3p
Elemzők szerint kedvezőek a tavalyi költségvetési adatok.

Kedvezőnek tartják a frissen közölt számokat a tavalyi büdzséről az MTI által megkérdezett elemzők, akik ugyanakkor megosztottak abban, kell-e számítani költségvetési kiigazításokra az idén a választások után.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a várakozásoknál kedvezőbb, 929,2 milliárd forint lesz a 2013. évi büdzsé hiánya, mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb a költségvetési törvényben szereplő deficitnél, így a GDP-arányos hiány legfeljebb 2,7 százalék, kedvező esetben akár 2,3 százalék is lehet. Jelezte, hogy még két tételről - az önkormányzati alrendszer pénzforgalmi egyenlegéről és a takarékszövetkezeti integrációs szervezetnek juttatott vagyoni hozzájárulás elszámolásáról - nincs döntés.

Suppan nem számít megszorításokra

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint nagyon biztatóak a tavalyi költségvetési számok, amelyekre az október-novemberi kedvező államháztartási adatok után valamennyire számítani is lehetett. Úgy vélekedett, hogy a Varga Mihály által említett legfeljebb 2,7 százalékos hiány reális, de 2,3 százalékos deficit is elképzelhető, többek között azért, mert az önkormányzatok is többlettel zárhattak tavaly.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ugyancsak pénteken közzétett adatai szerint a tavalyi első három negyedévben a kormányzati szektor hiánya 555,6 milliárd forint volt, a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százaléka, így Suppan Gergely szerint a tavalyi utolsó negyedévben is 2,5 százalék körül alakulhatott a deficit.

Az elemző elmondta: a piac egyelőre nem értékelte a Varga Mihály által bejelentetteket, ami ugyanakkor indokolt lenne, bár a nagybefektetők várhatóan csak január 6-tól kezdik allokálni portfólióikat. Suppan Gergely kiemelte, hogy a tavalyi jó számoknak köszönhetően az idei év kedvező bázison indul, nem kell attól félni, hogy "elcsúszik" a költségvetés, ezért - egyes elemzői várakozásokkal szemben - álláspontja szerint a választások után sem kell kiigazításokra számítani.

Nem lenne szokatlan a korrekció

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank makroelemzője is kiemelte, hogy a kifejezetten kedvező novemberi államháztartási adat is jó tendenciákról árulkodott, és előrevetítette a most közölt jó adatokat.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az eredetileg 2013-ra elfogadott költségvetési hiánycélt év közben megemelték tavaly, így ahhoz viszonyítva magasabb lett az éves hiány. Keszeg Ádám kifejtette: a végleges hiányszámot befolyásolja, hogy néhány nagyobb, 100 milliárd forint feletti tétel európai uniós módszertan szerinti elszámolása még bizonytalan. A szakértő szerint nemcsak a Varga Mihály által említett két tétel, hanem egyes vállalatfelvásárlások is a bizonytalan tételek közé sorolhatók, mivel egyes vélemények szerint ezek beleszámíthatnak az uniós módszertan szerinti hiányba.

A magyar kormány ugyanakkor úgy számol, hogy ezek nem növelik az uniós módszertan szerinti hiányt - fűzte hozzá Keszeg Ádám. Elmondta: idén kicsi a valószínűsége, hogy Magyarország visszakerüljön a túlzottdeficit-eljárás alá, ugyanakkor "elcsúszhat" a költségvetés, és korrekcióra lehet szükség év közben. Keszeg Ádám hozzáfűzte, hogy 2010-2013-ban is voltak év közben korrekciók, így egy ilyen lépés idén sem lenne szokatlan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG