<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírussal kapcsolatban az Operatív Törzs hét eleji tájékoztatóján felmerült, hogy a közeljövőben talán elérhetővé válik a magán egészségügyi szolgáltatóknál a teszt elvégzése. Az általunk megkérdezett magánszolgáltatók nem erősítették meg ezt a hírt.
Illusztráció. Fotó: MTI

Jelenleg 37 akkreditált állami laboratóriumban végeznek/végezhetnek koronavírus tesztet. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón elmondta, ha a helyzet mégis úgy hozná, magánlaboratóriumokat is bevonnak majd a tesztelésbe. Sokakban azonban eddig is felmerült már a kérdés, hogy miért nem lehet magánúton koronavírus tesztet végeztetni? Hiszen már a fertőzött idős férfi fia is szívesen megcsináltatta volna magánúton, miután saját kérésére a Dél-Pesti Centrumkórházban nem végezték el a tesztet.

A napi.hu szerint olyan megbízható gyorstesztek, amelyek pillanatok alatt kimutatnák, hogy valakiben már ott a vírus, egyelőre nincsenek (Gulyás Gergely szerint azért, mert ezek eremdénye nem száz százalékos), ezért lázmérőznek a határon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírust az úgynevezett valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálattal mutatják ki, mely a vírus RNS-ét jelzi a mintából. Jelenleg ezt egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, bár a legtöbb megyei kórház laborjában rutinszerűen végeznek PCR-vizsgálatokat. Jelenleg a kapacitásuk bőven elegendő, később azonban más akkreditált laborokat is bevonhatnak.

Kemenesi Gábor, a PTE virológusa szerint, ha találnak fertőzött személyt, nagyon gyorsan el kellene végezni a teszteket a vele szoros kontaktusba került személyeken, illetve az ezekkel az emberekkel szintén közeli kapcsolatban lévőkön. Ezek a laborvizsgálatok nem is kerülnek olyan sok pénzbe, állítólag a több vizsgálat együttesen 10 ezer forintos nagyságrend lehet.

Szlávik János infektológus főorvos hétfőn azt mondta: nemsokára magánlaborokban is kapható lesz a teszt, ahol pénzért bárki megvizsgáltathatja magát, de hivatalosnak továbbra is csak az NNK-ban készült vizsgálatot fogadják el. Megkérdeztük, illetve megnéztünk pár magán egészségügyi szolgáltatót, végeznek-e, vagy tervezik-e a koronavírus teszt bevezetését.

A Rózsakert Medical Center, a Pozitron Diagnosztikai Központ, az Istenhegyi Diagnosztikai Központ, a First Med ésa Doktor24 Cityzen Egészségközpont arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem végeznek korona vírus tesztet. Van, ahol saját laboratórium sem áll rendelkezésre. Azokban a rendelőikben egyébként, ahol nincs saját laboratórium, tehát a levett vért tovább kéne küldeniük a szerződésben álló labororoknak, csak bonyolítaná azt a helyzetet, ami a magánegészségügyi szolgáltatók szerint is az állam feladata. Hiszen ha pozitívnak bizonyulna bárki tesztje, akkor ők is csak a nemzetközi sztenderd szerint tudnának eljárni: mentőt kéne hívniuk és elküldeniük a Dél-Pesti Centrumkórházba a beteget. Pécsvári Tünde, Milánóban élő étteremtulajdonos, aki tegnap tudósította lapunkat a vörös zónában zajló életről, arról tájékoztatott minket, hogy Olaszországban hazánkhoz hasonlóan nincs magán korona vírus tesztre lehetőség, kizárólag az állami kórházakban, s ott sem mindenkinél, csak akinél indokoltnak látják. Ugyanakkor az Infostart.hu azt írja, Németországban ha bárki kap háziorvosi ajánlást, "drive-in" módszerrel leveszik tőle a mintát adott pontokon, és teszteredménye lesz 24 órán belül.

Az Affidea a honlapján fejti ki, hogy koronavírus teszt privát központjaikban nem állnak rendelkezésre, Magyarországon csak a kijelölt laboratóriumban végeznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet. A Duna Medical is a honlapján hívja fel a páciensek figyelmét,: tekintettel arra, hogy nincs lehetőségük a vírus izolálására vagy azonosítására, ezért akit utazásaik vagy lokalizációjuk miatt érinthet a betegség, jelentkezzen a Dél-Pesti Centrumkórházban. A Synlab szintén a honlapján hirdeti, hogy nem végez koronavírus tesztet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos