BUX
36 204.44
+0.92%
+329.00
OTP
10 760.00
+3.76%
+390.00
MOL
1 953.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 725.00
-1.25%
-85.00
MTELEKOM
397.00
+1.15%
+4.00
 
2020. április 3. 20:58

Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.

A nemrég elfogadott, rendeleti kormányzást lehetővé tevő törvény alapján három rendelet jelent meg péntek este a Magyar Közlönyben. Az első a “veszélyhelyzet során egyes orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök beszerzésével összefüggő intézkedésekről” szól. A COVID-19 vírus elleni küzdelem elősegítése érdekében országos szintű orvostechnikai eszközigény, egyéni védőeszközök beszerzésénél a beszerzést lefolytató költségvetési szervet, állami tulajdonú gazdasági társaságot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) képviselőjének kell tekinteni. A kiadásokat az ÁEEK “közvetlen megfizetésével” egyenlítik ki.

A második rendelet a gyógyszerek igazgatási szolgáltatási díjával foglalkozik, különös tekintettel szintén a veszélyhelyzetre. A díj befizetését nem vizsgálják, ha tömeges megbetegedést okozó járvány kezeléséről van szó. Az Operatív Törzs feladatainak ellátásához a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere megismerheti és kezelheti a betegekre vonatkozó személyes adatokat.

Könnyítettek az alkoholbeszerzésen

Az egészségügyi szakképzésben, felsőoktatásban, szociális alapképzésben stb. részt vevő nagykorú diákokat “egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra” igénybe vehetik. A “biocid termék gyártásához szükséges alkohol” mint hatóanyag pedig bármely forrásból beszerezhető lesz.

Postaláda (Pixabay.com) Postaláda (Pixabay.com)

A harmadik rendelet a postai szolgáltatások veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályairól szól. A levélszekrény útján nem kézbesíthető küldeményeket a karanténként nyilvántartott címen a  postai szolgáltató nem kézbesíti, de a karanténnal nem érintett jogosult rendelkezésére tartja. Az őrzési idő leteltével pedig a kézbesíthetetlenségre vonatkozó szabályokat alkalmazza.

Másfél méterre távol marad a postás

A könyvelt postai küldeményeket az átvevőnek jogosultak “a személyes átadás mellőzésével” kézbesíteni. Az ajánlott levélküldeményt a levélszekrénybe helyezik, a kézbesítés tényét rögzítik, aláírást nem vesznek fel. A tértivevényes, illetve értéknyilvánítással feladott küldeményt, a hivatalos iratot és a csomagot továbbra is személyes kapcsolatfelvételt követően kézbesítik. De a postás a szükséges adatokat “lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartva egyezteti”, rögzíti, és aláírást az átvevőtől nem vesz fel.

A postaládába nem kézbesíthető küldeményeket a karanténra vonatkozó előírások megszűnését követően kísérlik meg kézbesíteni.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
hírlevél