BUX
35 148.51
-0.53%
-187.00
OTP
10 810.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 797.00
+0.17%
+3.00
RICHTER
6 480.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 3. 08:50

Ma voksolnak az Öt Csillag Mozgalom (M5S) regisztrált hívei arról, hogy kormánykoalícióra lépjenek-e a Demokrata Párttal (PD).

A felbomlott kormány: Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga vezetője. (Archív) (EPA/Riccardo Antimiani)

Az M5S közölte: regisztrált szavazóik reggel kilenc órától este hatig szavazhatnak.

Az igen voksok nyerhetnek

A párt internetes felületén, az úgynevezett Rousseau-oldalon a következő kérdésre kell választ adniuk:

Egyetért-e, hogy az M5S a PD-vel alkosson kormányt, Giuseppe Conte vezetésével?

Az M5S, amely mozgalomból lett párt, eddig minden jelentős kérdésben kikérte szavazóbázisának véleményét az interneten: tavaly májusban a Ligával alkotott kormány megszületése előtt is ezt tette.

A voksoláson több mint 115 ezer, legalább hat éve párttag M5S-szavazó vehet részt, ami töredék része annak a mintegy 11 millió olasznak, aki a tavalyi parlamenti választásokon az M5S-re adta szavazatát.

Az igen-szavazatok többsége elemzők szerint nem kétséges, bár egyes elemzők szerint meglepetés is előfordulhat.

Amennyiben az M5S szavazói támogatják a koalíciókötést, Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt szerdán találkozik Sergio Mattarella államfővel, akinek megerősíti, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást, egyben bemutatja kormánya minisztereinek névsorát.

Az M5S és a PD egy hete egyeztet a közös kormányról, és értesülések szerint a tárgyalások még mindig nem zárultak le.

Megállapodást sürget Conte

Eközben Giuseppe Conte hétfőn este végleges megállapodásra szólította fel a két pártot. Közösségi oldalán közölt videóüzenetében, amelyet az M5S és PD szavazóihoz intézett, "egyedüli lehetőségnek" nevezte az új kormány megszületését.

Elmagyarázta, hogy az M5S tavaly azért fogott össze a Ligával, most pedig azért a PD-vel alakít kormányt, mivel azt ígérte választóinak, hogy

ha nem bírna többséggel, akkor is megvalósítja programját az erre rendelkezésre álló politikai erőkkel.

Sajtóértesülések szerint Conte szerda estig egyezteti a két párttal a közös kormányprogramot, amelyről a kormányt támogatni készülő baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) párttal is konzultált hétfő késő este.

Eltaktikázta magát Salvini

A jogászprofesszor Conte, aki nemrég még az M5S és Matteo Salvini Liga pártjának koalíciós kormányát vezette, augusztus 20-án jelentette be lemondását. Korábban az elmúlt hónapokban jelentősen megerősödött Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, Salvini pedig előrehozott választásokat sürgetett, amelyet pártja valószínűleg fölényesen nyert volna meg.

Az M5S és a Demokrata Párt azonban meglepetésre összefogott, és amennyiben valóban sikerül megállapodniuk a koalícióról, és azt szavazóik is jóváhagyják, akkor Salvini ellenzékbe szorul.

Az Öt Csillag Mozgalom születése: Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra.

Miért volt az elmúlt egy év egy hatalmas kísérlet Olaszország számára? Miért fogott össze az Öt Csillag és a Liga? Miért sikeres Salvini pártja? És mi köze ennek Orbán Viktorhoz? Videókommentárunk:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Három hónap koronavírus: 19,1 százalékos GDP-zuhanás a briteknél
MTI | 2020. július 14. 12:08
Március elejétől május végéig.
Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
hírlevél