Hirdetés

Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban

Wéber Balázs, 2019. augusztus 21., 12:45

Alig több mint egy évig húzta Európa első elitellenes-populista kormánya, az Öt Csillag és a Liga koalíciója. A két pártot a jelek szerint csak az establishment elutasítása kötötte össze, ami kevés volt a tartós kormányzáshoz. Most előrehozott választások jöhetnek – hacsak az Öt Csillag össze nem áll a régi politikai elit egyik jelképével, a Demokrata Párttal.

 Italian Deputies Premier Matteo Salvini (R) and Luigi Di Maio during a Question Time at the Chamber of Deputies, in Rome, Italy, 13 February 2019. EPA/FABIO FRUSTACI
Amikor még szent volt a béke: Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz parlamentben 2019. február 13-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Rendkívüli, ami itt történik. Még soha nem volt egy valóban populista kormány a modern kori történelemben. Szeretnék ennek a része lenni

– így örvendezett Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főtanácsadója, amikor 2018 júniusában a választásokat megnyerő Liga és a második helyezett Öt Csillag Mozgalom közösen alakított kormányt Olaszországban. Ezzel gyakorlatilag megvalósult Bannon álma, hiszen egy establishment-ellenes, a baloldali-jobboldali megosztottságon felülemelkedő koalíció került hatalmi pozícióba.

Hirdetés

Elitellenes kényszer-koalíció

Az új olasz kormány valójában már akkor egy fura szülemény volt, hiszen a Beppe Grillo humorista által alapított, baloldali-anarchista gyökerű, harsányan elitellenes Öt Csillag (sorozatunkat a párt történetéről itt olvashatják) fogott össze a jobboldali-populista-bevándorlásellenes Ligával, amely régebben maga is a politikai elit – például a negyedik Berlusconi-kormány – része volt. A kormány vezetője egy független jogászprofesszor, Giuseppe Conte lett.

A két párt tehát ideológiailag meglehetősen különböző platformokon állt, és inkább csak az EU-szkepticizmus, a hagyományos politikai elit elutasítása és az erre alapozott populizmus kötötte össze. Már akkor sejteni lehetett, hogy a koalíció nem feltétlenül fogja kitölteni idejét, és előbb-utóbb szétfeszíti majd az értékek és érdekek ellentéte.

Az Öt Csillag-Liga szövetség végül mindössze 14 hónapot tartott. Augusztus 9-én ugyanis a Liga bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Conte ellen – az apropót a Torino és Lyon közötti vasútvonal építésével kapcsolatos koalíciós ellentét adta, de ez csak az utolsó csepp volt a pohárban –, a miniszterelnök pedig tegnap a parlamenti vita során bejelentette lemondását.

Conte: felelőtlen lépés

A kormányfő felszólalásában élesen kritizálta a Liga vezetőjét, Matteo Salvini belügyminisztert, aki szerinte saját érdekei által vezérelve okozott politikai krízist. A Liga első embere ugyanis gyakorlatilag előrehozott választásokat akar kikényszeríteni, hogy kamatoztassa pártja egyre növekvő népszerűségét.

Felelőtlen dolog kormányválságot kezdeményezni. Ez személyes és pártérdekekről árulkodik

– mondta Conte.

Salvini: döntsön a nép

Salvini azt válaszolta: miközben pártját fasizmussal vádolják, valójában ez az egyetlen politikai erő, amely demokratikus választásokat szeretne.

Biztonságosabbá tettem Olaszországot az elmúlt egy évben. (...) Nem félek az olaszok ítéletétől

– jelentette ki a belügyminiszter alighanem arra utalva, hogy az elmúlt egy évben minimálisra csökkent az Olaszországban partra szálló bevándorlók és menedékkérők száma.

Bár Salvini pártja valóban fölényesen vezet a közvélemény-kutatások szerint – a Liga a szavazatok 35-38 százalékára számíthat, a balközép Demokrata Párt 20-23 százalékra, az Öt Csillag kevesebb mint tízre –, egyedül valószínűleg nem lenne képes kormányt alakítani.

Új szövetség alakul?

Ráadásul korántsem biztos, hogy előrehozott választásokra kerül sor. Sergio Mattarella olasz államfő ugyanis a napokban még egyeztet a pártok vezetőivel egy új kormány felállításáról.

Sajtóhírek szerint a Luigi di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom már tárgyal a Demokrata Párttal egy esetleges koalícióról. Ez szintén meglepetés lenne figyelembe véve azt, hogy az Öt Csillag korábban hevesen támadta az establishment részének tekintett pártot, di Maio pedig nemrég azt mondta, hogy senki sem akar egy asztalhoz ülni Renzivel. (Matteo Renzi volt miniszterelnök, a Demokrata Párt korábbi vezére a közelmúltban ismét visszatért a politika élvonalába – a szerk.) Mindemellett az is elképzelhető, hogy az államfő egy ideiglenes, szakértői kormány felállítását fogja javasolni.

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az biztos, hogy a nagy kísérlet véget ért – a politikai, ideológiai és érdekellentétek hamar felmorzsolták az elitellenes kényszer-koalíciót.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?