Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az északír unionisták szerint az új Brexit-megállapodás gyengíti a kötődést Nagy-Britanniához, és az egyesült Írország várótermébe zárja a régiót. Bár Észak-Írország alkotmányos státusza továbbra sem változik, népszavazások révén elvileg elérhető az ír egyesülés. Annak hívei már enyhe többségben vannak Észak-Írországban egy aktuális felmérés szerint.
Motoros az ír-északír határon az írországi Pettigónál. (EPA)

Északír félelmek szerint megbonthatja az Egyesült Királyság egységét és egy egyesült Írország létrejöttét is eredményezheti az a kilépési megállapodás, amelyet még október közepén kötött a Boris Johnson vezette brit kormány az Európai Bizottsággal.

Rossz előjelek

Az egyezmény ugyanis - mint arról beszámoltunk - több olyan pontot is tartalmaz, amely gyengíti  Észak-Írország helyét az EU-ból kilépő Egyesült Királyságon belül, miközben szoros viszonyban tartja az országot az EU-val és ezen belül Írországgal.

  • Habár jogilag vámhatár jön létre az EU-ban maradó Írország, valamint Észak-Írország között, a gyakorlatban a vámhatár Nagy-Britannia és az Ír-sziget között (gyakorlatilag az Ír-tengeren) húzódik majd, az árukat pedig az észak-írországi "belépési pontokon" fogják ellenőrizni.
  • Az árukat érintő szabályozás tekintetében Észak-Írország alapvetően az uniós, nem pedig a brit szabályozáshoz fog igazodni. Ezáltal egy, az egész Ír-szigetre kiterjedő szabályozási zóna jön létre. Ez feleslegessé teszi az ellenőrzéseket az ír-északír határon, ugyanakkor szükségessé teszi azokat Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.
  • A szabályozás betartását brit tisztviselők felügyelik majd a „belépési pontokon”. Ugyanakkor az EU-nak is joga van saját tisztviselőket küldeni a helyszínre, akik felülbírálhatják brit kollégáikat.
  • Az uniós áfa-szabályozás érvényes marad Észak-Írországban, de csak az áruk, nem pedig a szolgáltatások esetében. Észak-Írországnak lehetősége lesz arra, hogy az Egyesült Királyság többi részétől eltérő áfa-szintet vezessen be.

Aggódnak az unionisták

A Financial Times (FT) szerint az északír unionisták úgy vélik, hogy a megállapodással határ jön létre az Ír-tengeren, és az alku akár Észak-Írország és Írország egyesüléséhez is vezethet.

Ez volt a fő oka annak, hogy a brit konzervatív kormányt korábban támogató Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselői ellenezték az egyezményt, márpedig nélkülük a kormánynak csak minimális esélye volt arra, hogy időben keresztül verje azt a parlament alsóházán.

A parlament végül megszavazta ugyan a megállapodás alapelveit, de a törvénybe iktatására kidolgozott feszes kormányzati menetrendet leszavazta, ezért az egyezség elfogadásának folyamata határozatlan időre megrekedt, a Brexit pedig tovább csúszik.

Az ír egység váróterme?

Steve Aiken, az Ulster Unionista Párt vezetője szerint a kilépési egyezmény sok lehetőséget nyitva hagy, a többi közt az egyesült Írországét is.

Ez az egyezmény az ír egység várótermébe zárta a régiót, ráadásul az ajtó kívülről be lett zárva

-  mondta ezzel párhuzamosan Jim Allister, a DUP-ból kivált Hagyományos Unionista Hang vezetője a brit gazdasági lapnak.

Észak-Írország rendőrfőnöke, Simon Byrne pedig arra figyelmeztetett, hogy az egyezmény miatt ismét tiltakozó akciókba kezdhetnek a Nagy-Britanniához lojális erők.

Nyugtatgat az ír kormányfő

Írország ugyanakkor azt állítja, hogy soha nem tekintett úgy a Brexitre, mint egy eszközre az egyesült Írország létrehozásához. Leo Varadkar ír kormányfő az egyezmény bejelentése után próbálta megnyugtatni az unionistákat: Észak-Írország alkotmányos státusza nem változik.

A királynő továbbra is királynő, a font továbbra is font marad, az emberek pedig továbbra is a Királyi Posta piros ládáiban adhatják fel leveleiket. Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság része lesz

- idézte Varadkart az Irish Times. Az ír miniszterelnök arra is utalt, hogy Észak-Írország már eddig is számos tekintetben különbözött az Egyesült Királyság többi részétől, például saját jog- és iskolarendszere van.

Népszavazással lehet egyesülés

Alex Kane, az ulsteri unionisták korábbi kommunikációs vezetője kiemelte: Észak-Írország csak abban az esetben válhat ki az Egyesült Királyságból, ha a lakosság többsége ezt támogatja.

Nem hiszem, hogy bármilyen szempontból is közelebb lennénk ehhez a ponthoz.

Kane az 1998-ben kötött Nagypénteki egyezményre utalt, amely szerint az egyesült Írország csak akkor jöhet létre, ha azt az ír és az északír lakosság referendumokon egyaránt megszavazza.

Bár az ír republikánus párt, a Sinn Féin már sürgette az ír kormányfőt, hogy dolgozzon ki terveket az egységre és a népszavazásra, Varadkar ezt elutasította. Mint mondta, mindez csak rontana a helyzeten.

Kik vannak többen?

Az ír kormány szerint jelenleg amúgy sem reális, hogy egy esetleges referendumon az északírek többsége az egyesülésre szavazzon. Egy, az FT által idézett múlt havi felmérés szerint ugyanakkor 51 százalékuk már támogatná az egyesült Írország létrejöttét.

1973-ban már tartottak egy népszavazást Észak-Írország státusáról. Akkor a résztvevők elsöprő többsége, 99 százaléka arra voksolt, hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része. Igaz, a részvételi arány mindössze 59 százalék volt, a katolikusok ugyanis nagyrészt bojkottálták a választást.

Bár a „katolikus nacionalisták” továbbra is kisebbségben vannak Észak-Írországban, demográfiai súlyuk egyre nagyobb. Míg a protestáns, nagyrészt unionista lakosok aránya 53,1-ről 48,4 százalékra csökkent 2001 és 2011 között, addig a katolikusoké 43,8-ról 45,1-re nőtt. A 2017-es északír parlamenti választás pedig az első olyan választás volt, amelyen az unionista pártok már nem tudtak egyértelmű többséget szerezni.

Ezzel  együtt a „belgák” száma is egyre növekszik: az északírek fele már nem tartja magát sem unionistának, sem ír nacionalistának.

Nekünk jó a Johnson-alku A London és Brüsszel közötti megállapodás magyar szempontból pozitív, hiszen zéró vámokra törekszik, és nem akadályozza a kereskedelmet, mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója a Privátbankár.hu-nak. Ugyanakkor – fűzte hozzá – az egyezmény csak átmeneti, néhány éves időszakra vonatkozik;  a fő kérdés, hogy mi lesz ezután.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Friss
hírlevél