<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A vártnál alacsonyabb lett a februári inflációs adat: alig gyorsult 0 százalék fölé az áremelkedés.

Februárban a fogyasztói árak 0,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Londoni pénzügyi elemzők kissé gyorsuló inflációra számítottak: elsősorban a belépő bázishatások miatt. Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra.

Az idén januárban nulla volt az éves összevetésű infláció, az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, míg az előző hónaphoz, decemberhez mérten átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Utoljára 1970 márciusában volt példa nulla százalékos éves inflációra.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

1 hónap alatt – 2014. januárhoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,2%-kal drágultak. Nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (1,6%), a csokoládé, kakaó (1,0%), a tej (0,9%), valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka (0,8%) ára. Csökkent azonban a cukor (2,8%), az étolaj (1,5%), a kenyér (0,7%) és a baromfihús (0,6%) ára. A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) drágultak egy hónap alatt, 0,6%-kal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,5%-kal emelkedett. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,2%) és a tartós fogyasztási cikkek (0,1%) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest. A ruházkodási cikkekért 1,2, a szolgáltatásokért 0,3%-kal kellett kevesebbet fizetni.

12 hónap alatt, 2013. februárhoz viszonyítva, az élelmiszerárak nem változtak. Ezen belül drágult többek között a sajt (10,5%), a tej (8,9%), a sertéshús (1,7%), csökkent viszont a liszt (19,4%), a cukor (14,4%), az étolaj (12,6%), a tojás (12,3%) és a kenyér (3,4%) ára. A legnagyobb mértékben, 8,1%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (2,1%), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8%-kal csökkent. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,5%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,6%-kal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,2, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3%). Ezen belül a távfűtésért 13,0, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1%-kal kellett kevesebbet fizetni 2013. februárhoz viszonyítva.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG