<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 

A jegybank akkor új vezetése által 2013 tavaszán elindított Növekedési Hitelprogramban (NHP) eddig körülbelül 50 ezer vállalkozás mintegy 3400 milliárd forint hitelt vett fel - közölte Patai Mihály, az MNB alelnöke, aki Nagy Márton május végi távozása óta felel a hitelösztönzésért.

Az MNB a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében döntött úgy április elején, hogy újraindítja az NHP-t, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Egyúttal:

  • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra,
  • döntöttek arról, hogy fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá-t,
  • 2,5 százalékos kamaton igényelhetők e program hitelei, de a bankok 2021. június 30-áig kapnak az MNB-től 4 százalékos kamattámogatást,
  • a bankoknak 2 hét alatt kell elbírálniuk a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor azt a jegybank átteszi egy másik bankhoz.

A kereskedelmi bankoknál április 20-ától igényelhetők az NHP Hajrá-hitelek. Patai Mihály tájékoztatása szerint eddig 2 ezer szerződést hoztak tető alá, melyek alapján több mint 100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes hitelhez 1500 vállalkozás, ezek fele mikrocég.

Az NHP Hajrá-hitelek nagyobb része a forgóeszköz-finanszírozást szolgálta, ami az MNB alelnöke szerint korántsem meglepő, mivel a válság hatására sok kkv árbevétele csökkent, likviditásuk romlott. E hitelek 25 százalékát új beruházásokra fordítottak, a kihelyezett összegek kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe került, míg egyharmaduk a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégekhez.

A bankok MNB-nek adott tájékoztatása szerint 1000 milliárd forintnyi szerződés áll aláírás előtt, s ami igazán kedvező Patai Mihály szerint, hogy a hiteligényléseknek immár a 45 százaléka szolgálhat új beruházásokat.

Annak érdekében, hogy még növekedjenek a hiteligények, az MNB módosítja az NHP Hajrá feltételeit. Ezek szerint:

  • a hiteleket immár külföldi beruházásokra is fel lehet venni,
  • társasházak, lakásszövetkezetek beruházási célra, úgynevezett zöldesítésre is igényelhetik e forrást,
  • a forgóeszköz-hitel feltételein az MNB tovább javít,
  • nemcsak az európai uniós, hanem a hazai állami támogatások előfinanszírozására is fel lehet venni e hitelt,
  • mivel a hitelfolyósítás gyorsasága a mostani helyzetben különösen fontos, a jegybank szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a 2 hetes elbírálási időt.

A jegybank azzal is ösztönözni kívánja a bankokat, hogy megalapította az NHP Hajrá-kiválósága díjat. Ezt első alkalommal az eddig legtöbb ilyen hitelt nyújtott Gránit Bank kapta, a díjat Patai Mihály adta át Hegedűs Évának, a hitelintézet elnök-vezérigazgatójának.

Tudatosan optimista az MNB, a lényeg, adjunk lehetőséget a magyar gazdaságnak arra, hogy ha minimális értékben is, de tudjon növekedni - jelentette ki Patai Mihály. Hozzátéve: sajnos immár tény, hogy a hazai GDP az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés után a második negyedévben 7 százalékkal zuhant. Ahhoz, hogy felpörögjön a gazdaság, tudjuk tartani a beruházási szintet, szükség van a hiteléhség megteremtésére, ezt kívánja elősegíteni az NHP Hajrá - mondta az MNB alelnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG