3p

Férje elvesztése után Alekszej Navalnij özvegye merész döntést hozott. Julia végig Navalnij mellett állt, még akkor is, amikor 2020-as mérgezése után visszatért Oroszországba, ahol bebörtönözték, s végül meghalt. 

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közlése szerint február 16-án Navalnij séta után rosszul lett, és eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben.

Navalnij özvegye hétfőn közzétett egy videónyilatkozatot, amelyben bejelentette, hogy a dühe arra készteti, hogy folytassa férje ügyét.

Julija elmondta, a férje iránti szeretete nagyon erős, és úgy érzi, a szíve kettészakadt és összetört. Közölte azt is, hogy szeretné megvalósítani a "jövő szép Oroszországát", és szeretné elérni, hogy férje halála ne legyen hiábavaló - írja a BBC. A portál szerint a Putyint ellenző oroszok most nagyon elkeseredettek, de Julija bejelentkezése mindenkire felemelően hatott.

Az özvegy már beszélt az EU külügyminisztereivel is, akik dühüket fejezték ki Navalnij halála miatt. Kijelentették, hogy a "végső felelősség" Vlagyimir Putyiné.

Az Oroszországon belüli ellenzéki erőknek nehéz dolguk van. Először is, Julija Navalnaja most külföldön van, és miután megvádolta Putyint a férje meggyilkolásával, igencsak kockázatos lenne visszatérnie Moszkvába. 

Mindeközben Oroszországban betiltották Navalnij politikai szervezetét, mivel az ország vezetése szerint az "szélsőséges", az Iszlám Állammal és az al-Kaidával egyenrangú. Közvetlenül a szervezet 2021-es betiltása előtt Navalnij csapata tüntetést hirdetett, amelyet "végső csatának" neveztek. Bár a demonstráción rengeteg rendőr jelent meg, a tüntetők száma meglehetősen kevés volt. Azóta pedig csak fokozódott a nyomás az ellenzéken Putyin birodalmában. 

Navalnij aktivistái azóta vagy börtönben vannak, vagy elmenekültek, hogy elkerüljék a letartóztatást. 

Vlagyimir Putyin az elmúlt két évtizedet hatalmon töltötte, és közben minden ellenzéket szisztematikusan szétzúzott. Így Navalnijnak nem sok minden maradt, amit vezethetne. Viszont Navalnij emlékműveinél Oroszország-szerte felhalmozott virághalmok azt mutatják, hogy sokan akarnak változást. 

Minden alkalommal, amikor eltávolítják azokat, az emberek újabb virágokat hoznak. Ez a csendes és békés ellenállás aktusa. Navalnij özvegye is őket szólítja meg a videójában, amelyen arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy egyesüljenek, és ökölbe szorított kézzel, keményen üssék a Putyin-rezsimet. De a félelem és a tehetetlenség érzése túl erősnek tűnik. Elvégre Alekszej Navalnij volt az, aki a legkeményebben küzdött Putyin ellen, és ezért hatalmas árat fizetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG