Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vártnál alacsonyabb lett a februári inflációs adat: alig gyorsult 0 százalék fölé az áremelkedés.

Februárban a fogyasztói árak 0,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Londoni pénzügyi elemzők kissé gyorsuló inflációra számítottak: elsősorban a belépő bázishatások miatt. Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra.

Az idén januárban nulla volt az éves összevetésű infláció, az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, míg az előző hónaphoz, decemberhez mérten átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Utoljára 1970 márciusában volt példa nulla százalékos éves inflációra.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

1 hónap alatt – 2014. januárhoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,2%-kal drágultak. Nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (1,6%), a csokoládé, kakaó (1,0%), a tej (0,9%), valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka (0,8%) ára. Csökkent azonban a cukor (2,8%), az étolaj (1,5%), a kenyér (0,7%) és a baromfihús (0,6%) ára. A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) drágultak egy hónap alatt, 0,6%-kal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,5%-kal emelkedett. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,2%) és a tartós fogyasztási cikkek (0,1%) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest. A ruházkodási cikkekért 1,2, a szolgáltatásokért 0,3%-kal kellett kevesebbet fizetni.

12 hónap alatt, 2013. februárhoz viszonyítva, az élelmiszerárak nem változtak. Ezen belül drágult többek között a sajt (10,5%), a tej (8,9%), a sertéshús (1,7%), csökkent viszont a liszt (19,4%), a cukor (14,4%), az étolaj (12,6%), a tojás (12,3%) és a kenyér (3,4%) ára. A legnagyobb mértékben, 8,1%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (2,1%), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8%-kal csökkent. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,5%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,6%-kal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,2, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3%). Ezen belül a távfűtésért 13,0, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1%-kal kellett kevesebbet fizetni 2013. februárhoz viszonyítva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sehol sem tart az EU az oltásokkal - de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:02
Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.
Makro / Külgazdaság Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?
Csabai Károly | 2021. január 19. 17:04
Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.
Makro / Külgazdaság A COVID és a NATO: biofegyver-támadásra nukleáris válaszcsapás jöhet
Káncz Csaba | 2021. január 19. 16:34
A koronavírus-járvány elleni globális fellépés rámutatott az emberi társadalmak sérülékenységére a természetes és ember által előállított biológiai fenyegetésekkel kapcsolatban. A világban jelenleg zajló második hidegháború azonban a biovédelem területén is feszültségeket szül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Friss
hírlevél