3p
Londoni elemzők úgy vélik, kissé gyorsulhatott februárban az infláció, de a 3 százaléktól messze elmarad.

Kissé gyorsulhatott februárban az éves összevetésű magyarországi infláció, elsősorban a belépő bázishatások miatt, de továbbra is messze elmarad a 3 százalékos jegybanki inflációs céltól - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piaci közgazdászai széles sávban mozgó, 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra. Januárban nulla volt az éves összevetésben mért infláció Magyarországon.

Az alja és a teteje

A februárra szóló előrejelzési sáv alsó szélén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa áll, 0,2 százalékkal. A ház elemzőinek várakozása szerint a magyarországi infláció az idén fokozatosan gyorsul ugyan, de egész évi átlagos üteme nem fogja meghaladni a 0,8 százalékot.

A sáv felső szélén a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak 0,6 százalékos februári tizenkét havi inflációs prognózisukkal. Előrejelzésükben kiemelték az utóbbi hetek gyors forintgyengülését, és azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlan kamatcsökkentő alapállása miatt a forint egyelőre nem is fogja ledolgozni ezeket az árfolyamveszteségeket.

Év végéig 2 fölé megy

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai 0,5 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapról, és a fokozatosan belépő bázishatások miatt az éves összevetésű inflációs ütem folyamatos további gyorsulásával számolnak az év hátralévő részében. Prognózisuk szerint a tizenkét havi infláció 2014 végére meghaladja a 2 százalékot.

A cég elemzői azt várják, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik, de az idei év végén kamatemelés kezdődik, tekintettel a gazdasági növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulására.

0,3 vagy 0,4?

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 0,4 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak februárról, elsősorban a már belépő bázishatásoknak tulajdonítva a gyorsulást. A ház elemzői szerint ugyanakkor az utóbbi időszak forintgyengülése egyelőre csak mérsékelten szűrődhetett át az energiahordozókon kívüli termékcsoportok fogyasztói árába; ez a hatás jelenleg elsősorban a magasabb üzemanyagárakban mutatkozik meg.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint az infláció a januári zéró százalékkal elérte a mélypontját, és februárban valószínűleg 0,3 százalékra gyorsult az éves ütem. A ház szakértői szerint a januárig tartó dezinflációs folyamatot egyidejűleg segítették a közműdíj-csökkentések és a kedvező bázishatások, ez utóbbiak azonban februártól már kiesnek a bázisból, emellett az élelmiszerárak is valószínűleg felhajtóerőt jelentettek a múlt havi éves inflációra.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport szakértői 0,4 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapra, szintén elsősorban a negatívra forduló bázishatásokkal indokolva a gyorsulásról szóló előrejelzést. Hozzátették, hogy várakozásuk szerint az üzemanyagárak havi összevetésben 1,1 százalékkal növekedhettek februárban, bár ezt részben ellentételezhette a díjmentes készpénzfelvétel. Mindazonáltal egyelőre kérdéses, hogy a bankok milyen mértékben ellensúlyozzák ezt más díjak emelésével - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG