4p

Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közlése szerint Alekszej Navalnij február 16-án séta után rosszul lett, eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Az orosz ellenzéki politikus nem sokkal később életét vesztette. Özvegye, Julija Navalnaja nemrég közzétett egy videónyilatkozatot, amelyben közölte: Navalnij haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős, egyben bejelentette, hogy a dühe arra készteti, hogy folytassa férje ügyét.

Julija Navalnaja szerda délelőtt Strasbourgban, az Európai Parlamentben szólalt fel. Előtte egy rövid videót vetítettek le Alekszej Navalnijról, bemutatva életét, ellenzéki tevékenységét, a Putyin-rezsimmel szembeni nyílt kiállását annak ellenére, hogy folyamatosan fenyegetések érték. A videóban elhangzott: Oroszországba annak ellenére tért vissza, hogy tudta, börtönbe fogják zárni. Az Európai Parlament Szaharov-díjat is adományozott neki, és több ízben felszólította az orosz hatóságokat: engedjék szabadon az ellenzéki politikust.

Pénteken temetik Navalnijt - egyáltalán nem biztos, hogy békében

Miután Putyin először próbálta megölni Alekszejt, hónapokig Németországban éltek, amíg Navalnij felépült a mérgezésből - mondta Julija Navalnija. Felidézte: ezidőtájt többször ellátogattak Strasbourgba is - most azonban Julija egyedül van itt, férje nem lehet már jelen. Egy hétbe telt, mire megszerezték férje holttestét, a temetést megszervezték. Pénteken tartják a temetést, de még nem tudja, hogy az békés lesz, vagy a rendőrség letartóztatja majd azokat, akik részt vesznek rajta. 

Emlékeztetett: két éve tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen, mostanra megtörtént a legrosszabb: kezdenek hozzászokni az emberek a háború gondolatához, és egyre erősödnek azok a hangok, hogy tárgyalni kell az oroszokkal. "Férjemet azonban megölte Putyin" - mondta Julia Navalnija. Szerinte ebből is látszik: Putyinnal nem lehet tárgyalni.

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben beszélt 2024. február 28-án, Strasbourgban. Fotó: Privátbankár
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben beszélt 2024. február 28-án, Strasbourgban. Fotó: Privátbankár

Nem egy politikus, hanem egy bűnszervezet vezetője ellen kell harcolni

Navalnija elmondta, hogy Oroszországban minden eszközzel ellehetetlenítik az ellenzéki politizálást; férje abban volt különösen erős, hogy megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet ilyen körülmények között is eljutni az emberekhez. Újító gondolatokra van szükség - a politikusok nem lehetnek unalmasak, mondta. 

Putyinnak nem árt egy újabb állásfoglalás, egy újabb szankció. Putyinnak nincsenek erkölcsei, szabályai; nem egy politikussal van dolgunk, hanem egy rettenetes szörnnyel, egy bűnözővel, egy bűnszervezet vezetőjével

- mondta Navalnija. Nem a politikai verseny eszközeit, hanem a szervezett bűnözés elleni eszközöket kell bevetni, a pénzek útját kell nyomon követni; azokat a jogászokat, pénzügyi szakembereket kell megtalálni, akik segítik működtetni Putyin rendszerét.

Navalnaja szerint ebben a harcban megbízható szövetségesekre lehet találni abban a több tízmilliónyi oroszban, akik nem értenek egyet Putyinnal,a háborúval, Putyin gonoszságával. Ezeket az embereket nem üldözni kell - éppen ellenkezőleg, együtt kell működni velük, együtt kell működni velünk - mondta Julija Navalnaja.

Putyinnak felelnie kell azért, amit Oroszországgal és Ukrajnával tett; felelnie kell mindenért, amit Alekszejjel tett - mondta Julija Navalnaja.

"A férjem nem láthatja majd, mi lesz a csodálatos Oroszországgal vagy milyen lesz majd a jövő, de nekünk látnunk kell mindezt. És minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy valóra váltsam az álmait, a gonosz elbukjon és a csodás jövő beteljesedjen" - zárta beszédét Julija Navalnija, majd az EP képviselők állva tapsolták meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG