1p
A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs veszélyben az idei, 2,7 százalékos költségvetési hiánycél, annak ellenére, hogy az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és a szerencsejáték megadóztatása miatt várhatóan 180 milliárd forint kiesik az idei költségvetésből. Matolcsy György írásbeli kérdésre válaszolt.

Összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét, korszerűsítését - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Részletek>>>

A 2013. évi költségvetést jelentős tartalékokkal fogadta el a parlament, amelyek biztosítják az uniós módszertan szerinti GDP-arányos 2,7 százalékos hiánycél elérését. Az e-útdíj bevezetésének késlekedése sem növelné a hiányt, mert a bevételkiesést ellensúlyozná az alacsonyabb kiépítési költség - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A miniszter Tóth Csaba (MSZP) írásbeli kérdésre válaszolt szerdán, miután a szocialista képviselő azt vetette fel, hogy az idei költségvetésből 180 milliárd fog kiesni három tételből, ezek: az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és az online szerencsejáték megadóztatása.

Matolcsy György válaszában megismételte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) álláspontja szerint nincs veszélyben az e-útdíjból származó bevételek realizálása. (Ez a költségvetésben 75 milliárd forinttal szerepel a második félévben.) A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani. Amennyiben az e-útdíj rendszer kiépítés késlekedést szenvedne, az emiatti bevételkiesést jelentős részben ellensúlyozná a rendszer kiépítési költségeinek esetleges megtakarítása, és a nehéz-tehergépjárművektől származó matrica-díjbevételek második félévi többlete.

Tegnapelőtt este alaposan megtépázta a forint árfolyamát az a sajtóhír, amely ismét tudni vélte, hogy Matolcsy György lesz a jegybank elnöke, annak ellenére, hogy ez régóta téma a médiában és a piacon. Részletes írásunkat itt olvashatják>>>

A NAV által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendeletnél nem számol jelentős csúszással, és így jelentős bevételkieséssel a kormány - közölte a miniszter, reagálva a betervezett 95 milliárd forintos tétel esetleges elmaradására. Az online szerencsejátékokból származó 2013. évi várható adóbevétel tervezése során már ismert volt az elhúzódó jogalkotási folyamat játékadó bevételre gyakorolt lehetséges hatása - érvelt egy másik felvetésre a miniszter. Hozzáfűzte: a kormány az online szerencsejátékokat terhelő játékadó bevételre 2013 második felében számít.

Az NGM ma közli az államháztartás januári előzetes mérlegét. Részletek>>>

Matolcsy György nem tartja aggályosnak annak a közel 25 milliárd forintos bevételnek a teljesülését sem, amelyet a bürokrácia csökkentésétől várnak. Válaszában kifejti: a közszférában elrendelt takarékossági intézkedések (kötelező nyugdíjazás a központi költségvetési szervek egy részénél, illetve a bér és nyugdíj együtt folyósításának tilalma) költségvetési hatásának tervezésekor a kormány számításba vette egyes ágazatoknál az esetleges kivételek érvényesítésének lehetőségét. A várttól esetlegesen elmaradó megtakarítás jóval kisebb egyenlegrontást jelentene, hiszen a kevésbé csökkenő létszám miatt a költségvetés adóbevételei kedvezőbben alakulnának - írja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG