6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nemcsak a közegészségügynek volt övön alul mért ütés a koronavírus-járvány, de a magánszférát sem érintette jól a bevételek kiesése. A járvány utáni helyzetről tettünk fel körkérdést magán egészségügyi szolgáltatóknak, mindenekelőtt azt, hogy kell-e árat emelniük az újraindulás után?

A lapunk által megkérdezett egészségügyi magáncégek nem mindegyike számolt be a koronavírus-járvány miatti veszteségről. Aki mégis, az számszerűsíteni ugyan nem akarta, de annyit elárult, hogy 50-70 százalékos veszteséget produkált a veszélyhelyzet miatt meghirdetett ’Maradj otthon’-kampány. Több intézmény mindeközben arra használta ki a járvány miatti speciális élethelyzetet, hogy mondhatni előre menekülve, a minimalizált bevételek ellenére fejlesztésekbe fogott.

Azonos áron indulnak újra a magán egészségügyi cégek a járvány után. Fotó: Pixabax
Azonos áron indulnak újra a magán egészségügyi cégek a járvány után. Fotó: Pixabax

„Nem tervezünk áremelést” – válaszolta kérdésünkre Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg szakellátási területének orvosigazgatója. – „Annak ellenére sem, hogy az elmúlt időszakot arra használtuk ki, hogy legújabb, világszínvonalú gasztroenterológiai és endoszkópos központunkat megnyitottuk.

Az Affideánál azt tapasztalják, hogy teljes kapacitással tudnának már működni, de még nem állt vissza a normál kereslet. A váró- és betegút folyamatok pedig kisebb változtatásokkal működnek. A jogszabályokban foglalt előírásokra és óvintézkedésekre mind a páciensek, mint a dolgozók miatt továbbra is figyelnek. Jelentősen csökkent a tesztek iránti igény az ellaposodott járványgörbe és az országos szűrési eredmények miatt, de nem tartják kizártnak, hogy hosszú távon megmaradt az igény a COVID-19 vizsgálat lehetőségére.

A SYNLAB Magyarország, a legnagyobb belföldi privát egészségügyi szolgáltató 100 helyszínes vérvételi és laboratóriumi hálózatával. Miközben vizsgálataik 80 százaléka esett ki a járvány miatt, addig a Nemzeti Népegészségügyi Központ megbízásából négy megyét és három budapesti kerületet láttak el hivatalosan a koronavírus-tesztelésben.

Lapunk kérdésére Kricsfalussy Ákos marketing vezető szűkszavúan, de úgy nyilatkozott, hogy ők sem terveznek áremelést, bár a forgalmuk még nem állt vissza, de már növekszik. A vírustesztekre való igénnyel kapcsolatban pedig azt tapasztalják, hogy csökkent a lendület, de nem drasztikusan, és még mindig sokan kérik a PCR-tesztet.

Csak 2018-as adatok állnak rendelkezésre a hazai magán egészségügyi szolgáltatókról, melyek együttesen 51,5 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le, 12 százalékkal kevesebbet, mint 2017-ben. Össznyereségük 2018-ban közel 4,6 milliárd volt, csaknem 64 százalékkal magasabb a 2017-esnél. Amennyire érdekesek lesznek majd a nyilvános 2019-es statisztikák, a 2020-as adatok annyira számítanak majd történelmi jelentőségűnek.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika sem emel árat a járvány lecsengésével, talán azért sem, mert ők szinte veszteség nélkül megúszták a járványt, ugyanis sok elmaradt vizsgálatuk helyett igen megnövekedett a genetikai ultrahangok száma. Ezzel együtt még nem indult el az összes rendelésük, s még mindig sok esetben online, a telemedicina segítségével dolgoznak orvosaik. A klinika nem vezette be a COVID-19 tesztelés lehetőségét, de pácienseik belépéskor kérdőívet töltenek ki, és kiemelt fertőtlenítésen mennek keresztül. 

„Nem emeltünk árakat a járvány miatt, sőt, ezt az időszakot a szolgáltatásaink fejlesztésére, illetve építkezésre használtuk” – felelte kérdésünkre Dr. Mári Róbert, a Wáberer Medical Center ügyvezető igazgatója.

A járvány előtti időszakhoz képest - a kivétel erősíti a szabályt, miszerint járvány idején nehéz új állást találni -, új szakorvosokkal is erősítettek, különösen kardiológia, gasztroenterológia, bőrgyógyászat, szemészet és az ortopédia területén. A páciensforgalmat elemezve úgy látják, sokan még félnek, ezért nem állt vissza a március eleji forgalmuk minden szegmensben, de már folyamatosan érkeznek műtéti előjegyzések.

Érezhetően csökkent náluk is a gyorstesztek száma az elmúlt napokban, de úgy tapasztalják, továbbra is sokak igénylik. A maximális betegbiztonság érdekében az altatásos műtétekhez, illetve az endoszkópos beavatkozásokhoz kérnek negatív PCR-tesztet, ezért ezek száma nem csökkent az elmúlt hetekben.

Nem az emelésnek van most itt az ideje. Fotó: Pixabay
Nem az emelésnek van most itt az ideje. Fotó: Pixabay

Áremelésre vonatkozó kérdésünkre a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója, Dr. Papik Kornél úgy válaszolt, hogy bár a fokozott óvintézkedések növelik a költségeiket, de ez az időszak nem a profitról szól, hanem a biztonságos, magas színvonalú szolgáltatás megszervezéséről, a páciensek elégedettségéről.

„A járvány megtépázta a szolgáltatókat, a betegek pedig nem jutottak kezeléshez, ezért a jelenlegi helyzet megoldására a kemény és tisztességes munkát sokkal fontosabbnak tartjuk, mint az áremelést és a gyors haszonszerzést" - tette hozzá az ügyvezető.

A korlátozások fokozatos csökkentése miatt a páciensek számára nem az egészségügyi problémáik megoldása volt a legfontosabb, ezért a kereslet viszonylag lassan növekedett a Dr. Rose-ban. Viszont próbáltak mindig gyorsan reagálni a változtatásoka, ahogy engedélyeztek egy-egy szakterületet, azonnal indították a szolgáltatásokat.

Hasonlóan más magánklinikához, ők is kihasználták a járványhelyzetet arra, hogy működésüket fejlesszék, és új szolgáltatásokat vezettek be. Így ma már a járvány előtti időszakot is meghaladó betegforgalmat tapasztalnak, tele vannak műtőik és a fekvőbeteg osztályuk is.

A viszonylag olcsó, de csak a fertőzésen átesettséget vizsgáló gyorstesztekre néhány hétig nagy volt a kereslet, ám az utóbbi hetekben lényegesen csökkent az igény, ma már elsősorban műtétekhez és egyes beavatkozásokhoz kötelezően előírt tesztelést végzik a pácienseken és a személyzeten egyaránt.

A Rózsakert Medical Centerben sem emeltek árat, s a közeljövőben nem is tervezik. Már az összes szakterületen teljes kapacitással működnek, s náluk is csökkent a tesztek iránti érdeklődés. Leginkább műtétekhez, engedélyekhez vagy utazáshoz szükséges igényeket tapaszalnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG