BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 27. 14:33

A jelek szerint visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia-Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott kormánykoalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.

Matteo Salvini, a Liga vezetője Lucia Borgonzonival, a jobboldali pártcsalád Emilia-Romagna-i jelöltjével Bolognában. EPA/GIORGIO BENVENUTI

Egyik szeme sír, a másik viszont alighanem nevet Matteo Salvininek, a jobboldali populista Liga vezérének, Orbán Viktor miniszterelnök egyik fő európai szövetségesének a hétvégi olaszországi tartományi választások után.

Egy ide, egy oda

Salvini egyrészt örülhet annak, hogy jobboldali szövetsége győzedelmeskedett a déli Calabria tartományban. A jobbközép Hajrá Olaszország jelöltje, a Liga által is támogatott Jole Santelli a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, és mintegy 25 százalékponttal megelőzte a függetlenként induló, de a baloldali Demokrata Párt által is támogatott Pippo Callipót. Ezzel a jobboldali pártkoalíció Calabriában leváltotta a baloldali vezetést.

Az északi Emilia-Romagnát viszont megtartotta a baloldal: jelöltjük, Stefano Bonaccini a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. A Liga jelöltje, Lucia Borgonzoni itt kevesebb mint 44 százalékot kapott. Itt ugyanakkor  a baloldali siker várható volt, hiszen Emilia-Romagna hagyományosan „vörös”-nek számít: a II. világháború vége óta a baloldal kormányozza ezt a tartományt.

Megfigyelők szerint a győzelemben nagy szerepet játszott az úgynevezett Hering-mozgalom, amely tavaly novemberben alakult a tartományban a többi közt azzal a céllal, hogy megállítsa Salvini pártját.

Kiütötték az Öt Csillagot

A választás nagy vesztese egyértelműen az Öt Csillag Mozgalom lett: Emilia-Romagnában a jelöltjük, Simone Benini a szavazatok mindössze 3,5 százalékát szerezte meg. Nem járt sokkal jobban az Öt Csillag Calabriában sem, ahol jelöltjükre, Francesco Aiellóra a választók mindössze 7,3 százaléka szavazott. Mindez megsemmisülésnek tekinthető ahhoz képest, hogy a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon a párt 33 százalékot kapott.

Az anarchista-baloldali gyökerű, Beppe Grillo által alapított mozgalom anno még azért jött létre, hogy „felrobbantsa” a kétpólusú politikai rendszert, és új alternatívát kínáljon a hagyományos pártoktól megcsömörlött választóknak. Ez azonban csak ideiglenesen sikerült: 2018-ban ugyan a párt kormányra került (és még kormányon is van), mára a jelek szerint elvesztette támogatóinak nagy részét.

(A párt felemelkedéséről szóló cikksorozatunkat itt olvashatják: Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra, korábbi kommentárunkat pedig alább tekinthetik meg.)

Vissza a kétpólushoz

Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt vezetője szerint a vasárnapi eredmények azt jelzik, hogy Olaszországban visszatérőben van a kétpólusú, baloldali-jobboldali rendszer.

Salvini vesztett, a kormány pedig erősebb lett

mondta Zingaretti, akinek pártja az Öt Csillaggal közösen kormányozza Olaszországot. Utalt ugyanakkor arra, hogy koalíciós partnerük megrendülése átrendeződéshez vezethet a kormányban.

Az Öt Csillagot egyébként még az ág is húzza, hiszen a múlt héten lemondott a vezetője. Luigi Di Maio szerint elérkezett az ideje, hogy a mozgalmat "újraalapítsák" és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Salvini sem szomorú

A vasárnapi eredmények láttán azért Matteo Salvini sem keseredett el. Ő azt hangsúlyozta, hogy mozgalma  még a baloldali Emilia-Romagnában is megvetette a lábát.

Hetven év óta most először volt verseny

– mondta a Liga vezére. Salvini pártja egyébként tavaly nyárig az Öt Csillaggal közösen kormányozta Olaszországot, ekkor azonban kilépett a kormányból.

Mint később kiderült, Salvini eltaktikázta magát, a kilépést ugyanis nem követték előrehozott választások, ahogy ő remélte. Ehelyett az Öt Csillag a korábban még ősellenségnek tekintett Demokrata Párttal lépett kormánykoalícióra, amit a választók a jelek szerint nem bocsátottak meg neki.

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél