5p
Kormányinfó van, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig ajnározta Orbán Viktort Paks 2 kapcsán, megvédik az új bevándorlási törvénycsomagot és támogatják Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élén. Lázár János elfelejtette a nőnapot, viszont megsarcoltatná keményen a multikat.

Bevándorlási törvénycsomag: Orbán Viktor megvédi Brüsszelben az új migrációs törvénycsomagot - közölte Lázár János a fő prioritást a következő napokra az eheti Kormányinfón. Az új törvényről mi is írtunk, szabad mozgásukban korlátozzák a bevándorlókat és az ország területéről bárhonnan vissza lehet őket hurcolni a határra, ahol meg kell várni a menekültjogi kérelmek elbírálását. Május elsejéig kell elkészülni a második frontos kerítéssel. 143 km-en zajlik a magyar-szerb határon az építkezés.

ET-elnökválasztás: Orbán Viktor az Európai Néppárt döntése alapján Donald Tusk jelöltségét támogatja az Európai Tanács elnökének megválasztásakor. Egyébként majdnem biztos, hogy Tuskot választják újra az ET élére, bármennyire is tiltakozik a lengyel kormány ez ellen.

Paks 2: minden uniós jogi akadály elhárul Paks 2 előtt "az elmúlt 30 év diplomáciájának legnagyobb eredménye" - értékelte ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ehhez kellett Orbán Viktor bátorsága is. Szerinte kevés olyan államférfi van Európában, aki így végig tudja vinni az akaratát. Lázár ismertette Brüsszel vizsgálatát, amelynek a végén zöld utat adtak a paksi bővítésnek. Az orosz technológia szerinte kiemelkedő és a tiltott állami támogatás esete sem áll fent az Európai Bizottság vizsgálata szerint. A kormány számításba veszi, hogy mi van, ha nem veszik fel az orosz hitelt. A miniszter szerint a cél az, hogy csökkenjen hazánk energiafüggősége. Vajon a kormány felismerte, hogy egy orosz gigahitel is függőségi helyzetet teremt?

A miniszter szerint Paks ügye nemzeti, a kispártok megpróbálnak politikai kérdést csinálni belőle és népszavazást indítani. Lázár megint elmondta, hogy a nép akkor döntött az új blokkról, amikor megválasztották újra a Fideszt.

A bizottság döntése Lázár szerint azért fontos, mert ők is profitról és megtérülésről beszélnek. A történet azonban nem ért véget, az engedélyezés szakaszában Ausztria biztos támadni fog más EU-s tagországokkal együtt, de szerinte az építkezés még idén megkezdődhet. "Magyarország így 60 évre rendezte" az áramellátás kérdését.

További bejelentések:

  • az erdősült területek arányát 20-ról 27 százalékra növelik
  • a titkosszolgálati mágnesszalagok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülnek
  • 700 millió forintot kapott az agrárkamara
  • kutatócsoportok fejlesztésére első körben 9 milliárdot, majd évente 3 milliárdot ad a kormány
  • 100 millió forint megy gyermektáboroztatásra

Kanyaró: a betegek ellátása folyik, Magyarországon 1969 óta van kanyaróoltás. 29-nél tart a betegek száma, de nem kell aggódni, minden oltóanyag és gyógyszer a rendelkezésünkre áll.

A kormány a nőkről: a nőnapnak nem tulajdonít nagy jelentőséget Lázár. Szerinte versenyhátrányban vannak, de mégis jobban dolgoznak a női alkalmazottak. Sajnálja, hogy a kormányban egyetlen nő sincs. Kulturális kérdés szerinte ezeknek az akadályoknak a legyőzése. Egy nőt ne érhessen hátrány a gyerekvállalás miatt a munka világában, ez az egyik célja a kormány demográfiai programjának. Lázár egyébként elfelejtette felköszönteni a feleségét, csak miután ő emlékeztette erre éjszaka.

Élelmiszerláncok megadóztatása: itt írtunk a kormány új tervéről bővebben, évi 20 milliárdot gombolnának le a nagyvállalatokról. Lázárnak jól esne, ha megsarcoltathatnák a nagyvállalatokat. A miniszter azt szeretné, hogy ha parkolót építenek az áruházláncok, akkor ugyanannyi zöldterületet is hozzanak létre. Ha nem hoznak létre, akkor akár adót is fizethetnek. A kormány a fogyasztókat akarja védeni azzal is, hogy nem hagyja, hogy rosszabb minőségű termékek kerüljenek a magyar polcokra. Lázár János szerint nem fognak emiatt drágulni az árak a boltokban. Minden kereskedőre egyaránt vonatkoznak majd az új szabályok. Voltak hatásvizsgálatok a tervezet előkészítésekor. Az ingyenes buszjáratok megszüntetése fel sem merült.

Mészáros Lőrinc 104 vállalkozásban érdekelt: Lázár János fenntartja, hogy nincs ennek köze Mészáros kormányközeli kapcsolataihoz. Számos vállalkozó van, aki a kormány nélkül sikeres. "A kormánynak nincs olyan programja, hogy <>".

9 osztályos köznevelési rendszer: a Köznevelési Kerekasztal vitatkozik majd erről, a kormány nem hozott döntést, de valószínűleg az óvoda és az általános iskola között jöhet majd a plusz egy év. Leghamarabb 2019 ősze lehet az első alkalom.

Kereskedelmi és Iparkamara: fontos szövetségese a kormánynak, károsnak tartja Lázár a botrányt. A kormány abban érdekelt, hogy erős legyen az iparkamara. Rendezett viszonyokat akarnak és mindent megtesznek, hogy a helyzetet rendezzék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG