TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A koronavírussal kapcsolatban az Operatív Törzs hét eleji tájékoztatóján felmerült, hogy a közeljövőben talán elérhetővé válik a magán egészségügyi szolgáltatóknál a teszt elvégzése. Az általunk megkérdezett magánszolgáltatók nem erősítették meg ezt a hírt.
Illusztráció. Fotó: MTI

Jelenleg 37 akkreditált állami laboratóriumban végeznek/végezhetnek koronavírus tesztet. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón elmondta, ha a helyzet mégis úgy hozná, magánlaboratóriumokat is bevonnak majd a tesztelésbe. Sokakban azonban eddig is felmerült már a kérdés, hogy miért nem lehet magánúton koronavírus tesztet végeztetni? Hiszen már a fertőzött idős férfi fia is szívesen megcsináltatta volna magánúton, miután saját kérésére a Dél-Pesti Centrumkórházban nem végezték el a tesztet.

A napi.hu szerint olyan megbízható gyorstesztek, amelyek pillanatok alatt kimutatnák, hogy valakiben már ott a vírus, egyelőre nincsenek (Gulyás Gergely szerint azért, mert ezek eremdénye nem száz százalékos), ezért lázmérőznek a határon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírust az úgynevezett valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálattal mutatják ki, mely a vírus RNS-ét jelzi a mintából. Jelenleg ezt egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, bár a legtöbb megyei kórház laborjában rutinszerűen végeznek PCR-vizsgálatokat. Jelenleg a kapacitásuk bőven elegendő, később azonban más akkreditált laborokat is bevonhatnak.

Kemenesi Gábor, a PTE virológusa szerint, ha találnak fertőzött személyt, nagyon gyorsan el kellene végezni a teszteket a vele szoros kontaktusba került személyeken, illetve az ezekkel az emberekkel szintén közeli kapcsolatban lévőkön. Ezek a laborvizsgálatok nem is kerülnek olyan sok pénzbe, állítólag a több vizsgálat együttesen 10 ezer forintos nagyságrend lehet.

Szlávik János infektológus főorvos hétfőn azt mondta: nemsokára magánlaborokban is kapható lesz a teszt, ahol pénzért bárki megvizsgáltathatja magát, de hivatalosnak továbbra is csak az NNK-ban készült vizsgálatot fogadják el. Megkérdeztük, illetve megnéztünk pár magán egészségügyi szolgáltatót, végeznek-e, vagy tervezik-e a koronavírus teszt bevezetését.

A Rózsakert Medical Center, a Pozitron Diagnosztikai Központ, az Istenhegyi Diagnosztikai Központ, a First Med ésa Doktor24 Cityzen Egészségközpont arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem végeznek korona vírus tesztet. Van, ahol saját laboratórium sem áll rendelkezésre. Azokban a rendelőikben egyébként, ahol nincs saját laboratórium, tehát a levett vért tovább kéne küldeniük a szerződésben álló labororoknak, csak bonyolítaná azt a helyzetet, ami a magánegészségügyi szolgáltatók szerint is az állam feladata. Hiszen ha pozitívnak bizonyulna bárki tesztje, akkor ők is csak a nemzetközi sztenderd szerint tudnának eljárni: mentőt kéne hívniuk és elküldeniük a Dél-Pesti Centrumkórházba a beteget. Pécsvári Tünde, Milánóban élő étteremtulajdonos, aki tegnap tudósította lapunkat a vörös zónában zajló életről, arról tájékoztatott minket, hogy Olaszországban hazánkhoz hasonlóan nincs magán korona vírus tesztre lehetőség, kizárólag az állami kórházakban, s ott sem mindenkinél, csak akinél indokoltnak látják. Ugyanakkor az Infostart.hu azt írja, Németországban ha bárki kap háziorvosi ajánlást, "drive-in" módszerrel leveszik tőle a mintát adott pontokon, és teszteredménye lesz 24 órán belül.

Az Affidea a honlapján fejti ki, hogy koronavírus teszt privát központjaikban nem állnak rendelkezésre, Magyarországon csak a kijelölt laboratóriumban végeznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet. A Duna Medical is a honlapján hívja fel a páciensek figyelmét,: tekintettel arra, hogy nincs lehetőségük a vírus izolálására vagy azonosítására, ezért akit utazásaik vagy lokalizációjuk miatt érinthet a betegség, jelentkezzen a Dél-Pesti Centrumkórházban. A Synlab szintén a honlapján hirdeti, hogy nem végez koronavírus tesztet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél