TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nemsokára csak 19 500 forintért végezhetnek koronavírus-teszteket a magán egészségügyi cégek. Kérdés, hogy melyikük fog ezek után ilyen feltétellel energiát tenni a kiemelt fontosságú lakossági tesztelésbe. Itt az első fecske, amely az intézkedésnek köszönhetően bedobta a törölközőt.

A PentaCore Laboratórium Facebook-oldalán tájékoztatott arról a tegnapi napon határozatlan ideig felfüggeszti a lakossági mintavételezést a SARS-COV2 koronavírus PCR vizsgálatok tekintetében.

„Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re.”

Beszakadhat a koronavírus-teszt piaca. Fotó: Pixabay Beszakadhat a koronavírus-teszt piaca. Fotó: Pixabay

Mint a kommentekben írják, a magán egészségügyi szolgáltatók a magasabb árakat többek között az emberek biztonságát védő szigorú munkafeltételek miatt alakították ki, így viszont – szerepel a kommentárok között -, marad a tömeges állami mintavétel. 

Sok cég fog valószínűleg úgy dönteni, hogy inkább kiszáll, mint hogy 19 500 forintért kínálja a teszteket, emiatt jelentős számú mintavétel fog kiesni a sokat kritizált országos tesztelésből. Kicsi a valószínűsége, hogy az a réteg, aki eddig sem tudta megfizetni a 20-30 000 ezer forint közötti árat, az most a 19 500 forintért rohan megcsináltatni a tesztet. Így a tömegeknek továbbra is marad a háziorvos által kihívott mentő, amely - a kapacitásokhoz viszonyítva - jelentős számú igénybevétel miatt már csak 2-3 nap alatt ér ki.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeztek eddig, de ez a kapacitás eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.

A jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Megkerestük a lapunk által összeállított táblázatban szereplő magáncégeket, mit szólnak a kormány intézkedéséhez, tudják-e hatósági áron folytatni a teszteléseket, vagy inkább befejezik. Hárman közülük korrekten jelezték, hogy nem kívánják kommentálni a rendelkezést, míg a többség válaszra sem méltatta kérdéseinket. A Kardirex Egészségügyi Központ ezt írta válaszában: "Magánszolgáltatóként veszteséges tevékenységet nem kívánunk végezni. Az egynapos sebészeti ellátást igénybe vevő pácienseink részére továbbiakban is folyamatosan biztosítjuk a teszt lehetőségét. A Magyar Közlönyben történő megjelenést követően döntünk az esetleges további lépéseinkről".

A PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete akkorra ígért választ, ha írásban is megjelenik a rendelkezés, illetve a Swiss Clinic is ígért választ. Amint megérkeznek ezek, frissítjük cikkünket.

A Neumann Labs mindeközben karantén felszabadító tesztet kezdett el kínálni 19 500 forintért, ahogy írják: Koronavírus laboratóriumi PCR teszt azok számára, akik mentesülni kívánnak a karantén-kötelezettség alól. 

Mindemellett a koronavírus önmintavételes laboratóriumi tesztjének árát is leszállította 19 900 forintról 15 990 forintra. Ez az ár azonban csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából, ami azért kockázatos, mert ha ebben hibázik valaki, könnyen fals eredményt kaphat.

Rápillantottunk a magán egészségügyi szolgáltatók honlapjaira is, ott minden változatlan egyelőre,  mindenhol az eddigi, magasabb árakon kínálják továbbra is a koronavírus-teszteket.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár tegnap a hatósági árral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni – ebben azonban semmi új információ nincs, ez eddig is így történt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Útmutató az otthoni munkavégzés tökéletesítéséhez
Valkai Nikoletta | 2020. október 23. 16:20
Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a Magyarországon korábban csak korlátozottan népszerű otthoni munkavégzés hirtelen általánossá vált. A veszélyhelyzetben munkavállalók százezreinek kellett hozzászokniuk az új munkarendhez. De hogyan lehet a legtöbbet kihozni a home office-ból? 
Vállalat Éttermek, kocsmák italbeszerzéseire néz rá a GVH
MTI | 2020. október 22. 18:29
Egyes beszállítók kiszorítják a kisebb magyar cégeket. 
Vállalat Költséghatékony együtt gondolkodás - energetikai megoldások vállalkozásoknak
PR | 2020. október 22. 13:19
Csökkenthetők az energetikai kiadások, nem kell aggódni az üzemeltetés miatt és nem kell többé szerelőt keresni egy hirtelen fellépő hiba gyors elhárítására azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az E.ON integrált energetikai szolgáltatásait választják. Ők olyan jövőbemutató, innovatív megoldásokat is kaphatnak, amelyekkel kiszámíthatóbb, biztosabb alapokra helyezhetik vállalkozásuk működését.
Vállalat Jövőtervezés: a harmincasok negyede semmit sem tud félretenni
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 09:37
A járványhelyzet miatt megnőtt a biztonság és tervezhetőség iránti igény, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Európai összevetésben azonban még mindig jelentős a lemaradásunk nyugdíjmegtakarítások tekintetében. A MABISZ idei kampányában is a tudatos jövőtervezésre, az időben elkezdett megtakarítások fontosságára igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét.
Vállalat Nincs értékesebb márka az Apple-nél
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 15:34
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Vállalat 40 tonnás időzített bombák száguldoznak a magyar utakon
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:09
Súlyos károkat okoz az önköltségi ár alatti fuvarozás, áll a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége által kiadott közleményben. Az MLSZKSZ szerint nincs fedezet a műszaki kiadásokra, és 40 tonnás időzített bombák száguldoznak a magyar utakon.
Vállalat A valaha volt egyik legnagyobb változás jöhet a futballvilágban
Pásztor András | 2020. október 20. 18:39
A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol top klub távozhat a Premier League-ből.
Vállalat Új üzleti modellre tér át Magyarországon a GSK gyógyszeripari óriás
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 18:04
Teljesen átalakítja az európai piacait érintő üzleti modelljét a brit gyökerű GlaxoSmithKline (GSK) globális gyógyszeripari vállalat. A társaság 2021 januárjától új formában fog működni Magyarországon, de ez nem érinti a gödöllői üzemet, amihez a kormány majdnem kétmilliárd forintos támogatást adott – tudtuk meg az óriáscégtől.
Vállalat Zavartalan és sikeres fenntartó- és modellváltás a kecskeméti Neumann János Egyetemen
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 12:42
Új felállásban, zökkenőmentesen kezdte meg a 2020–21-es tanévet a kecskeméti Neumann János Egyetem: állami fenntartásúból államilag elismert, közhasznú magán felsőoktatási intézménnyé alakult át. Stratégiai fejlesztésea tudományterületek fúziójára épít, és egyre nagyobb szerepet szán a technológiának, az ökológiai gondolkodásnak, a hosszú távú fenntarthatóságnak, a helyi gazdaságnak és a szoftveriparnak. Neumann János Egyesült Államokban élő leánya, aki maga is tudós professzor, gratulált a kecskeméti campushoz.
Vállalat Tülekedés indult a rendkívül vonzó logisztikai piacon, magyar cégek is nyerni akarnak
Mester Nándor | 2020. október 19. 11:48
A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.
Friss
hírlevél