TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magán egészségügyi szolgáltatók a PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. A Synlab tegnapi bejelentését követően rápillantottunk a többi cég honlapjára, mennyiért kínálják a PCR-teszteket?

Az első döbbenet után, amit Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése okozott a cégeknek, mindannyian tájékozódni próbáltak a témában. Mindeközben a magán egészségügyi szolgáltatókat, - akik szerepeltek a nyáron elkészített, számszerűsített PCR-teszteket összesítő táblázatunkban is -, arra kértük: kommentálják a hírt, illetve arra is kíváncsiak voltunk, ők milyen árat tartanának még elfogadhatónak. Akkor mindössze egy szolgáltató válaszolt kérdéseinkre, a Kardirex Egészségügyi Központ:

"Magánszolgáltatóként veszteséges tevékenységet nem kívánunk végezni. Az egynapos sebészeti ellátást igénybe vevő pácienseink részére továbbiakban is folyamatosan biztosítjuk a teszt lehetőségét. A Magyar Közlönyben történő megjelenést követően döntünk az esetleges további lépéseinkről."

Egyes magáncégek már felfüggesztették a PCR-tesztelést. Fotó: Pixabay Egyes magáncégek már felfüggesztették a PCR-tesztelést. Fotó: Pixabay

Nos, pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, ennek ellenére, a PCR-tesztet még mindig 40 000 forintért kínálják, ami természetesen lehet, hogy csak hanyagság miatt van még mindig ezen az áron fent.

Aki hasonlóképpen nem korrigálta honlapján még a PCR-teszt árát, vagy annak beszüntetését, az CMC Déli Klinika, az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is 35 000 forintra van beárazva. 

Ugyanakkor az általunk megnézett többi magán egészségügyi szolgáltató szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs  honlapján is a szolgáltatást.

Az általunk vizsgált szolgáltatók közül négyen azonban a felfüggesztés mellett döntöttek:

  • A PentaCore már múlt héten, szinte első fecskeként facebook-posztban közölte, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a PCR-teszteléseket a lakosság körében.
  • Az Affidea honlapján ez olvasható: "Értesítjük Önöket, hogy 2020. szeptember 21-én életbe lépett a Kormány 433/2020. (IX.18.) számú, a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról megnevezésű rendelete, ami alapján a SARS-Co V-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat és mintavételi díja maximalizálásra került. Sajnálatos módon a maximalizált ár mellett az Affidea Magyarország Kft. a lakossági PCR-szűrést átmenetileg nem tudja folytatni, így kizárólag a házhoz menő szolgáltatás elérhető nálunk." A házhoz kiszálló COVID-teszt 29 900 forint a cégnél.
  • A FirstMed szűkszavúan csak annyit közöl honlapján: felfüggesztették az PCR-tesztelést, az előre befizetett tesztek árát visszafizetik, és elnézést kérnek a kellemetlenségért.
  • A DermaMedical ezt közli látogatóival: "Klinikánkon munkatársaink és pácienseink egészségének megóvása, a magas szakmai színvonal és a szakma szabályainak is megfelelő professzionális és minőségi munka biztosítása elsődleges prioritást élvez, azonban ez a bevezetett hatósági áras PCER-teszt okán a továbbiakban nem biztosítható, ezért klinikánk a lakossági PCR-tesztelést 2020. szeptember 21-től határozatlan időre felfüggeszti."

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a szabadáras teszteken a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot kerestek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése volt. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél