6p
Az északír unionisták szerint az új Brexit-megállapodás gyengíti a kötődést Nagy-Britanniához, és az egyesült Írország várótermébe zárja a régiót. Bár Észak-Írország alkotmányos státusza továbbra sem változik, népszavazások révén elvileg elérhető az ír egyesülés. Annak hívei már enyhe többségben vannak Észak-Írországban egy aktuális felmérés szerint.
Motoros az ír-északír határon az írországi Pettigónál. (EPA)

Északír félelmek szerint megbonthatja az Egyesült Királyság egységét és egy egyesült Írország létrejöttét is eredményezheti az a kilépési megállapodás, amelyet még október közepén kötött a Boris Johnson vezette brit kormány az Európai Bizottsággal.

Rossz előjelek

Az egyezmény ugyanis - mint arról beszámoltunk - több olyan pontot is tartalmaz, amely gyengíti  Észak-Írország helyét az EU-ból kilépő Egyesült Királyságon belül, miközben szoros viszonyban tartja az országot az EU-val és ezen belül Írországgal.

  • Habár jogilag vámhatár jön létre az EU-ban maradó Írország, valamint Észak-Írország között, a gyakorlatban a vámhatár Nagy-Britannia és az Ír-sziget között (gyakorlatilag az Ír-tengeren) húzódik majd, az árukat pedig az észak-írországi "belépési pontokon" fogják ellenőrizni.
  • Az árukat érintő szabályozás tekintetében Észak-Írország alapvetően az uniós, nem pedig a brit szabályozáshoz fog igazodni. Ezáltal egy, az egész Ír-szigetre kiterjedő szabályozási zóna jön létre. Ez feleslegessé teszi az ellenőrzéseket az ír-északír határon, ugyanakkor szükségessé teszi azokat Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.
  • A szabályozás betartását brit tisztviselők felügyelik majd a „belépési pontokon”. Ugyanakkor az EU-nak is joga van saját tisztviselőket küldeni a helyszínre, akik felülbírálhatják brit kollégáikat.
  • Az uniós áfa-szabályozás érvényes marad Észak-Írországban, de csak az áruk, nem pedig a szolgáltatások esetében. Észak-Írországnak lehetősége lesz arra, hogy az Egyesült Királyság többi részétől eltérő áfa-szintet vezessen be.

Aggódnak az unionisták

A Financial Times (FT) szerint az északír unionisták úgy vélik, hogy a megállapodással határ jön létre az Ír-tengeren, és az alku akár Észak-Írország és Írország egyesüléséhez is vezethet.

Ez volt a fő oka annak, hogy a brit konzervatív kormányt korábban támogató Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselői ellenezték az egyezményt, márpedig nélkülük a kormánynak csak minimális esélye volt arra, hogy időben keresztül verje azt a parlament alsóházán.

A parlament végül megszavazta ugyan a megállapodás alapelveit, de a törvénybe iktatására kidolgozott feszes kormányzati menetrendet leszavazta, ezért az egyezség elfogadásának folyamata határozatlan időre megrekedt, a Brexit pedig tovább csúszik.

Az ír egység váróterme?

Steve Aiken, az Ulster Unionista Párt vezetője szerint a kilépési egyezmény sok lehetőséget nyitva hagy, a többi közt az egyesült Írországét is.

Ez az egyezmény az ír egység várótermébe zárta a régiót, ráadásul az ajtó kívülről be lett zárva

-  mondta ezzel párhuzamosan Jim Allister, a DUP-ból kivált Hagyományos Unionista Hang vezetője a brit gazdasági lapnak.

Észak-Írország rendőrfőnöke, Simon Byrne pedig arra figyelmeztetett, hogy az egyezmény miatt ismét tiltakozó akciókba kezdhetnek a Nagy-Britanniához lojális erők.

Nyugtatgat az ír kormányfő

Írország ugyanakkor azt állítja, hogy soha nem tekintett úgy a Brexitre, mint egy eszközre az egyesült Írország létrehozásához. Leo Varadkar ír kormányfő az egyezmény bejelentése után próbálta megnyugtatni az unionistákat: Észak-Írország alkotmányos státusza nem változik.

A királynő továbbra is királynő, a font továbbra is font marad, az emberek pedig továbbra is a Királyi Posta piros ládáiban adhatják fel leveleiket. Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság része lesz

- idézte Varadkart az Irish Times. Az ír miniszterelnök arra is utalt, hogy Észak-Írország már eddig is számos tekintetben különbözött az Egyesült Királyság többi részétől, például saját jog- és iskolarendszere van.

Népszavazással lehet egyesülés

Alex Kane, az ulsteri unionisták korábbi kommunikációs vezetője kiemelte: Észak-Írország csak abban az esetben válhat ki az Egyesült Királyságból, ha a lakosság többsége ezt támogatja.

Nem hiszem, hogy bármilyen szempontból is közelebb lennénk ehhez a ponthoz.

Kane az 1998-ben kötött Nagypénteki egyezményre utalt, amely szerint az egyesült Írország csak akkor jöhet létre, ha azt az ír és az északír lakosság referendumokon egyaránt megszavazza.

Bár az ír republikánus párt, a Sinn Féin már sürgette az ír kormányfőt, hogy dolgozzon ki terveket az egységre és a népszavazásra, Varadkar ezt elutasította. Mint mondta, mindez csak rontana a helyzeten.

Kik vannak többen?

Az ír kormány szerint jelenleg amúgy sem reális, hogy egy esetleges referendumon az északírek többsége az egyesülésre szavazzon. Egy, az FT által idézett múlt havi felmérés szerint ugyanakkor 51 százalékuk már támogatná az egyesült Írország létrejöttét.

1973-ban már tartottak egy népszavazást Észak-Írország státusáról. Akkor a résztvevők elsöprő többsége, 99 százaléka arra voksolt, hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része. Igaz, a részvételi arány mindössze 59 százalék volt, a katolikusok ugyanis nagyrészt bojkottálták a választást.

Bár a „katolikus nacionalisták” továbbra is kisebbségben vannak Észak-Írországban, demográfiai súlyuk egyre nagyobb. Míg a protestáns, nagyrészt unionista lakosok aránya 53,1-ről 48,4 százalékra csökkent 2001 és 2011 között, addig a katolikusoké 43,8-ról 45,1-re nőtt. A 2017-es északír parlamenti választás pedig az első olyan választás volt, amelyen az unionista pártok már nem tudtak egyértelmű többséget szerezni.

Ezzel  együtt a „belgák” száma is egyre növekszik: az északírek fele már nem tartja magát sem unionistának, sem ír nacionalistának.

Nekünk jó a Johnson-alku A London és Brüsszel közötti megállapodás magyar szempontból pozitív, hiszen zéró vámokra törekszik, és nem akadályozza a kereskedelmet, mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója a Privátbankár.hu-nak. Ugyanakkor – fűzte hozzá – az egyezmény csak átmeneti, néhány éves időszakra vonatkozik;  a fő kérdés, hogy mi lesz ezután.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG