3p
Az amerikai alelnök szerint van még esély arra, hogy békés úton elérhető a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, Kína közreműködésével. Kína az egyetlen, aki korábban jó viszonyt tartott fenn Észak-Koreával, így feltehetően most is tud tárgyalni vele, és neki sem hiányzik egy háború a szomszédban.
Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Miután Észak-Korea egymás után több kísérleti atomrobbantást és rakétaindítást végzett, Donald Trump amerikai elnök ígéretet tett, hogy nem várja meg, amíg az ország képes lesz akár Kaliforniát is elérni rakétáival, ha máshogy nem megy, megelőző csapással is megakadályozza ezt. Addig viszont erőfeszítéseket tesznek, hogy megpróbálják Észak-Koreát rábírni a leszerelésre, és ebben az egyetlen reményük Kína, amely eddig szót értett az országgal.

Az északi szomszéd

Most Mike Pence alelnök azt mondta, hogy Kína eddigi erőfeszítései biztatóak, és egyetértés van abban Kína és az Egyesült Államok között, hogy veszélyt jelent a világra az észak-koreai atomfegyverkezés. Miután Kína szomszédos Észak-Koreával, egy esetleges háború számára is veszélyes lenne, hisz nem zárható ki, hogy Kim Dzsong Un bevetné atomfegyvereit, amennyiben működőképesek. A héten mindenesetre megfenyegette Amerikát, hogy nukleáris csapást mér rá, de Dél-Koreának és Japánnak is jutott a fenyegetésből.

Megismételt fenyegetés

Az észak-koreai külügyminisztérium pénteki megismételt fenyegetése a Reuters szerint így hangzik: Miután megfelelő nukleáris fegyverzettel rendelkezünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat az amerikai nukleáris fenyegetés ellen, a totális háborúra habozás nélkül totális háborúval válaszolunk, a nukleáris háborúra pedig a saját nukleáris csapásainkkal, és az Egyesült Államokkal vívott háborúból győztesen fogunk kikerülni.

Kubai minta

Hasonló fenyegetések már korábban is elhangzottak, mindazonáltal Amerikai és Japán is túl kockázatosnak tartja, ha eljut az észak-koreai rezsim arra a szintre, ahol fenyegetését be is tudja váltani, ezért bármi áron szeretnék ezt megakadályozni. A békés megoldást egyedül Kína tudná összehozni, feltehetően egy olyan javaslattal, hogy Észak-Korea feladja nukleáris programját, cserébe Kína garantálja, hogy senki nem támadja meg az országot. Hasonló megegyezés született 1962-ben a kubai rakétaválság megoldására is: a Szovjetunió elvitte atomfegyvereit, Amerika pedig garantálta, hogy nem rohanja le Kubát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG