<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.

Ha a 2021-es havi nettó átlagbéreket nézzük, a keresetből vásárolható üzemanyag mennyisége a negyedik legkevesebb az Európai Unióban. Ha a minimálbérre vonatkoztatjuk, akkor még rosszabb a helyzet, csak Bulgáriát előzzük meg – számította ki laptársunk, az Mfor.

A lap azt követően kalkulálta ki a számokat, hogy a kormány döntése nyomán kedden éjszaka eltörölték az üzemanyagok hatósági árát, így aki eddig jogosult volt literenként 480 forintért tankolni, annak ez benzin esetében 33, dízel esetében 45 százalékos áremelkedést jelentett.

Laptársunk összehasonlította, egyes uniós tagországokban a 2021-es nettó havi átlagbér, illetve nettó havi minimálbérből mennyi üzemanyagot lehet vásárolni az adott ország üzemanyagárait figyelembe véve. Kiderült a havi 840 eurónak megfelelő átlagkeresetből most 551 liter benzin vagy 501 liter gázolaj lenne beszerezhető, ami Bulgária, Románia és Horvátország után a negyedik legalacsonyabb érték az EU-ban. A 133 ezer forintos (318 eurós) nettó minimálbér pedig 210 liter benzinre vagy 191 liter gázolajra elegendő. Ezzel pedig csak Bulgáriát tudjuk magunk mögé utasítani.

A lap kiemeli, Luxemburgban a legjobb a helyzet, ahol még a minimálbér is több mint 1200 liter üzemanyagra elegendő.

A V4-ek között is sereghajtó hazánk, mind Szlovákiában, mind Lengyelországban, mind Csehországban jóval nagyobb mennyiségben vásárolható üzemanyag akár a minimálbérből, akár az átlagfizetésből.

Ha van is üzemanyag, a magyarok akkor is keveset tudnak venni belőle a fizetésükből. Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Ha van is üzemanyag, a magyarok akkor is keveset tudnak venni belőle a fizetésükből. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

„Üzemanyag-paritáson” számítva Szlovákia mellett Lettország van hozzánk hasonló helyzetben, Németországban pedig az átlagfizetés csaknem háromszor annyi üzemanyagra elegendő, mint idehaza – áll az Mfor cikkében.

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG