4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma délután három órakor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzásának végére. Elemzők szerint azonban még meglepetés is bekövetkezhet.
Sergio Mattarella olasz elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. EPA/CHIGI PALACE PRESS OFFICE/FILIPPO ATTILI

A gyakori kormányválsághoz szokott olaszországi elemzők és a sajtó is csak találgatni tudja a lehetséges forgatókönyveket.

Bizalmatlansági szavazás

Giuseppe Conte felszólalása a szenátusban a Liga augusztus 9-i indítványára válaszol, amellyel az eddigi kormánypárt bizalmatlansági szavazást kezdeményezett. Valójában ennek napirendre tűzését a Liga azóta nem szorgalmazta, ezért Giuseppe Conte beszédét nem fogja feltétlenül bizalmi szavazás követni, hacsak a kormányfő ezt nem kéri.

Az olasz politikai gyakorlat szerint a kormányfő a parlamentből az államfőhöz járul majd - a római felsőháztól nem messzi Quirinale elnöki palotába -, és benyújtja lemondását.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, Sergio Mattarella államfő szerdától a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál: egymás után fogadja őket a legkisebb politikai formációtól a legnagyobbig. Az egyeztetéssel felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. A második esetben az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg.

Véget érhet az Öt Csillag-Liga kormányzás

Hacsak az utolsó pillanatban nem történik újabb fordulat, a tavaly június elsején megszületett M5S-Liga kormány a keddi napon véget ér. Tehát Giuseppe Conte szerdán már nem járul a képviselőház elé, és elmarad az augusztus 22-re kitűzött szavazás is az olasz parlament létszámcsökkentéséről.

Amikor Matteo Salvini, a Liga vezetője tíz nappal ezelőtt bejelentette a bizalmatlansági indítványt, az előre hozott választások tűntek valószínűnek, de az utóbbi napokban felerősödött az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányának lehetősége. Ezt a PD-főtitkár, Nicola Zingaretti kezdetben kizárta, később viszont a PD-nek a korábbi főtitkár és miniszterelnök, Matteo Renzi vezette szárnya kerekedett felül, amely inkább az M5S-t választaná, mint az előrehozott választást.

A jelenlegi felmérések az M5S-nek 10 százalékos támogatottságot sem, a PD-nek viszont 20 százalék feletti eredményt jeleznek, mégis a két párt együtt a parlament felső- és alsóházában is többséggel bírna a 2018-as parlamenti választásokon kapott mandátumokkal.

Nicola Zingaretti hétfői kijelentése szerint a PD "erős, a következő négy évig tartó" kormányt akar, ami azt jelenti, hogy szigorú feltételekhez köti az M5S-szel való kormányzást.

Jön az Ursula-kormány?

Az M5S-PD házasságát szorgalmazta Romano Prodi volt olasz balközép kormányfő is, aki úgynevezett "garanciakormány" felállítását javasolta az ország működésének biztosítására. Prodi nevet is adott az új formációnak: Ursula-kormánynak nevezte el Ursula von der Leyenről, az Európai Bizottság új elnökéről, ami Prodi szerint a római kormány Brüsszel iránti elkötelezettségét bizonyítaná.

A felmérésekben jelenleg 36 százalék fölött álló Liga nem bír többséggel a római parlamentben, mivel mandátumai számát a tavalyi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalék határozza meg.

Elemzők szerint ugyanakkor meglepetés is várható, ha a Liga az utolsó pillanatban "visszatáncol", és minden ellentét dacára az M5S és a Liga mégis ismét közeledik egymáshoz, vagy ha bukik a kormány, de az M5S és a PD mégsem tud megállapodni.

Az olaszországi politikai helyzet a tavaly márciusi parlamenti választások utánit idézi, amikor az M5S, a PD és a Liga közti politikai küzdelem 88 napig tartott. Most azonban sokkal gyorsabban kell megoldást találni az őszi költségvetési időszak közeledtével. Augusztus 27-ig Rómának az Európai Bizottság olasz biztosjelöltjét is meg kell neveznie.

UPDATE: Este lemond az olasz kormányfő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG