<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióban tölti - jósolták londoni pénzügyi elemzők, jóllehet ez utóbbi vélekedés nem egyöntetű a City elemzői közösségében. A londoniak egyre nagyobb esélyt adnak Görögország bukására és arra, hogy több ország is kilép az eurózónából.

CEBR: Nagy-Britannia már tavaly recesszióba kerülhetett

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) befektetők számára összeállított prognózisa szerint a cég azzal számol, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - már a tavalyi utolsó negyedévben visszacsúszott a recesszióba. A ház közgazdászai az eddigi, 0,7 százalékos idei brit gazdasági növekedési előrejelzésükkel szemben már 0,4 százalékos éves GDP-visszaesést várnak, de ha az euróövezeti fejlemények "különösen kedvezőtlen irányt vesznek", a brit gazdaság teljesítménye a cég becslése szerint akár 1,1 százalékkal is eshet 2012-ben.

Az új prognózishoz fűzött részletes elemzésben a CEBR szakértői egyértelművé teszik, hogy a "különösen kedvezőtlen" fejlemények alatt az euró felbomlását értik, és e forgatókönyv megvalósulását "nagyon valószínűnek" tartják. A cég nem először ad hangot annak a véleményének, hogy az euróövezet jó eséllyel nem marad fenn jelenlegi formájában. A ház a világgazdaság idei évére összeállított korábbi előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos valószínűséget lát "legalább egy, de inkább több" tagország távozására az euróövezetből már 2012 végéig. A cég elemzői az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Capital Economics: Idén megszűnhet az euróövezet

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics 2012-re szóló előrejelzése szerint ha a politikai döntéshozók az idén nem állnak elő a régóta ígért, átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában". A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

Economist Intelligence Unit: 40 százalék az esélye az euróövezet szétesésének

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Ernst & Young: A brit gazdaság már recesszióban van, de nem lesz éves recesszió

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének friss negyedéves prognózisa szerint Nagy-Britannia technikai recesszióban van, és a brit gazdaság teljesítménye az idei második félévig stagnálni fog. A ház szerint ugyanakkor a második félévtől enyhülni kezd az infláció, és ez lendületet adhat a fogyasztásnak. Mindemellett az amerikai és "sok más" külföldi gazdaság ellenállóképessége, valamint a nagyvállalatok erőteljes pénzügyi helyzete alapján az ITEM Club nem számít súlyos, kettős mélypontú brit recesszióra - áll a cég hétfői előrejelzésében.

A ház az idei évre ezzel együtt is alig 0,25 százalékos GDP-növekedést vár Nagy-Britanniában, és azzal számol, hogy a munkanélküliek száma jövőre megközelíti a 3 milliót; ez 9,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelne meg. A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede a legmagasabb szinten van. A brit statisztikai hivatal legutóbbi, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót. Nagy-Britanniában 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget. A munkanélküliek aránya jelenleg 8,3 százalék.

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG