BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 3. 21:46

Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.

Az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer halottat követelt New York államban – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken. A csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a  betegségbe. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer.      Andrew Cuomo még több halálos áldozatra számít, részben a vírus rendkívül gyors terjedése miatt, részben pedig azért, mert nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy. A kórházak ma már gyakorlatilag egyetlen nagy intenzív osztállyá alakultak.

További segítséget kért, s nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is. A The Wall Street Journal szerint a Trump-kormányzat a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból várhatóan kifizeti majd közvetlenül a kórházaknak azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akiknek nincs egészségbiztosításuk. Más lapértesülések szerint a kormányzat arra készül, hogy előírja a maszkok viselését.

Merkel bizakodik

Angela Merkel német kancellár szerint reménykeltőek az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok. De a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat - hangsúlyozta a kancellár péntek esti videóüzenetében.

Majdnem negyedmillió fertőzött

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem adatai szerint pénteken több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint hatezer halálos áldozata volt a Covid-19 vírus okozta betegségnek.

Nem csökkent a halottak száma az utóbbi napban sem Olaszországban, még mindig hétszáz felett van a naponta elhunytak száma. A járvány megjelenése óta 14 681 a számuk. A diagnosztizált fertőzöttek száma elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re. Az elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Szerdán 727,  kedden 837 beteg halt meg. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a fertőzöttek száma elérte a 119 827-et. A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések akár május közepéig is eltarthatnak Olaszországban. Eddig több mint 619 ezer vírustesztet végeztek.

Lezárták a török városokat

A török hatóságok  péntek éjféltől lezárják a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és Zonguldak települést – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban. Az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma a friss adatok szerint átlépte a 20 ezret. Miként korábban a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek esetében, részleges kijárási tilalmat vezetnek be a 20 éven aluliak számára is. Szombattól kötelezővé teszik a maszk használatát minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is.

A török egészségügyi miniszter szerint az előző 24 órában 2786-tal 20 921-re nőtt a  vírus fertőzöttjeinek a száma, és 69-cel 425-re a halálos áldozatoké.

Mentőcsomag Romániában

A hiteltörlesztő magánszemélyek és vállalkozások megsegítését célzó törvényt fogadott el a román parlament pénteken az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezésére. A jogszabályt a kormányzó liberálisok várhatóan megtámadják az alkotmánybíróságon. A törvény lehetővé teszi, hogy a banki hitelekkel rendelkező jogi és magánszemélyek egyaránt legfeljebb az év végégig felfüggesszék hiteltörlesztő részleteik fizetését. Ez előnyösebb a hitelesek számára, mint a kormány által múlt héten elfogadott hasonló kormányrendelet. Romániában a múlt héten a kormány arról is döntött, hogy az állam átvállalja a kényszerszabadságra küldött dolgozók bruttó bérének 75 százalékát, de ez a juttatás nem haladhatja meg az országos átlagbér 75 százalékát.

Romániában péntekig csaknem 885 ezer munkaszerződést függesztettek fel, és több mint 180 ezret felbontottak a koronavírus-járvány leküzdésére bevezetett intézkedések által előidézett válságos piaci helyzet miatt.

Oroszország leállítja a maradék járatokat

Éjféltől Oroszország leállítja a nemzetközi légi járatokat és ezzel külföldön rekedt állampolgárainak repatriálását – közölték pénteken hírügynökségek. A Kommerszant című lap úgy tudja, hogy több mint 30 ezer orosz várja külföldön a hazatérés lehetőségét, az orosz külügyminisztérium szerdán 25 ezerben nevezte meg a számukat. Hat orosz légitársaság gépeinek kellett volna még hazahoznia az embereket, egyebek között Peruból, Németországból, Thaiföldről, Japánból és az Egyesült Államokból.

Oroszország március 27-én leállította a menetrend szerinti nemzetközi légi járatokat, és csak a külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítására indított repülőgépeket. Vlagyimir Putyin elnök a koronavírus-fertőzés terjedésének megállítása érdekében a hónap végéig tartó, fizetett kényszerszabadságot rendelt el az országban. Aláírta a receptre kiválható gyógyszerek online megrendelését legalizáló törvényt.

Kötelező nyomkövetés az orosz fertőzötteknek

Moszkvában egyébként pénteken elkezdték a Covid-19-fertőzöttek adatbázisának létrehozását, amelybe a házi karanténra kényszerítettek fényképét is beillesztik. Azokat az ambuláns pácienseket, akik elutasítják a helyváltoztatásukat követő okostelefonos alkalmazás használatát, meg fogják bírságolni.

A pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 601-gyel nőtt Oroszországban az elmúlt egy nap alatt, és elérte a 4149-et. Közülük 2923-at Moszkvában ápolnak. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 34-re, a gyógyultak száma pedig 281-re nőtt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél