BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
Öt Csillag Mozgalom
Makro / Külgazdaság Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot
Wéber Balázs | 2020. január 27. 14:33
A jelek szerint visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia-Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott kormánykoalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.
Makro / Külgazdaság Erejét vesztette, de nem vált vezetőt az olasz Öt Csillag
Privátbankár.hu | 2019. november 23. 17:30
Luigi Di Maiót erősítette meg az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikai vezetőjeként a párt alapítója, Beppe Grillo.
Makro / Külgazdaság Új néven folytatja az olasz jobboldal
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 15:38
Olaszok Koalíciójának nevezte el Matteo Salvini, a Liga elnöke az egységre lépett jobboldali és jobbközép pártok szövetségét. Közben megbomlott az egyensúly a balközép kormány pártjai között.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: új kormány lesz Olaszországban, Salvini ellenzékbe szorul
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 4. 09:40
Megszavazták a kormánykoalíciót az Öt Csillag párttagjai.
Makro / Külgazdaság Fontos szavazás lesz ma Olaszországban
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 3. 08:50
Ma voksolnak az Öt Csillag Mozgalom (M5S) regisztrált hívei arról, hogy kormánykoalícióra lépjenek-e a Demokrata Párttal (PD).
Makro / Külgazdaság A nap képe: az olasz pártvezér a párjára koncentrál a politika helyett
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 28. 09:55
Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi di Maio egy étteremben ebédelt barátnőjével.
Makro / Külgazdaság Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2019. augusztus 23. 20:00
A héten megbukott az Öt Csillag és a Liga koalíciója, Európa első elitellenes-populista kormánya, miután a Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni – története példaként szolgálhat olyan országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Minden szem Rómára szegeződik – nagyon felsült Salvini
Káncz Csaba | 2019. augusztus 21. 14:47
Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott. Most 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítést követel, miközben 23 milliárd eurós megszorításra lesz szükség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban
Wéber Balázs | 2019. augusztus 21. 12:45
Alig több mint egy évig húzta Európa első elitellenes-populista kormánya, az Öt Csillag és a Liga koalíciója. A két pártot a jelek szerint csak az establishment elutasítása kötötte össze, ami kevés volt a tartós kormányzáshoz. Most előrehozott választások jöhetnek – hacsak az Öt Csillag össze nem áll a régi politikai elit egyik jelképével, a Demokrata Párttal.
Makro / Külgazdaság Olasz válság: indul a vita a parlamentben
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 20. 15:50
Az olasz miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint Giuseppe Conte kormányfő beszédét a parlamenti pártok felszólalásai követik a római felsőházban kedd délután.
Makro / Külgazdaság Egy forradalom titkos története IV.: a hatalom vonzásában
Wéber Balázs | 2019. március 1. 06:10
Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a hagyományos politikai elitet. Sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a siker kulcsa, és hogyan irányított a háttérből egy utópista techguru. Most a cikksorozat negyedik, befejező részét közöljük.
Makro / Külgazdaság Egy forradalom titkos története III: a nagy Nyasgem Nap
Wéber Balázs | 2019. február 28. 06:10
Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a hagyományos politikai elitet. Sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a siker kulcsa, és hogyan irányított a háttérből egy utópista techguru. Most az ebből készült cikksorozat harmadik részét közöljük.
Makro / Külgazdaság Egy forradalom titkos története II: egy őrült zseni praktikái
Wéber Balázs | 2019. február 27. 06:10
Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a hagyományos politikai elitet. Sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a siker kulcsa, és hogyan irányított a háttérből egy utópista techguru. Most az ebből készült cikksorozatunk második részét közöljük.
Makro / Külgazdaság Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra
Wéber Balázs | 2019. február 26. 08:35
Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a politikai elitet. A protesztpárt sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin nemrég maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a siker kulcsa, és hogyan irányított a háttérből egy utópista techguru. A következő napokban a riport rövidített változatát közöljük több részben.
Makro / Külgazdaság Orbán olasz barátai a kormányzás helyett csak provokálnak
Káncz Csaba | 2019. február 13. 08:43
Az olasz populista kormányzat beleköt Párizsba és a jegybankba, csakhogy elterelje a figyelmet a gazdaság és a költségvetés állapotáról. A polgárok frusztrációja érthető, hiszen az elmúlt negyedszázadban nem nőtt az olasz egy főre jutó jövedelem.
Makro / Külgazdaság Örülhet a lázadó kormány – nem kapja meg az EU, amit akart?
Privátbankár.hu | 2018. december 30. 08:35
Egy éjszakába nyúló parlamenti vita után végül elfogadta az olasz törvényhozás Olaszország 2019-es költségvetését, s egyúttal bizalmat szavazott a jobboldali Liga és a populista 5 Csillag Mozgalom alkotta kormánynak. Az első változathoz képest ugyan egy kicsit finomítottak a tervezeten, de így is sokkal nagyobb deficittel számol, mint a korábbi olasz kormány költségvetése.
Makro / Külgazdaság Feleslegesen dühöng az EU: mindjárt bevezetik az általános alapjövedelmet
Kollár Dóri | 2018. november 3. 16:15
Magyarázkodnia kellett az olasz miniszterelnök-helyettesnek a koalíciós partner kijelentése miatt, Luigi Di Maio szavai szerint a kormány eltökélt szándéka, hogy betartsa a szegényeknek járó alapjövedelemről tett nagy kampányígéretet.
Makro / Külgazdaság Szélsőjobbra vált Olaszország - Berlusconi a választás legnagyobb vesztese?
Privátbankár.hu | 2018. március 5. 12:42
Még nincsenek hivatalos eredmények, de máris látszik, hogy elképzelhetetlen a koalíció nélküli folytatás.
Makro / Külgazdaság Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?
Káncz Csaba | 2017. április 24. 10:40
Leminősítés, megroppant bankrendszer és a politikai centrum megrendülése. Olaszország örvénybe került és legnépszerűbb politikai pártja valóban radikális gazdasági és külpolitikai kurzusváltást javasol. Hogyan érintené ez az ország NATO-tagságát?
Friss
hírlevél