4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bendarzsevszkij Anton szerint a robbantással magát is lábon lőtte volna Ukrajna, mivel hadserege részben Magyarországról kapja az üzemanyagot. Rácz András szerint a Pentagon eddig nem cáfolta a hírt, amely azt is jelzi, hogy „az ukrán vezetésnek tényleg eléggé elege lehet a magyar kormány politikájából.”

Bendarzsevszkij Anton szerint „álhír”, „kacsa” lehet a Washington Post híre, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra vezető Barátság kőolajvezeték felrobbantását javasolta februárban a magyar ipar tönkretétele érdekében.

"Saját magukat lőnék lábon" 

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorának tegnap esti adásában azt mondta: a háború elmúlt egy évében gyakorlatilag teljesen megsemmisült az ukrán kőolajfeldolgozó ipar, ezért Ukrajna teljes egészében külföldi importra szorul. Elsősorban Lengyelországtól és Magyarországtól (a Moltól) kap üzemanyagot, amely abból a kőolajból készül, amely a Barátság kőolajvezetéken át érkezik ide.

A vezeték felrobbantásával tehát az ukránok „saját magukat lőnék lábon” és „ellehetetlenítenék a katonai mozgásokat”, mondta Bendarzsevszkij Anton arra utalva, hogy a Magyarországról szállított üzemanyagot az ukrán hadsereg is felhasználja.

Végezetül megjegyezte azt is, hogy az ukrán energetikai vállalat vezetője néhány hónapja köszönetet mondott Magyarországnak az Ukrajnának szállított üzemanyagért.

Mondta vagy nem mondta Zelenszkij?  Biztos válasz nincs. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Mondta vagy nem mondta Zelenszkij? Biztos válasz nincs. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Az amerikai lap által közölt hírről a posztszovjet térség egy másik szakértője, Rácz András is kifejtette véleményét a napokban. Közösségi oldalán  kiemelte: a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) eddig nem cáfolta a kiszivárgott információkat.

Elegük van a magyar kormányból? 

Ugyanakkor úgy véli, hogy „egy háborúban álló ország felső vezetésében néha egészen extrém tervek, elképzelések is megfogalmazódnak. Ebben nincs semmi rendkívüli, ez valószínűleg azóta így van, hogy az emberiség háborúzik. (...) Az, hogy február közepén egy elkeseredett, kimerült, túlhajtott Zelenszkij (ne feledjük, ekkor már egy éve háború van) dühében azt kiabálja az egyik miniszterének, hogy fel kellene robbantani a Barátság-olajvezetéket, önmagában még nem különösebben drámai fejlemény.”

Rácz András szerint az eset egyik tanulsága: „jól látszik, hogy az ukrán vezetésnek tényleg eléggé elege lehet a magyar kormány politikájából”.

Másrészt „azt eddig is sejtettük, hogy a Barátság-vezeték célpont lehet. Tavaly én magam is voltam olyan zártkörű megbeszélésen Budapesten, ahol ez a lehetőség komolyan felmerült, és jelentős energiaipari szereplők voltak jelen” – fogalmazott.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy „az, hogy a vezeték még mindig a helyén van és működik, azt mutatja, hogy az ukrán vezetésnek nem ment el az esze”. Ez összefügghet azzal, hogy „a Nyugatnak roppant erős befolyása van Ukrajnára”, igaz, ez változhat a jövőben. Negyedrészt az információ napvilágra kerülésével „megnyílt a lehetőség egy esetleges orosz hamis zászlós művelet előtt is”.

Végezetül kifejtette: „A történet talán legfontosabb tanulsága szerintem az, hogy érdemes volna felpörgetni a magyar diverzifikációs lépéseket, hogy csökkentsük a függést a Barátság kőolaj-vezetéktől.”

Mit mondott Zelenszkij?

A Washington Post által közölt cikk az úgynevezett Pentagon-iratokon alapszik, amelyekről itt írtunk. A lap által megszerzett dokumentum szerint Zelenszkij február közepén, Julija Svrydenko miniszterelnökhelyettessel folytatott tárgyalásán javasolta a kőolajvezeték felrobbantását, hogy lerombolja „Orbán Viktor iparát, amely nagyon függ az orosz olajtól.”

A lap megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy a hírszerzés értékelése szerint „Zelenszkij dühét fejezte ki Magyarország irányába és ezért túlzó, jelentéktelen fenyegetéseket fogalmazhatott meg.”

Anton Bendarzsevszkijjel egyébként nemrég interjút is készítettünk az ukrajnai háborúról:

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója és Rácz András lapunk Klasszis Klubjában is kielemezte a háborús helyzetet:

A Pentagon-iratokról pedig a hét videójában is beszéltünk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG