Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 

A jegybank akkor új vezetése által 2013 tavaszán elindított Növekedési Hitelprogramban (NHP) eddig körülbelül 50 ezer vállalkozás mintegy 3400 milliárd forint hitelt vett fel - közölte Patai Mihály, az MNB alelnöke, aki Nagy Márton május végi távozása óta felel a hitelösztönzésért.

Az MNB a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében döntött úgy április elején, hogy újraindítja az NHP-t, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Egyúttal:

  • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra,
  • döntöttek arról, hogy fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá-t,
  • 2,5 százalékos kamaton igényelhetők e program hitelei, de a bankok 2021. június 30-áig kapnak az MNB-től 4 százalékos kamattámogatást,
  • a bankoknak 2 hét alatt kell elbírálniuk a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor azt a jegybank átteszi egy másik bankhoz.

A kereskedelmi bankoknál április 20-ától igényelhetők az NHP Hajrá-hitelek. Patai Mihály tájékoztatása szerint eddig 2 ezer szerződést hoztak tető alá, melyek alapján több mint 100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes hitelhez 1500 vállalkozás, ezek fele mikrocég.

Az NHP Hajrá-hitelek nagyobb része a forgóeszköz-finanszírozást szolgálta, ami az MNB alelnöke szerint korántsem meglepő, mivel a válság hatására sok kkv árbevétele csökkent, likviditásuk romlott. E hitelek 25 százalékát új beruházásokra fordítottak, a kihelyezett összegek kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe került, míg egyharmaduk a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégekhez.

A bankok MNB-nek adott tájékoztatása szerint 1000 milliárd forintnyi szerződés áll aláírás előtt, s ami igazán kedvező Patai Mihály szerint, hogy a hiteligényléseknek immár a 45 százaléka szolgálhat új beruházásokat.

Annak érdekében, hogy még növekedjenek a hiteligények, az MNB módosítja az NHP Hajrá feltételeit. Ezek szerint:

  • a hiteleket immár külföldi beruházásokra is fel lehet venni,
  • társasházak, lakásszövetkezetek beruházási célra, úgynevezett zöldesítésre is igényelhetik e forrást,
  • a forgóeszköz-hitel feltételein az MNB tovább javít,
  • nemcsak az európai uniós, hanem a hazai állami támogatások előfinanszírozására is fel lehet venni e hitelt,
  • mivel a hitelfolyósítás gyorsasága a mostani helyzetben különösen fontos, a jegybank szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a 2 hetes elbírálási időt.

A jegybank azzal is ösztönözni kívánja a bankokat, hogy megalapította az NHP Hajrá-kiválósága díjat. Ezt első alkalommal az eddig legtöbb ilyen hitelt nyújtott Gránit Bank kapta, a díjat Patai Mihály adta át Hegedűs Évának, a hitelintézet elnök-vezérigazgatójának.

Tudatosan optimista az MNB, a lényeg, adjunk lehetőséget a magyar gazdaságnak arra, hogy ha minimális értékben is, de tudjon növekedni - jelentette ki Patai Mihály. Hozzátéve: sajnos immár tény, hogy a hazai GDP az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés után a második negyedévben 7 százalékkal zuhant. Ahhoz, hogy felpörögjön a gazdaság, tudjuk tartani a beruházási szintet, szükség van a hiteléhség megteremtésére, ezt kívánja elősegíteni az NHP Hajrá - mondta az MNB alelnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
Makro / Külgazdaság Fájna az Orbán-kormánynak az egységes európai minimálbér
Székely Sarolta | 2021. május 11. 05:17
Ha drasztikusan szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig esély nem mutatkozik arra, hogy Magyarország támogassa az egységes európai minimálbér ötletét. Ez ugyanis szembemegy a kormány céljaival és politikájával. És nem csak azért, mert "ne Brüsszelből mondják meg nekünk".
Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.