<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa egységesen elkötelezett a hatáskörébe tartozó hagyományos és nem hagyományos monetáris eszközök bevetése mellett. Ebbe a monetáris lazítás és a kötvényvásárlások is beletartoznak - hangsúlyozta Mario Draghi, az EKB elnöke a bank kamatdöntő ülése után.

Az EKB célja továbbra is a 2 százalék alatti, de azt közelítő inflációs szint elérése, és ennek keretében folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket a pénzpiacokon. Ha kell, gyorsan cselekszenek, minden eszközt bevetnek, ebben teljes egyetértés van a kormányzótanács tagjai közt.

Maradt az alapkamat

Az EKB nem változtatott az euróövezeti alapkamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az irányadó ráta 0,25 százalék maradt. Az EKB november elején szállította le az alapkamatot 0,50 százalékról a jelenlegi szintre.

Mario Draghi elmondta, a hagyományos és nem hagyományos monetáris eszközöket is használhatnak, beleértve a mennyiségi enyhítést (QE), azaz a kötvényvásárlásokat. Draghi szerint erről csütörtökön is részletes megbeszélést folytattak az ülésükön.

Akár negatív tartományba is vinnék

Az árstabilitás szempontjából Mario Draghi szerint fontos az euró árfolyama, de továbbra sincs célszámuk a pontos árfolyamra, mert ez nem tartozik az EKB feladatkörébe. Az EKB Draghi szerint hajlandó lenne negatív tartományba vinni az alapkamatot, de ezt kizárólag az euró árfolyama miatt sose, csak az inflációs célkitűzések miatt tennék.

Mario Draghi szerint a mérsékelt ütemű gazdasági növekedés az eurózónában a korábbi számításaik szerint folytatódik, és továbbra is hosszabb ideig tartó alacsony inflációs időszakot várnak.

Továbbra is magas a munkanélküliség

Az EKB elnöke szerint egyre erősebb a belföldi fogyasztás, javulnak a pénzpiaci körülmények és ezek a reálgazdaságban is éreztetik hatásukat. Az export növekedése várható, de a munkanélküliség továbbra is magas. Áprilisban kissé növekedhet az éves infláció, de 2014 hátralevő részében kevéssé változhat.

A termelői árak az eurózónában az elmúlt hónapokban csökkentek, de ez nem befolyásolja a kelleténél jobban az EKB döntéshozatalát. Mario Draghi szerint sikeres az EKB kommunikációs stratégiája, mert stabilak a befektetői kamatvárakozások, a nemzetközi piacokon tapasztalt korábbi bizonytalan időszakban se ingadoztak.

Az EKB elnöke szerint legnagyobb félelme, hogy a vártnál hosszabb lesz a gazdasági stagnálás és magasan marad a munkanélküliség. Draghi szerint minél tovább áll fenn egy probléma, annál nehezebb hagyományos eszközökkel orvosolni.

Beszólt az IMF-nek

A sajtótájékoztatóan Mario Draghi finoman kritizálta a Nemzetközi Valutaalapot (IMF). Draghi megfogalmazása szerint az IMF nagyon előzékeny volt mostanában, és többször is javaslatokat tett számukra, de az EKB kormányzótanácsának kissé mások az elképzelései. Mario Draghi szerint az IMF más monetáris intézményekkel szemben is lehetne ilyen bőkezű a segítségnyújtásban.

A forint erősödött

Átmeneti gyengülés után délután már erősödött a forint csütörtökön az euróval szemben: az eurót a kora reggeli 307,25 forint után délután négy órakor 306,87 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.Míg az euró kissé esett

Az euró a dollárral szemben gyengült kissé, jegyzése a kora reggeli 1,3756 dollárról 1,3725-re csökkent. Az EKB délután tett bejelentése az irányadó kamat tartásáról átmeneti erősödést hozott az eurónak, jegyzése akkor 1,3745 dollárról 1,3780 dollár közelébe emelkedett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos