárdot ad a kormány
  • 100 millió forint megy gyermektáboroztatásra

Kanyaró: a betegek ellátása folyik, Magyarországon 1969 óta van kanyaróoltás. 29-nél tart a betegek száma, de nem kell aggódni, minden oltóanyag és gyógyszer a rendelkezésünkre áll.

A kormány a nőkről: a nőnapnak nem tulajdonít nagy jelentőséget Lázár. Szerinte versenyhátrányban vannak, de mégis jobban dolgoznak a női alkalmazottak. Sajnálja, hogy a kormányban egyetlen nő sincs. Kulturális kérdés szerinte ezeknek az akadályoknak a legyőzése. Egy nőt ne érhessen hátrány a gyerekvállalás miatt a munka világában, ez az egyik célja a kormány demográfiai programjának. Lázár egyébként elfelejtette felköszönteni a feleségét, csak miután ő emlékeztette erre éjszaka.

Élelmiszerláncok megadóztatása: itt írtunk a kormány új tervéről bővebben, évi 20 milliárdot gombolnának le a nagyvállalatokról. Lázárnak jól esne, ha megsarcoltathatnák a nagyvállalatokat. A miniszter azt szeretné, hogy ha parkolót építenek az áruházláncok, akkor ugyanannyi zöldterületet is hozzanak létre. Ha nem hoznak létre, akkor akár adót is fizethetnek. A kormány a fogyasztókat akarja védeni azzal is, hogy nem hagyja, hogy rosszabb minőségű termékek kerüljenek a magyar polcokra. Lázár János szerint nem fognak emiatt drágulni az árak a boltokban. Minden kereskedőre egyaránt vonatkoznak majd az új szabályok. Voltak hatásvizsgálatok a tervezet előkészítésekor. Az ingyenes buszjáratok megszüntetése fel sem merült.

Mészáros Lőrinc 104 vállalkozásban érdekelt: Lázár János fenntartja, hogy nincs ennek köze Mészáros kormányközeli kapcsolataihoz. Számos vállalkozó van, aki a kormány nélkül sikeres. "A kormánynak nincs olyan programja, hogy <>".

9 osztályos köznevelési rendszer: a Köznevelési Kerekasztal vitatkozik majd erről, a kormány nem hozott döntést, de valószínűleg az óvoda és az általános iskola között jöhet majd a plusz egy év. Leghamarabb 2019 ősze lehet az első alkalom.

Kereskedelmi és Iparkamara: fontos szövetségese a kormánynak, károsnak tartja Lázár a botrányt. A kormány abban érdekelt, hogy erős legyen az iparkamara. Rendezett viszonyokat akarnak és mindent megtesznek, hogy a helyzetet rendezzék.

Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG