3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott. Most 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítést követel, miközben 23 milliárd eurós megszorításra lesz szükség. Káncz Csaba jegyzete.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek, a Liga párt vezetőjének gratulálnak képviselőtársai a felszólalása után a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Sergio Mattarella olasz államfő ma kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő tegnap esti lemondása után. A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett. A Conte vezette kormány tavaly június elsején alakult meg, és 446 napig irányította Olaszországot. Ez volt - az olasz köztársaság 1946-os kikiáltása óta - a 65. olasz kormány.

Nyugodt a kötvénypiac

Még több részlet az olasz helyzetről itt: Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban>>>

A kötvénypiac Conte lemondását a politikai patthelyzet erősödéseként értékelte, melyet alapvetően pozitívan értékel, így az olasz hozamfelárak az elmúlt órákban 10 bázisponttal csökkentek. A Demokraták (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) most együtt akarja megakadályozni egy októberi előrehozott választások kiírását, mert álláspontjuk szerint ez a jövő évi költségvetés elfogadását veszélyeztetné. A PD még az elmúlt hetekben is „szélsőjobboldali mozgalomnak” bélyegezte a M5S-t, amely „veszélyt jelet a demokráciára és Európára”. A PD emellett Salvinit azzal vádolja, hogy túl közel került a putyini Oroszországhoz.

De most Salvini önmozgása összehozta a két ellenséget, hiszen az EU költségvetési irányelveinek megfeleléséhez 23 milliárd eurót kell spórolni a 2020-as büdzsében. A PD azzal vádolja Salvinit, hogy ezt a célt fel akarja áldozni, hiszen vissza akarja csinálni azt a nyugdíjcsökkentést, amelyet még a PD korábbi miniszterelnöke, Matteo Renzi vezetett be. Salvinit ez teljesen hidegen hagyja és tegnap már 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítő program bevezetését követelte.

Káncz Csaba

Már gúnyolódnak Salvinin a közösségi médiában

Márpedig Rómának bizony október 15-ig be kell nyújtani egy előzetest az Európai Bizottságnak a költségvetési törvényről. A törvény megalkotásához a parlament szükséges, de az előzeteshez elegendő lenne a kormányzat - viszont, ha nincs kormányzat, nem lesz meg ez az előzetes beadvány. Ráadásul az olasz kormány és az ország feje fölött Damoklész kardjaként lebeg az óriási mértékű deficit miatt elindított - de egy hónapja leállított - kötelezettségszegési eljárás. Salvini tehát valóban a tűzzel játszik.

Conte tegnap esti beszéde után a Liga váratlanul visszavonta a bizalmatlansági indítványát. Az olasz közösségi médiában azonnal gúnyosan kritizálni kezdték Salvinit azon bukott terve miatt, amely szerint egyedüli erős emberként akart kijönni a kormányválságból. Valóban, a Liga főnöke azt hitte, hogy már mindent megengedhet magának, ám a Parlament keresztbe feküdt, ami nagy szerencse Olaszország számára. Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG