1p
A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióban tölti - jósolták londoni pénzügyi elemzők, jóllehet ez utóbbi vélekedés nem egyöntetű a City elemzői közösségében. A londoniak egyre nagyobb esélyt adnak Görögország bukására és arra, hogy több ország is kilép az eurózónából.

CEBR: Nagy-Britannia már tavaly recesszióba kerülhetett

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) befektetők számára összeállított prognózisa szerint a cég azzal számol, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - már a tavalyi utolsó negyedévben visszacsúszott a recesszióba. A ház közgazdászai az eddigi, 0,7 százalékos idei brit gazdasági növekedési előrejelzésükkel szemben már 0,4 százalékos éves GDP-visszaesést várnak, de ha az euróövezeti fejlemények "különösen kedvezőtlen irányt vesznek", a brit gazdaság teljesítménye a cég becslése szerint akár 1,1 százalékkal is eshet 2012-ben.

Az új prognózishoz fűzött részletes elemzésben a CEBR szakértői egyértelművé teszik, hogy a "különösen kedvezőtlen" fejlemények alatt az euró felbomlását értik, és e forgatókönyv megvalósulását "nagyon valószínűnek" tartják. A cég nem először ad hangot annak a véleményének, hogy az euróövezet jó eséllyel nem marad fenn jelenlegi formájában. A ház a világgazdaság idei évére összeállított korábbi előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos valószínűséget lát "legalább egy, de inkább több" tagország távozására az euróövezetből már 2012 végéig. A cég elemzői az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Capital Economics: Idén megszűnhet az euróövezet

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics 2012-re szóló előrejelzése szerint ha a politikai döntéshozók az idén nem állnak elő a régóta ígért, átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában". A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

Economist Intelligence Unit: 40 százalék az esélye az euróövezet szétesésének

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Ernst & Young: A brit gazdaság már recesszióban van, de nem lesz éves recesszió

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének friss negyedéves prognózisa szerint Nagy-Britannia technikai recesszióban van, és a brit gazdaság teljesítménye az idei második félévig stagnálni fog. A ház szerint ugyanakkor a második félévtől enyhülni kezd az infláció, és ez lendületet adhat a fogyasztásnak. Mindemellett az amerikai és "sok más" külföldi gazdaság ellenállóképessége, valamint a nagyvállalatok erőteljes pénzügyi helyzete alapján az ITEM Club nem számít súlyos, kettős mélypontú brit recesszióra - áll a cég hétfői előrejelzésében.

A ház az idei évre ezzel együtt is alig 0,25 százalékos GDP-növekedést vár Nagy-Britanniában, és azzal számol, hogy a munkanélküliek száma jövőre megközelíti a 3 milliót; ez 9,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelne meg. A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede a legmagasabb szinten van. A brit statisztikai hivatal legutóbbi, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót. Nagy-Britanniában 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget. A munkanélküliek aránya jelenleg 8,3 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
Makro / Külgazdaság Meglepetés a szigetországból
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:01
A vártnál jobban teljesített a brit gazdaság májusban.
Makro / Külgazdaság Leelőztük Romániát!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 09:57
Legalábbis az inflációban, annak éves szintje ugyanis júniusban 4,9 százalék lett, míg nálunk "csak" 3,7.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG