<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapest minden lehetőségre nyitott az aggodalmak enyhítése végett – mondta Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Financial Times-nak.

Magyarország további engedményeket ajánlott fel Brüsszelnek, hogy megakadályozza a jogállamiság megsértése miatt az uniós források kilátásba helyezett csökkentését.

Navracsics Tibor Brüsszelben. Fotó: Facebook/Navracsics Tibor
Navracsics Tibor Brüsszelben. Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Financial Times-nak elmondta, hogy Magyarország a korrupcióellenes szerv létrehozásán túl további reformokra is kész a Brüsszellel a több milliárd eurós támogatás megőrzéséről folytatott tárgyalások részeként. A további jogszabályok között szerepel a közbeszerzések átláthatóságáról szóló törvény elfogadása már ebben a hónapban - mondta.

"Minden lehetőségre nyitottak vagyunk" - mondta Navracsics, a volt igazságügyi és külügyminiszter. "Tudunk tárgyalni."

"Úgy tűnik számunkra, hogy konszenzus van a korrupcióellenes hatóság koncepcióját illetően" - mondta, hozzátéve, hogy az új testület "az első bizonyíték" arra, hogy Budapest be akarja váltani ígéreteit.

Az EU-bizottság vasárnap ülésre készül, hogy megvitassa, hogyan tovább a magyarországi korrupciós vitában. A biztosok várhatóan azt javasolják majd az EU tanácsának, hogy az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer keretében tartsa vissza Budapesttől az uniós támogatásokat, ugyanakkor nyitva hagyják a kompromisszum lehetőségét - mondták a Financial Times-nak a terveket ismerő személyek.

Magyarország a jelenlegi, 2021-27-es uniós költségvetésben mintegy 22 milliárd euró kohéziós támogatásban részesül a bizottság szerint, és további 7 milliárd eurónyi támogatást és több milliárd eurós hitelt kíván felszabadítani a helyreállítási alapból.

Johannes Hahn költségvetési biztos júliusban egy belső dokumentumban azt javasolta, hogy a Magyarországnak szánt regionális források 70 százalékát a három uniós finanszírozási programból a jogállamiság megsértése miatt be kellene fagyasztani.

Bár a Budapest megbüntetésére vonatkozó ajánlás a régóta húzódó vita eszkalálódását jelentené, Orbán Viktor akár három hónapot is kaphat arra, hogy bizonyítsa, kész elegendő reformot végrehajtani a megszorítások kivédésére és az uniós gazdaságélénkítési alapból származó pénzek felszabadítására. Egyes tisztviselők elismerik, hogy Magyarország részéről láttak néhány pozitív lépést.

Az Európai Parlament képviselői nyomást gyakorolnak a Bizottságra, hogy tegyen lépéseket Magyarországgal szemben. Az uniós törvényhozók csütörtökön Strasbourgban szavaztak egy új jelentésről, amely Budapestet a demokratikus értékek további visszalépéséért bírálta, és az országot "a választási autokrácia hibrid rendszerének" bélyegezte.

Daniel Freund, a Zöldek német EP-képviselője arra figyelmeztetett, hogy Magyarország mindent megpróbál majd megtenni, hogy "kipipálja a jogállamiságot", abban a reményben, hogy az uniós miniszterek lezárják az eljárást Budapest ellen.

A bírák és ügyészek függetlenségével és a médiaszabadsággal kapcsolatos kérdésekre utalva Freund hozzátette: "Kételkedünk abban, hogy az elfogadott változtatások listája képes mindent helyrehozni, ami Magyarországon elromlott".

Navracsics szerint a két fél bizalomhiányát tekintve "teljesen érthető" lenne, ha a bizottság ellenőrzést és mérföldköveket követelne annak biztosítására, hogy Budapest tartsa magát a vállalásaihoz.

Szerinte az Európai Parlament jelentése azt mutatja, hogy "hiba volt", hogy Orbán Viktor Fidesz pártja 2019-ben kilépett a mainstream konzervatív Európai Néppártból. Nincs olyan jelentős politikai csoportosulás, amelyik hajlandó lenne "vállalni a magyar álláspontok képviseletét, akár szolidaritásból, akár önérdekből" - mondta.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarországnak sikerül novemberre megállapodnia Brüsszellel a Covid-19 utáni helyreállítási alapok felszabadításáról.

"Megfelelő kötelezettségvállalásokat tettünk, és azokat teljesíteni is fogjuk" - mondta. "Bízom benne, hogy meg tudjuk mutatni a (EU) tanácsban, hogy nem bűnöző állam vagyunk, hanem megbízható és lojális EU-tag".

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG