BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. február 28. 06:10

Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a hagyományos politikai elitet. Sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a siker kulcsa, és hogyan irányított a háttérből egy utópista techguru. Most az ebből készült cikksorozat harmadik részét közöljük.

A frontember: Beppe Grillo a Nyasgem Napon Bolognában. Forrás: La Stampa

(Az első rész itt, a második pedig itt érhető el.)

Beppe Grillo, Olaszország leghíresebb vándorszínész-humoristája hozzá volt szokva a túlbuzgó rajongókhoz, de senki sem gyakorolt rá olyan hatást, mint Gianroberto Casaleggio.

Az első találkozás

A tech guru 2004-ben, egy áprilisi éjjelen jelent meg az öltözőjében egy fellépése után Livornóban, és internetes vállalkozóként mutatkozott be neki. Vad, ősz hajkoronája, John Lennon szemüvege és személyiségének csendes ereje azonban inkább egy gonosz géniuszra emlékeztette Grillót.

A humorista szerint Casaleggio olyan dolgokról kezdett beszélni, mint az internetes közvetítés, a direkt demokrácia, a chatbotok, a wikipédia, a downshifting (egy jól fizető, de lelketlen állás feladása egy értelmesebb, nagyobb kielégülést nyújtó munkáért), a használhatóság, a digitális interakció, a közösségi hálók, a Reed-törvény (a hálózatok haszna exponenciálisan növekszik azok nagyságával), az intranetek és a copyleft (a felhasználás szabadságának garantálása).

Grillo – aki korábban még technofób volt, és kalapáccsal verte szét a számítógépeket a színpadon – Assisi Szent Ferenchez hasonlította Casaleggiót azzal a különbséggel, hogy ő nem farkasokhoz és madarakhoz, hanem az internethez beszélt.

„Teljesen nyilvánvaló volt, hogy őrült”.

Őrültségét azonban jó cél szolgálatába állította. Egy olyan jövőt vizionált, amelyben a cégek demokratikusan működnek, a politikai hatalom pedig visszaszáll az egyénre.

A találkozó után Casaleggio felajánlotta Grillónak, hogy készít neki egy blogot. Gyakorlatilag új elérést kínált a közönségéhez, amellyel addig csak a turnékon találkozott. Azt ígérte, hogy az oldal egyike lesz a világ három top blogjának. Így kezdődött a partnerség, amely átalakította az olasz politikát.

A Grillo-blog

Kilenc hónappal azután, hogy Casaleggio megjelent Grillo öltözőjében, elindult a beppegrillo.it. A blog kezdetben napi egy-két cikket közölt a turnédátumok mellett, és látszatra nem sokban különbözött más rajongói oldalaktól. Az oldal egyik funkciója azonban jelezte, hogy itt jóval többről van szó:

„Beppe Grillo blogja nyitott tér, amely a rendelkezésedre áll. Haszna a hozzájárulásodtól függ. Emiatt te vagy az egyetlen valós személy, aki felelős a tartalmáért és a sorsáért.”

Grillo első posztjai rövidek és ütősek voltak: „Van még értelme jobboldalról, baloldalról vagy centrumról beszélni?” "Nincs szükségünk vezetőre, felnőttek vagyunk!” Néhány hónapon belül a kommentelők száma több százra, majd több ezerre duzzadt.

Idővel a bejegyzések is részletesebbek, alaposabbak lettek, megjelentek bennük a videók, képek, karikatúrák. Video- és telefoninterjúk készültek olyan intellektuális nagyágyúkkal, mint Joseph Stiglitz közgazdász, Noam Chomsky nyelvész és politikai aktivista, valamint Dario Fo drámaíró. A blog helyet adott más szerzők cikkeinek és leveleinek is, és egyre inkább olyan lett, mint egy kulturális intézmény.

Megkapták, amit máshol nem

Az Öt Csillag későbbi prominens tagjait leginkább az vonzotta, hogy a blog alternatív információk forrása volt, és a Berlusconi dominálta média riválisává nőtte ki magát.

„Beppe blogján elolvashattam, amit mindig el akartam olvasni az újságokban, de soha nem találtam meg bennük. (...) Olyan politikai álláspontokat képviselt, amelyek számomra alapvetőnek tűntek, de amelyeket senki sem mert felvállalni”

- mondja Alessandro Di Battista, aki végzős egyetemistaként lett az oldal követője.

Grillo és Casaleggio politikai mozgósításra is használta az oldalt. A Tisztítsd meg a Parlamentet című kampányban például azt kezdeményezték, hogy az olvasók e-mailben tiltakozzanak a büntetett előéletű személyek politikai szerepvállalása ellen.

2005 júliusában elindították a Beppe Grillo barátai nevű csoportot a Meetupon (ez egy olyan hálózatépítő portál, amely a fizikai térben zajló találkozók szervezésére szolgál), hogy a virtuális vitát valódi változássá transzformálják. Rövid időn belül számos ilyen csoport alakult szerte az országban.

„Két hónapon belül csaknem 300 tagunk volt. Miután befejeztem a munkát, egyből mentem a találkozókra, a tüntetésekre. (...) Ez is politika volt, de a hagyományos intézményeken kívül”

- mondja Roberto Fico, aki egy nápolyi csoport tagja lett. Aktivitásuk nem maradt eredmény nélkül: 2006-ban részben az ő tiltakozásuk nyomán állítottak le egy helyi privatizációs projektet.

Tudom, hogy ki vagy

Az oldal saját blogok indítására is ösztönözte az olvasókat. Ennek a felhívásnak tett eleget Marco Canestrari is, aki 2006-ban egy eseményen találkozott a számára akkor még ismeretlen Casaleggióval.

„Tudom, hogy ki vagy. Követem a blogodat”

- mondta a tech guru, és nem sokkal később állást ajánlott neki az új internetes tanácsadó cégénél. Canestrari szerint Casaleggio nagyon okos, érdekes és izgalmas személyiség volt, aki történelmi könyveket, képregényeket és science fictiont (például Isaac Asimovot) olvasott, és állandóan a világhálóról és a jövőről beszélt.

A beppegrillo.it három év alatt a legnépszerűbb olasz internetes oldal és a világ tíz legolvasottabb blogjának egyike lett. Grillo azonban egyetlen szót sem írt – állítja Canestrari, akit akkor neveztek ki az oldal menedzserévé. Grillo és Casaleggio naponta többször egyeztetett a posztok tartalmáról, de a blogot valójában a tech guru írta.

2007-ben már több mint egymillió komment volt, amiket Casaleggio állítólag naphosszat olvasott. Úgy gondolta, hogy ezáltal beleláthat Olaszország lelkébe, és megtudhatja, hogy mit éreznek, gondolnak az emberek. És azt látta, hogy az emberek dühösek.

A harag napja

2007. június 14-én éjjel Grillo neve alatt közzétett egy posztot, amelyben – a V mint vérbosszú című futurisztikus thriller által inspirálva – meghirdette a Vaffanculo Dayt, azaz a Nyasgem Napot. Arra kérte az olvasókat, hogy három hónap múlva gyűljenek össze, és mutassanak be együtt a politikai elitnek.

„Csinálnunk kell valami nagyot. A harag egyre nagyobb, és ha nem tudjuk kiereszteni, akkor el fog halni”

- mondta Casaleggio egy másnap reggeli megbeszélésen. A Nyasgem Napot hivatalosan azért hívták életre, hogy aláírásokat gyűjtsenek, és elfogadtassanak a Parlamenttel egy törvényt a büntetett előéletű személyek kizárásáról a politikából. A valódi cél azonban az erődemonstráció volt. Meg akarták mutatni, hogy a mozgalom nem csak a virtuális térben létezik.

Canestrari éjt nappallá téve dolgozott, mobilizálta a Meetup-csoportokat, és Casaleggio is mozgósította minden kontaktját. Miközben a mainstream sajtó hallgatott, az internet megtelt lelkesedéssel.

2007. szeptember 8-án végül eljött a nagy nap. A fő helyszínen, Bolognában több mint 50 ezren gyűltek össze, kétszáz másik városban szintén tömegek lepték el a központot.

„Nem hittünk a szemünknek”

– emlékszik vissza Fico. Amikor Grillo fél 5 körül odalépett a mikrofonhoz, láthatóan meg volt rendülve. „Hú, mit tettünk?” – mondta hitetlenkedve. Majd belecsapott a húrokba, és torkaszakadtából üvöltve ostorozni kezdte a politikai elitet.

A Nyasgem Nap sikere elképesztő volt: kétmillió embert mozgósítottak és 350 ezer aláírást gyűjtöttek országszerte. Mindezt – írja a Wired – Casaleggio cége aprólékosan megtervezte. Az aláírásokat ugyan valóban a Meetup-csoportok gyűjtötték, de „minden mást mi szerveztünk”, mondja Canestrari.

„A frontember mindig Grillo volt. Ezt tudta és élvezte. De valójában soha nem hozott döntéseket.”

Új párt született

A siker láttán a Grillo barátai csoportok tervezgetni kezdték, hogy elindulnak a helyhatósági választásokon. Már néhány képviselői hely is elég ahhoz – gondolták –, hogy a mozgalom „ellenkultúrája” beszivárogjon a városi és regionális döntéshozó szervekbe. Canestrari eközben egy olyan portálon dolgozott, amely „egyesítette” a Meetup-csoportokat.

Ezzel párhuzamosan Casaleggio elkezdte politikai formába önteni a mozgalmat, és felállított néhány szabályt. Jelöltjeiknek büntetlen előéletűeknek kellett lenniük, korábban nem indulhattak választáson más párt színeiben, győzelmük esetén pedig maximum két ciklust vállalhattak. Amatőröket akartak, nem pedig karrieristákat. Grillo eleve kiesett a rostán, mivel 1981-ben emberölés miatt elítélték egy tragikus autóbaleset után.

Habár a Grillo barátai csoport kezdetben a voksok alig egy-két százalékát szerezte meg a helyhatósági választásokon, ez még korántsem jelentette a mozgalom végét. Miközben a gazdasági válság kezdett beszivárogni Olaszországba, 2009. október negyedikén, egy zsúfolásig telt milánói színházban hivatalosan is megszületett az Öt Csillag Mozgalom.

„A színpadon Grillo azt mondta: azért alapítanak pártot, mert senki sem hallgatta meg őket.”

Bár az új párt a következő helyhatósági választásokon sem teljesített túl jól, a 2013-as parlamenti választáson végül berobbant az országos politikába. A szavazatok 25 százalékát szerezte meg, és 163 „szűz”, kvázi nulla politikai tapasztalattal rendelkező képviselőt delegált a Parlamentbe. A neheze még csak most jött.

- Negyedik rész: A hatalom vonzásában

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél