TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem csak az országos, hanem 3200 település helyi költségvetése is a kukában landolt a koronavírus-járvány miatt. A helyi adóbevételek közül az idegenforgalmi adó tűnik el először, így kevesebb jut helyi beruházásokra is.

Idén 7-8 milliárd forint idegenforgalmi adót és 150-200 milliárd forint iparűzési adót bukhatnak el a helyi önkormányzatok a koronavírus-járvány miatt - így kalkulált lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Az önkormányzatok ezért is várják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mit jelent be április 7-én. Emlékezetes: a kormányfő azt ígérte, hogy Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét fogja bemutatni.

Bár leginkább mindenki arról beszél, hogy az egész központi költségvetést újra kell most számolni, arról kevesebb szó esik, hogy az ország 3200 településnek helyi költségvetése is a kukában landolt. Nem voltak valami hosszú életűek ezek a helyi költségvetések, hiszen Budapest február 26-án fogadta el a költségvetését, ami eleve 124 milliárd forintos hiányt tartalmazott, így aligha van értékelhető tartaléka a fővárosnak. Lapunk is írt rról, hogy Győrtől Debrecenig februárban fogadták el a helyi közgyűlések a 2020-as költségvetésüket, és valamennyire jellemző: egyik sem látta előre a járványt, így sehol nem terveztek akkora tartalékot, amihez most hozzá lehetne nyúlni. "A bevétel kiesést pótolni kell" - fogalmazott a TÖOSZ elnöke.

Nincsenek idegenek

Elsőként a turisztikai célpontok fogják megérezni, hogy kiürül a helyi kassza. Az összes szálloda bezárt, a világon senki nem utazik és utazhat sehova még hónapokig, így az idegenforgalmi adóból származó bevételek gyakorlatilag a nullára esnek vissza. Tavalyi adatok még nincsnek, de 2018-ban a KSH szerint 768 önkormányzat szedett be összesen közel 15 milliárd forint idegenforgalmi adót. Mivel a 2019-es év még jobban sikerült a hazai turizmusban, így feltételezhető, hogy tavaly már több mint 15 milliárd forint folyt be a helyi önkormányzatokhoz.

A turizmus fejlődését látva döntött éppen úgy számos település, hogy 2020-ban megemeli az idgenforgalmi adó mértékét: például Hévízen és Balatonfüreden is 530 forint lett éjszakánként. A legtöbb idegenforgalmi adót vonzó száz önkormányzat listáját a budapesti 5. és 7. kerület vezeti egyaránt egymilliárd forint feletti bevétellel, majd a 6. kerület, Hévíz és Hajdúszoboszló következik több mint fél milliárd forint feletti összeggel. Az idegenforglami adónál ráadásul dupla veszteség van: hiszen a rendszer szerint minden egyes helyi adóforinthoz a központi költségvetés is ad egy forintot. Tehát ha 100 millió forint folyik be helyben, akkor összesen 200 millió forinttal lehet tervezni.

Természetesen minden fillérnek meg volt a helye, így ha kevesebb az idegenforgalmi bevétel, akkor kevesebb lesz a beruházás, fejlesztés is. Hévízen a fürdőváros vonzerejét növelő beruházásokra jóval több mint egymilliárd forint juthatott volna 2020-ban. Zalakaros félmilliárd forintot jócskán meghaladó, Zamárdi pedig 400 millió forint körüli összeget fordíthatott volna a városimázst erősítő fejlesztésekre. Ezek töredéke fog csak megvalósulni. Egyelőre még nem is megtervezni az új költségvetéseket, hiszen nem tudni, meddig tart a járvány, mikor indul be újra a gazdaság és a turizmus.

Felezéssel számolnak

A héten tartottak képviselő-testületi ülést például Hajdúszoboszlón: a népszerű üdülőhelynek hatalmas csapás a turizmus leállása. Eredetileg azzal számoltak, hogy idén 520 millió forint bevételük lesz idegenforgalmi adóból. Egy új előterjesztés már csak 260 millió forinttal kalkulált. Hévízen május végéig 350 millió forinttal kevesebb adóbevétel lesz a járvány miatt. A járvány miatti kiesés jelentősen befolyásolni fogja a költségvetést Győrben is, város először lépett az országban: a polgármester úgy döntött, hogy április 1-től legalább augusztus 31-ig 0 forint lesz az idegenforgalmi adó. Itt évente 100-200 millió forint bevétele származik a városnak ebből az adóból. Az adőcsökkentés persze jól hangzik, de amúgy is 0 forint lenne a bevétel, hiszen minden hotel zárva van, így a 0 forintos adókedvezmény miatt senki nem fog vendégéjszakát tölteni Győrben. Azt sem lehet azonban kizárni, hogy Orbán Viktor gazdasági csomagjában az idegenforgalmi adó teljes eltörlése is szerepelni fog.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél