BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. január 27. 14:33

A jelek szerint visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia-Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott kormánykoalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.

Matteo Salvini, a Liga vezetője Lucia Borgonzonival, a jobboldali pártcsalád Emilia-Romagna-i jelöltjével Bolognában. EPA/GIORGIO BENVENUTI

Egyik szeme sír, a másik viszont alighanem nevet Matteo Salvininek, a jobboldali populista Liga vezérének, Orbán Viktor miniszterelnök egyik fő európai szövetségesének a hétvégi olaszországi tartományi választások után.

Egy ide, egy oda

Salvini egyrészt örülhet annak, hogy jobboldali szövetsége győzedelmeskedett a déli Calabria tartományban. A jobbközép Hajrá Olaszország jelöltje, a Liga által is támogatott Jole Santelli a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, és mintegy 25 százalékponttal megelőzte a függetlenként induló, de a baloldali Demokrata Párt által is támogatott Pippo Callipót. Ezzel a jobboldali pártkoalíció Calabriában leváltotta a baloldali vezetést.

Az északi Emilia-Romagnát viszont megtartotta a baloldal: jelöltjük, Stefano Bonaccini a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. A Liga jelöltje, Lucia Borgonzoni itt kevesebb mint 44 százalékot kapott. Itt ugyanakkor  a baloldali siker várható volt, hiszen Emilia-Romagna hagyományosan „vörös”-nek számít: a II. világháború vége óta a baloldal kormányozza ezt a tartományt.

Megfigyelők szerint a győzelemben nagy szerepet játszott az úgynevezett Hering-mozgalom, amely tavaly novemberben alakult a tartományban a többi közt azzal a céllal, hogy megállítsa Salvini pártját.

Kiütötték az Öt Csillagot

A választás nagy vesztese egyértelműen az Öt Csillag Mozgalom lett: Emilia-Romagnában a jelöltjük, Simone Benini a szavazatok mindössze 3,5 százalékát szerezte meg. Nem járt sokkal jobban az Öt Csillag Calabriában sem, ahol jelöltjükre, Francesco Aiellóra a választók mindössze 7,3 százaléka szavazott. Mindez megsemmisülésnek tekinthető ahhoz képest, hogy a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon a párt 33 százalékot kapott.

Az anarchista-baloldali gyökerű, Beppe Grillo által alapított mozgalom anno még azért jött létre, hogy „felrobbantsa” a kétpólusú politikai rendszert, és új alternatívát kínáljon a hagyományos pártoktól megcsömörlött választóknak. Ez azonban csak ideiglenesen sikerült: 2018-ban ugyan a párt kormányra került (és még kormányon is van), mára a jelek szerint elvesztette támogatóinak nagy részét.

(A párt felemelkedéséről szóló cikksorozatunkat itt olvashatják: Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra, korábbi kommentárunkat pedig alább tekinthetik meg.)

Vissza a kétpólushoz

Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt vezetője szerint a vasárnapi eredmények azt jelzik, hogy Olaszországban visszatérőben van a kétpólusú, baloldali-jobboldali rendszer.

Salvini vesztett, a kormány pedig erősebb lett

mondta Zingaretti, akinek pártja az Öt Csillaggal közösen kormányozza Olaszországot. Utalt ugyanakkor arra, hogy koalíciós partnerük megrendülése átrendeződéshez vezethet a kormányban.

Az Öt Csillagot egyébként még az ág is húzza, hiszen a múlt héten lemondott a vezetője. Luigi Di Maio szerint elérkezett az ideje, hogy a mozgalmat "újraalapítsák" és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Salvini sem szomorú

A vasárnapi eredmények láttán azért Matteo Salvini sem keseredett el. Ő azt hangsúlyozta, hogy mozgalma  még a baloldali Emilia-Romagnában is megvetette a lábát.

Hetven év óta most először volt verseny

– mondta a Liga vezére. Salvini pártja egyébként tavaly nyárig az Öt Csillaggal közösen kormányozta Olaszországot, ekkor azonban kilépett a kormányból.

Mint később kiderült, Salvini eltaktikázta magát, a kilépést ugyanis nem követték előrehozott választások, ahogy ő remélte. Ehelyett az Öt Csillag a korábban még ősellenségnek tekintett Demokrata Párttal lépett kormánykoalícióra, amit a választók a jelek szerint nem bocsátottak meg neki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél